Mindenki a cigiellenességre van rákattanva, na de mi van az energiaitalokkal? Sokkal több lány/fiú nyomja, mint a cigit, és szerény véleményem szerint ugyan olyan undorító.
De frusztrált itt valaki.
A Jézuska nem hozta meg a kért Stresszbarbit?
Kérdező, én személy szerint egyetlen energiaitalt sem ittam a válaszom óta és egyetlen cigit sem szívtam, viszont tanultam ezeknek a szereknek az egészségre gyakorolt hatásáról. A cigi egyértelműen károsabb, mint az energiaital/koffein, függetlenül attól, hogy te melyiket preferálod vagy fogyasztod. A kávé is lehet ugyanolyan "egészségtelen", mint az energiaital, ha cukorral, tejszínnel iszod.
A cigarettázás kutatások által is bizonyítottan okoz ajak-, szájüregi-, gége-, tüdőrákot, a nyálba oldódva pedig nyelőcső és gyomorrákot. Növeli az érelmeszesedés sebességét, ezáltal trombózist, embóliát, magas vérnyomást okozva. Rengeteg betegség kialakulásában fokozott rizikót jelent, ha valaki dohányzik.
Ezzel ellentétben a koffeinről nem bizonyított, hogy növeli a vérnyomást. A pulzust növeli, ezt is csak kis mértékben, egy egészséges embernek attól nem lesz semmi baja, ha az egészséges mértékű koffeinfogyasztás miatt 65 helyett mondjuk 75-tel megy a szíve. A cukor lehet gond, ha valaki folyamatosan cukros italokat fogyaszt, de lehet kapni cukormentes energiaitalt is (az sem bizonyított, hogy bármelyik édesítőszer rákkeltő lenne). Nem, a vitaminok sem rákkeltők, bár tudom, hogy a gonosz gyíkemberek, zsidók vagy Soros teszi bele a b12 vitamint az energiaitalba, hogy megöljön mindenkit és röhögnek rajtunk, amiért mi kis naivan azt hisszük, hogy b12 vitamin nélkül megdöglenénk.
Összességében a cigizés minden mennyiségben káros rád és a környezetedben élőkre is, nincs olyan szituáció, amikor egészséges vagy "nem olyan rossz" lenne cigizni. Az energiaital-fogyasztás lehet káros, ha túlzott mértékben fogyasztja valaki vagy ha nem végez elég fizikai munkát, hogy a cukor hasznosuljon a szervezetben, de önmagában a normális mértékű koffeinfogyasztás (napi 1-2 kávénak megfelelő mennyiség) nem káros sem rád, sem másra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!