"Ebbe a mai világba szüljek?!?!? " Mi annyira szörnyű a mai világban?
Előre leszögezném, hogy nem politikai kérdés, nem vitát akarok generálni, csak a kulturált formában megfogalmazott érvekre, véleményekre vagyok kíváncsi. Nem állok egyik oldalon sem, még a családalapítás közelében sem vagyok, csak kíváncsi vagyok.
Sokan érvelnek azzal, hogy azért nincs vagy nem lesz gyerekük, mert hogy "ebbe a mai világba szüljenek?". Nem értem, hogy mi olyan rossz a "mai világban", ami indokolná ezt. Én úgy látom, hogy eddig a történelem folyamán most élünk a legkényelmesebb világban. Nyilván nem az afrikai éhezőkről vagy az indiai gyerekprostituáltakról beszélek, hanem az átlag magyar életről. Nincsenek járványok, ritka az éhezés, átlagos anyagi helyzetben él a legtöbb család (nyilván nem Borsodról beszélek). Konkrétan mi az a mai világban, ami miatt nem szülnétek gyereket?
A 13. válaszoló egy nagyon bölcs ember. Le a kalappal. Sajnos kevesen látják így a dolgokat, az emberek óriási része agymosott :(
Minden szavával egyetértek, az államnak rabszolgát nem szülök.
Nem vagyok férfi, de ez nem is lényeges. A kérdés nem rólam szól, a véleményetekre vagyok kíváncsi.
"Ha nő vagy, akkor legyél ERŐS nő, nevelj gyerekeket, de azért dolgozz napi 8 órában, vezess háztartást, járj el edzeni, hogy szülés után 2 hónappal már újra kockahasad legyen, instagram szemöldök nélkül ki se lépj az utcára, de otthon is legyél kirittyentve mert különben a férjed joggal fog félremenni. :D"
Tényleg ezt a példát látjuk a médiában, de miért van az, hogy inkább görcsösen próbálunk ennek megfelelni ahelyett, hogy mindenki keresné a neki megfelelő utat? Mindenki érzi belül, hogy ennyi mindennek képtelenség megfelelni, mégis inkább nagy áldozatokat hozunk, erőlködünk és szenvedünk, hogy megfeleljünk a társadalomnak ahelyett, hogy azon dolgoznánk, hogy mondjuk családanyaként is meg lehessen élni vagy dolgozó anyaként legyen lehetőségem rugalmas beosztásban dolgozni?
"A gyerekek meg már általános iskolában rohadhatnak a napi 8 tanórán, aztán még tanulószoba, otthon meg ki sem lehet őket robbantani a számítógép elől."
Ugyanígy, miért az a megoldás, hogy inkább beletörődök a dologba és nem szülök gyereket, miért nem az, hogy addig küzdök, ameddig ki nem harcolom, hogy olyan irányba változzon az oktatás, hogy szívesen küldjem a gyerekem iskolába? A mértéktelen számítógép-, és okostelefon haszálat miatt szerintem nem a világ a hibás, hanem a szülő, aki hagyja, hogy a gyereke felügyelet nélkül nyomja a telefont vagy számítógépet ameddig csak akarja. A szülő a hibás, aki inkább a gyerek kezébe adja az iphone-t, csak hogy ne hisztizzen ahelyett, hogy találna neki más elfoglaltságot. Erre sem az a megoldás, hogy inkább nem lesz gyerekem, hanem az, hogy szülőként nem hagyom, hogy a gyerekem irányítson engem.
Persze ahogy írtam már, mindenkinek a magánügye a gyerekvállalás, csak hogy nehogy azt gondoljátok, hogy megrögzött gyerekpárti vagyok, aki mindenkit a saját oldalára szeretne állítani. Csak nem érzem úgy, hogy az ilyesmi dolgok valós indokok lennének.
Mint látod, a kérdezőt nem hatotta meg a dolog :D
Ő még nem ismeri a mondást: "Egy fecske nem csinál nyarat".
Kérdező, álomvilágban élsz, ha úgy gondolod, hogy ezen bárhogy lehet javítani úgy, hogy közben nem károsítod a gyerek jogait és érdekeit.
Kicsavarhatod a kezéből az okostelefont, kivonhatod a fogyasztói társadalomból, de akkor egyben meg is bélyegzed, az életben nem fog beilleszkedni sehova, nem lesznek barátai, talán társa sem. Le fogják nézni. Elég elvetemült egy ember az, aki úgy vállal gyereket, hogy tudja, hogy egyből "rokkantan" fogja elindítani az életben. Ha nem így, akkor úgy. Mert ebben a világban már mindenki rokkant valahogy, vagy lelkileg, vagy értelmileg, vagy fizikailag. Kész vicc.
Majd felnőssz szépen és rájössz, hogy a világ nem így működik. Arra is, hogy manapság már nem úgy megy, hogy bekoccolsz az első munkahelyre mint háromgyerekes anya, elmondod, hogy te márpedig rugalmas beosztásban fogsz dolgozni és még fel is vesznek! Hát persze, a mesében! :D
Tény és való, hogy rosszabb korokba is szültek már gyereket az elődeink, de igazából jóformán mi (az elmúlt 40-50évben születettek) vagyunk az elsők, akiknek lehetőségünkben áll nem szülni. Vagy nem volt lehetősége a nőknek nemet mondani, mert ha a férfi akart gyereket, akkor lett is gyerek, vagy a fogamzásgátlás hiánya miatt aki életében szexelni akart, az valószínűleg teherbe is esett, a régi abortuszok meg hihetetlenül veszélyesek voltak.
Nem tudom, hogy mennyire hasznos a véleményem, mert én amúgy sem akarok gyereket, és ha akarnék, akkor nem érdekelne a világ állapota, de valamennyire megértem ezeket az embereket. Aki eltölt valamennyi időt egy idősebb ember társaságában, annak el lesz magyarázva hosszasan és részletesen, hogy a mai világban mindenki sz@rik a másikra, itt ember embernek farkasa, bezzeg a régi szép időkben még több normális ember volt. A nagynéném pl azzal akasztott ki a múltkor, hogy elkezdett kisebb ajándékokat (pl csokit) venni az olyan dolgozóknak, akik rendesen bántak vele, mert állítása szerint annyira hozzá van szokva, hogy manapság vagy nem vesznek róla tudomást a boltokban, vagy csak úgy tessék-lássék foglalkoznak vele, hogy szabályosan meg van hatódva az emberi kedvességtől.
De ebben azért tényleg van valami. A mai világ elidegenedő, a többségnek nyűg az embertársa, és az az általános életfilozófia, hogy bőven elég csak magaddal foglalkoznod. Még a szülő-gyerek kapcsolatok sem a legjobbak, elég csak azt megnézni, hogy hányan vágják be idősek otthonába a szüleiket ahelyett, hogy gondjukat viselnék. Nem igazán vagyunk közösség, (talán az urbanizáció miatt) kiveszett belőlünk az a több évezredes összetartás, ami eljuttatott minket idáig, és sokan nem viselik ezt túl jól.
Igen, a régen háborúk és a nagyszüleink idejében is születtek gyerekek. Persze sokan voltak testvérek, és ne felejtkezzünk meg arról, hogy javarészt szegénységben éltek.
Az anyagi lét kiszámíthatatlan, nem fogok gyereket vállalni, hiszen könnyen el lehet veszíteni az állásunkat.
Emellett ebbe a kifordult agresszív világba nem akarok gyereket száműzni.
Egyre rosszabb lesz a helyzet, az emberek kizsákmányolják a környezetet, természetet, a jövőben ivóvíz és élelemhiány lesz, felelőtlenség ilyen világba szülni.
egyetértek, ha mindenki így gondolkodott volna, már rég kihalt volna az emberiség.
a mai világba?
háborúkban, éhezésekben, járványok idején is szültek. meg a középkorban, mikor semmi mai kényelmi dolog, villany, vízvezeték, mosógép, stb nem volt.
ok, védekezés nem nagyon volt, lehetett.
de akkor is.
gyenge indok.
és nekem sincs gyerekem, szimplán azért, mert így alakult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!