"Ebbe a mai világba szüljek?!?!? " Mi annyira szörnyű a mai világban?
Előre leszögezném, hogy nem politikai kérdés, nem vitát akarok generálni, csak a kulturált formában megfogalmazott érvekre, véleményekre vagyok kíváncsi. Nem állok egyik oldalon sem, még a családalapítás közelében sem vagyok, csak kíváncsi vagyok.
Sokan érvelnek azzal, hogy azért nincs vagy nem lesz gyerekük, mert hogy "ebbe a mai világba szüljenek?". Nem értem, hogy mi olyan rossz a "mai világban", ami indokolná ezt. Én úgy látom, hogy eddig a történelem folyamán most élünk a legkényelmesebb világban. Nyilván nem az afrikai éhezőkről vagy az indiai gyerekprostituáltakról beszélek, hanem az átlag magyar életről. Nincsenek járványok, ritka az éhezés, átlagos anyagi helyzetben él a legtöbb család (nyilván nem Borsodról beszélek). Konkrétan mi az a mai világban, ami miatt nem szülnétek gyereket?
Az ország kétharmada nem él létbiztonságban! Ha kifizeti az albérletet, rezsit, hónap végén örül, ha tud kaját venni.
Egy gyerek pedig sokba kerül. Bármikor elvesztheti a munkahelyét. Csak ezt nem reklámozza a média.
Még én sem érzem otthon magam ebben a "mai világban", nincs kedvem még egy embernek megnehezíteni az életét :)
Fizetett rabszolgaságban élünk, jobb nem is tudni, hogy mit tömnek belénk ételnek csúfolva és mivel szennyezik a környezetet (aztán pillognak ártatlanul, hogy jajjh, nem is értik, mire fel ez a sok rákos ember). A fogyasztói társadalmat és a médiát ne is említsük. Azt sem, hogy merre haladunk személyes kapcsolatok terén a technikai fejlődés hatására. Mindenkit arra ösztönöznek, hogy a szabadságát és az alapvető igényeit (természet, napsütés, D vitamin, mozgás mond valamit?) feladva minél beljebb költözzön a városokba, azonnal ugrasztható legyen... kényelem... na igen, akinek az egész napos munka mellett, ahol mások osztják be a maga idejét és életét, még valahogy az ennivalót is meg kéne szereznie, annak valóban kényelmes opció lehet, ha elmászhat a sarokra az éjjel-nappaliba mindenféle szintetikus vacakért, amitől előbb-utóbb úgyis rákot fog kapni, dehát majd lehet sajnálgatni és vakarni a fejet, hogy mitől... meg betegen dolgozni járni, hogy legyen miből elmászni az éjjel-nappaliba.
Akinek ez így megfelel, szíve rajta, én nem bánom, de nekem nagyon nem jó. Inkább alakítgatom a magam kis gazdaságát, pár éven belül remélhetőleg meglesz és önfenntartó leszek, azt csinálok, amit akarok... persze mértékkel, mert ugye az állam még abba is beleugat, hogy a SAJÁT k aszott földeden mit csinálsz. Na ekkor végre kiléptem ebből az őrültekházából, amennyire ki lehet. Ha gyereket szülök, vissza kell táncolnom, oviba cipelni, suliba cipelni, ha már ott van, akkor jöhet a gúnyólodás a többiektől. Vehetünk neki is okostelefont, tabletet, számítógépet, nézhetjük a hátát miközben ezeket nyomkodja, pénzelhetünk egy rakás hülyeséget, amivel nem értünk egyet, mert ha nem, akkor ki lesz közösítve. Esetleg legyen magántanuló és sose tanuljon meg szocializálódni?
Persze, ráerőltethetjük a saját világnézetünk meg az akaratunkat, de attól kinek lesz jó? Szerintem senkinek. Így mondhatom, hogy ebbe a vilába én ugyan nem szülök :)
Jaj, na igen, a kedvenc új divatom, a transzneműek... férfiak nőkké operáltatják magukat, a nők férfiakká, neked meg úgy kell tenned mintha ez teljesen rendben lenne és annak hívnod őket, aminek ők óhajtják. Ez így tök jó, főleg a féli átoperáltakat szeretem, még egy évtized és tele lesz a kórház terhes "férfiakkal". És ez mindenkinek meg fog felelni, ez így jó, most élünk a legkényelmesebb világban, de már annyira kényelmesben, hogy kezdünk tőle meghülyülni.
Én inkább csak hátradőlök és messziről nézem ahogy összeől minden :D
Én nem szülök mert:
- a gyerekek nagy része idegesít
- nem osztom azt a szemléletet, hogy a nőnek a konyhában a helye, addig a pasi pénzt keres
- saját fizetésből vállalnék gyereket ha akarnék, nem ráutalva egy pasira
- nem tartom normálisnak a mostani gyerek-korosztályt, szerintem totál életképtelenek
- nem akarok úgy gyereket nevelni, hogy tablettel játszik labda helyett, nem akarom, hogy plázában szocializálódjon a sok üresfejű kirakatember között
- nem akarok 1 bites anyukák között hülyeségekről csacsogni egész nap a játszótéren miközben mosolyogva teszünk epés megjegyzést a másikra, úgy 2 percenként
- nem szülök segélyért, ez elvi kérdés. Ma sokan csak anyagi hasznok miatt vállalnak sok gyereket, nevelni nem fogják őket és nincs is rá igény itthon jelenleg, elég csak szaporodni ész nélkül.
35n
Ez az érv sosem a nagy egészről szól, hogy milyen a világ globálisan, hanem arról, hogy milyen az adott ember világa éppen. Ma egy nővel szemben is elvárás, hogy önállóan tartsa el magát, ha nem teszi, megvetik mert nem él azokkal a jogokkal, amiket kiharcoltak neki. Megjegyzem akkor is megvetik, ha a munkája miatt nem szül, hiszen természet ellen vét. Nem nagyon van jó választás. Ha elmegy szülni, derékba törik a karrierje, vagy nem talál munkát, mert hogy biztos mindig szabadságon lesz a gyerekei miatt. Ha van állása, akkor mielőbb vissza kell sietni dolgozni, a gyerek pedig vagy méregdrága magánintézménybe kerül egész napra vagy alulfizetett és alulmotivált, rosszabb esetben alulképzett emberekhez, lerobbant állami bölcsibe, oviba, suliba.
Ma a közbiztonság, a szomszédok közti bizalom sehol sincs. A játszótéren minden egyes gyereket egy felnőtt felügyel és nem látsz kisgyereket egyedül boltba menni.
És megnézed a híreket és gyerekek ölik egymást vagy interneten kapják az utasítást öngyilkosságra, vagy elszökésre, elmennek kirándulni busszal és nem jönnek haza, emésztőbe meg aknába dobják egymást szerelemféltésből, vagy csak tüntetni járnak, mert belefulladnak az elvárásokba.
Hogy mikor volt jó gyereket szülni? A család szempontjából a szocializmusban jó volt. Nyilván a maga fiskális illúziójával és úgy általában a politikai rendszerével fenntarthatatlan és kegyetlen, de szülés szempontjából igen jó volt.
Én még pont a rendszerváltás előtt születtem, 5. gyerekként. Édesanyám célja az volt, hogy otthoni anyuka lesz és kb fizetésért neveli a gyerekeit. Elismert érdem volt a nagy család alapítása. Lakást kaptál, nyaralási lehetőséget. Én még voltam úttörő, mert bár mindenki azt hiszi, hogy a rendszerváltással megszűnt, a 2000-es évekig még létezett ez a dolog, és táboroztam Csillebércen nyáron, ősszel meg mindig más városba mentünk. Ma már egy nyári tábor sokaknak megfizethetetlen.
A rendszerváltás viszont eléggé betett pl nekünk, mert utcára kerültünk, raktárakban laktunk, egy tanáromhoz jártam el fürdeni, aztán egy egyszobás szükséglakásban laktunk 6an egy olyan házban, ami mellett az osztálytársamat a szülei nem engedték egyedül elsétálni.
Nem csak szülni, de gyereknek lenni sem túl jó manapság. Meg jó, ha az embernek vannak testvérei, de második és harmadik gyereket már nagyon meg kell gondolni minden családnak. És még az sincs, hogy majd a barátaid gyerekeivel lesznek jóban, mert minden barátod Londonban robotol, és nem is tervez hazajönni.
#14-hez még hozzátenném hogyha te újszölött korában meghatározod hogy fiú vagy lány akkor azzal máris beskatulyázod szerencsétlent, és rákényszerítesz valamit, aminek ő lehet pont az ellenkezőjét fogja érezni és súlyosan sérült lesz. Vagyis mindenki döntse el 18 évesen hogy fiú vagy lány, vagy semleges, addig meg csak simán gyerek.
Na nekem is ez az egyre betegebb világ az ami nagyon unszimpatikus, meg az hogy lassan a technika ural mindent. Régen a gyerekek alig várták hogy végre kint a szabadban szaladgáljanak, játszanak egymással, ma meg elképdve látom hogy a tinik már egymás mellett ülve is messengeren beszélnek egymással. A párok dettó. Meg tényleg a külső csillogás amit más is ír, ha nincs a legújabb iphoneod, nem jársz márkás ruhákba akkor egy lúzer vagy. Ha tizennégy évesen még szűz vagy, nem drogozol, nem iszol, nem cigizel, szintén lúzer vagy.
Ha felnőttként fiúként nincs 20 évesen nagy autód, nagy bicepszed és nagy f##szod, akkor selejt vagy. Ha lányként nincs egy menő csávód, nincs feszes melled és darázsderekad akkor szintén életképtelen vagy.
Techika újra: sokan a szomszédhoz sem találnak már el gps nélkül. A gondolkodást teljesen átveszik a gépek. Elhalnak az emberi kapcsolatok. Nemsoká jönnek a szexrobotok, amik "tökéletességükben" felülmúlják a valódi embert, hisz pl sose veszekednek, és nincsenek saját vágyaik. (Olvastam hogy -Japánban talán- már van robotfeleség ami jobb mint a valódi). A gyerekek meg majd lombikként születnek, vagy méhet is gyáetanak a robotnak. Az intelligens robotokról nem is beszélve, mint az amelyik Szaúdban állampolgárságot is kapott...
Igen, biztos hogy sok nehéz korszak volt már, amikor nagyon nehéz volt, de ott az ember legalább ember volt, nem pedig robotagyú szolga, akinek csak a külső számít meg az hogy milye van.
És most is van valóban pár ország ahol nem a technika a legnagyobb gond, hanem az hogy pl a nőkkel hogyan bánnak.
Ennek ellenére én szeretnék gyereket, pont azért hogy olyan ember legyen ő is, aki még tudja mik a valódi értékek. Legalábbis szeretném ha nem a telefonja lenne az agya. Nagy szükség lesz az ilyenekre.
N
18-as, felőlem aztán apacs helikopternek is hívhtja magát, ahogy mondják mostanában :)
De aki átplasztikáztatja magát, az részemről elmebeteg.
Azért az is tényező, hogy 50 év múlva 10 milliárdan leszünk a bolygón, az olajkészlet elfogy, az Egyenlítő élhetetlen lesz, a part menti városok víz alá kerülnek. A Kárpát-medence egyre több népnek fog egyre tetszetősebbé válni.
Az ellenségeimnek se nagyon kívánom a jövőnket, nemhogy a fiaimnak/lányaimnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!