Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Van itt olyan, aki egyetemista...

Piriiiii kérdése:

Van itt olyan, aki egyetemista volt, de abbahagyta a tanulmányait?

Figyelt kérdés

Miért hagyta abba, és hogyan záródott ez az állapot, kellett fizetnie?

Talán nem a legjobb kategória ez a kérdésemhez, mert mehetne közoktatósba meg párkapcsolatiba vagy családosba is, de a három itt a sima "emberek" megnevezésnél összeér.

Bő féléve vagyok együtt a barátommal, minden zökkenőmentes.

Most kezdtem a harmadik félévemet a fővárosban, 200 km-rel arrébb. Nem igazán sikerült beilleszkednem eddig, senkit nem láttam olyannak, akivel szívesen barátkoznék, az iskolával se nagyon vagyok megelégedve, ez már az előtt is így volt, hogy összejöttünk a barátommal. Volt idő, hogy gyomorgörccsel mentem be, sőt, a tavalyi gyakorlati tanárom (mesterem) már az első félévben észrevett nálam kedvetlenséget (ami akkortájt jellemző is volt, mostanában nem annyira), kicsit személyeskedősre vette a szerepét, beszélgetni akart, elküldött pszichológushoz, de ez más téma.

A nyáron még bizakodó voltam, de most valahogy erősen alábbhagyott a lelkesedésem. Annyira, hogy az otthagyását fontolgatom. Úgy érzem, szétszakadok sokfelé, ha ezt így tovább folytatom, nincs erőm ehhez a nagy semmihez, ami az oktatásban folyik. Kész vicc az egész. A pénz meg csak elúszik - ha hetente hazajárok, egy bő tízezer máris ugrik. Persze a párom gondolata is közrejátszik, iskolaidőben iszonyúan hiányzik, már sokféle verziót felvetettünk, lakhatnánk közös háztartásban, mindketten dolgozó emberként (ami vonz egyébként, mert a sulibajárást tényleg f@ szverésnek érzékelem, szívesen dolgoznék már, a szüleimet is támogatnám), én gyereket is szeretnék, bár azért ezt még egy kicsit messzibb jövőnek látom.

Viszont a szüleim bizonyára nem örülnének neki (ahogyan gondolom, egy szülő sem örülne). Ha látnák, hogy komoly az elhatározásom, akkor elfogadnák, hiszen az én döntésem, de nagy szám volt a családban, hogy felvettek ide (akkor én is iszonyúan örültem, kellett idő, mire felfogtam, mert végül is erős iskoláról van szó, ahova nehéz bekerülni - bár szép lassan ez az egész elúszott, ahogy észrevettem, hogy ez nem az, amit vártam...).

Arról nem is beszélve, hogy középiskolában is ezt tanultam, ezt a szakot (művészeti szak), szereztem belőle szakmát, bizonytványt, s bár nem is biztos, hogy ezt akarnám csinálni életemben, de attól tartok, hogy megbánnám, ha most abbahagynám, hisz mondhatni "erre tettem fel az életemet". Anyám haragja, felháborodása eltörpül amellett a félelem mellett, hogy látom magamat 10 év múlva, semmire se vittem, van három gyerekem, meghíztam, elmúlt az erőm, dolgozok valami unalmas, viszont iszonyú fárasztó munkahelyen, pl anyám után a kereskedelemben, csak hogy meglegyen a lakásra a pénz...

És persze az is motoszkál a fejemben, hogy mi van, ha ez még mindig a rózsaszín köd hatása, ha most azt hiszem, hogy ezt akarom, a barátomtól függetlenül (s ez valószínűleg így is van, csak mekkora mértékben?), de mondjuk szakítunk és ott leszek egyedül, elcseszve a lehetőségeimet?

Neked, aki szintén ezt fonolgattad/fontolgattad, s végül talán ott is hagytad az egyetemet, milyen gondolatok kavarognak/kavarogtak a fejedben?

U.i.: Kérlek titeket, hogy szemétláda beszédtől kíméljetek, nem ezért tettem fel ezt a kérdést, hanem bízva abban, hogy akadnak még önzetlen és kedves emberek, akik, ha kritizálnak is, tudják szépen és hasznavehetően tenni! Pont eléggé össze vagyok zavarodva, nem kell bunkónak lenni senkinek. Ha meg hosszúnak látod az írásomat és emiatt beszólnál, ne tedd, magadat cáfolod meg azzal, hogy áldozol időt a piszkálásomra, miközben akár el is olvashatnád.

Szép napot mindenkinek. :)

2017. okt. 30. 08:49
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Sorstársakat keresel, mókuska?
2017. okt. 30. 09:24
 2/6 A kérdező kommentje:
Miért?
2017. okt. 30. 09:32
 3/6 anonim ***** válasza:
12%

Ha én leírnám a történetemet, amikor másodjára se vettek fel orvosira... mindenki temetett, hogy te jó ég ez srác "semmit tud", semmire nem viszi, aztán mégis felvettek! Én azt, hogy félelem nem ismerem! Ha én úgy álltam volna hozzá, mint te, hogy "jajjj mi lesz velem tíz év múlva", akkor eszembe nem jutott volna az emelt biosz és kémia, már első alkalommal feladtam volna, hát még másodjára ;))). Tehát a történetünk homlokegyenest más!

Aztán amikor felvettek, azok reakciók....pffff, na ezért érdemes élni, azt mondom!!! :DDDD Mindenki ledermedt, senki nem hitte el!

Voltam nevetség tárgya, kinevettek, kigúnyoltak, állandóan kapod az ívet, hogy miért alázod magad, nem neked való, MAJD GYŐZÖL! Nincs ehhez fogható érzés! De ha én úgy álltam volna hozzá, mint te, SOHA nem sikerült volna!!

Na viszontlátásra!

2017. okt. 30. 10:03
 4/6 A kérdező kommentje:
Most nem teljesen értem, hogy mire gondolsz...
2017. okt. 30. 10:08
 5/6 anonim ***** válasza:
88%

Személyes és családi okoból hagytam ott. Határontúi egyetemen tanultam, rengeteg attrocitàs ért a magyar szàrmazàsom miatt a tanàrok felől. Addig addig üldözték el, szórták ki a magyar diákokat, mèg be nem zàrták az egész magyar szakot "érdeklődés hiányàra" hivatkozva. A szüleimnek mindig mondtam, rosszul érzem magam a szakon, bántanak, megalàznak (nem csak engem, az egész magyar csoportot), hagyják hogy beadjam oda, ahovà eredetileg akartam volna menni (az ELTE-re, mert csak ott van az a szakiràny egèsz Magyarországon, határontúl meg nincs)

Nemet mondtak, mert hogy befejezem ha beledöglök is, ha egyszer elkezdtem.

Nem hallgattam rájuk, 2 félév után otthagytam (fizetnem nem kellett, nálunk nincs ilyen törvény)

Nem kis bajba kerültem, ugyanis sem a szüleim, sem a nagyszülők, sem más rokon nem akart befogadni arra az időre, amíg munkát kapok, és kiveszek egy albérletet, az utcára meg nem mehettem.

Fél éve voltam ekkor távkapcsolatban a baràtommal, aki felajánlotta, költözzek ki hozzá külföldre. A családom azt mondta, sohasem bocsàtják meg, de nem tehettem mást.

Eleinte dolgoztam, hogy fizetni tudjam a nyelvkurzust, mivel A2 szinttel jöttem ki, és mivel tovàbbra is az egyetem volt az àlmom, kellett a C1.

3 év telt el azóta. A barátom most màr a férjem, elsőéves vagyok álmaim egyetemi szakàn, mellette rèszmunkaidőben dolgozom.

Sokkal jobb körülmények közt élek, mint odahaza valaha is.

A családommal béke van, anyu máig emlegeti, nekem volt akkor és ott igazam, csak ők nem hallgattak rám, sajnálja, de szerencsére minden jól alakult. Büszkék ràm már most, holott igazából még csak nagyon az elején jàrok mindennek.

Imàdom a szakom, bàr nehéz. Sokkal nehezebb idegen nyelven elsajàtítani egy màsik idegen nyelvet(leendő nyelvész vagyok, skandinavisztika-germanisztika szakon), hiànyossàgaim vannak a középiskolai nèmet irodalmat illetően, de màs gond nincs. Alig vagyunk külföldiek, a tanàrok mégse diszkriminàlnak minket negatívan (mondjuk pozitívan sem, de nem is kell).

Könnyebb lett volna az anyanyelvemen tanulni, de hàt, ez nem így jött ki.

Van valami konkrèt elkèpzelésed arról, hogy mit szeretnél csinàlni? Azontúl, hogy "ezt nem", és "majd lesz valami".

Màsik egyetemi szak esetleg?

2017. okt. 30. 11:43
 6/6 anonim ***** válasza:
26%

Szövegértés, 6-os.

Alig vagyunk itt mi, külföldiek - azaz kevés van belőlünk, kevesen vagyunk itt a németekhez képest, alig van belőlünk.

Ha értelmeset nem tudsz hozzàszólni, minek írsz ide? A kèrdező nem a magadfajta kötekedő hozzászólókra kíváncsi.

Most jobban érzed magad, hogy hangot adtàl annak, mennyire nem tudsz értelmezni egy hosszabb szöveget? Vagy mi bajod van?! Irigy vagy, vagy mi?

2017. okt. 30. 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!