Kezdő tanárként hogyan lehet elérni, hogy a diák tiszteljen, és rendet tudjak tartani, illetve letudjam adni az anyagot, úgy hogy figyelnek rám?
Tudok adni pár tippet, amit látok a tanáraimnál hogy hihetetlenül elbénázzák.
Rosszindulat:
Egyik tanár már vagy 10 éve tanít, kövér, mindig csúfolták, ezért állandóan azt feltételezi hogy mi utáljuk őt, és ezért utálatosan viselkedik velünk.
Képtelen kedvesen szólni, parancsol ránk állandóan, aki vidám azt azonnal lecseszi.
Ez a legrosszabb.
Tehát kell, hogy jóindulat legyen benned, így nem fognak utálni, nem akarnak kikészíteni sem téged.
Nagyon fontos, hogy nem ovisként kezeld a diákokat, mert akkor tényleg úgy is fognak viselkedni. Kezeld őket úgy mint a felnőtteket, tisztelettel. Például nálunk a tanárok beszólnak olyan apró dolgokért, hogyha iszol órán egy kortyot, vagy ha a pulóver a széken van és nem az akasztón. Ilyenek annyira nevetséges, semmis dolgok. Nem tudom te neked milyen személyiséged van, és hogy te képes lennél-e ilyenekért szólni, ezért írtam le ezt is.
Van egy fiatal női tanár, akit mindenki imád, én is nagyon, mert annyira kedves, félénkebb, és csak jóindulat van benne. Nagyon együttérző, kijelenti hogy látja elfáradhattunk, szóval nem írunk többet, és azt is szokta mondani hogy az írja le aki akarja. Hát azt hittem megőrülök érte amikor ezt kimondta.
Az egyik legrosszabb még a női tanárokban, hogy stresszesek, ezért üvöltöznek, felemelik a hangjukat. Ez semmire sem megoldás, szörnyű. Az aranyos tanár akit említettem, hiába van hangzavar, úgy tesz mint akit egyáltalán nem érdekel, továbbra is kedves és nyugodt, ez miatt lenyugszik mindenki.
Persze csinálhatod azt a taktikát, amit az öregasszony itt nálunk, hogy üvöltözik, parancsolgat, hisztizik, mindenki azt csinálja amit mond, de egyben gyűlölik is. Gondold el milyen lehet ha bemész minden terembe, és csak gyűlölködő szemeket látsz, és szünetben is téged beszélnének ki.
Tehát én azt javaslom, hogy szeretettel bánj a diákokkal. Van még jópár tippem, apróbb dolgokra is amik elég jók lehetnek, ha szeretnéd privátban még írok, mert elég jól látom hogy a tanárok mekkora hibákat vétenek a suliban ami miatt a diákoknak és nekik is rossz.
Például egyik öregasszony tanár állandóan kiabált, és annál nagyobb hangzavar lett. Egyre több semmit nem érő dologért szólt be, annál kevésbé kezdtek arra figyelni mit mond. Ha hisztit nyomott, nagyon szétszivatták a diákok. Tehát azzal hogy lentebb valónak nézed a diákokat, ők úgy érezhetik te nem kedveled őket.
Azt következtettem hogy nő vagy, ezért olyan tippeket próbáltam adni ami a női tanárnak jó, de ha nem így lenne akkor elmondom mi a férfi tanárok hibái.
Pár ève fejeztem be a sulit ès elèg viccesnek èrzem, hogy most ide írok de lenne ötletem. Volt jó gyerek időszakom is ès a másik vèglet is voltam... Amitől engem èrdekelt az óra tèmája, hogy a tanár milyen formában adta elő. Volt olyan tanárom aki a mi stílusunkban. Itt ott poènt csináld belőle. Ez mindenkinek tetszett. Mindenki figyelt rá. A poènok miatt jegyeztük meg amiről beszèlt. A saját (fiatalos haveri) stílusunk miatt pedig figyeltünk rá. Beszèlgettünk vele.
Szerintem rá kell hangolódni a diákok èrtelmi szintjère, stílusára ès azzal a szándèkkal kell előadni az anyagot, hogy jól èrezzèk magukat. Velünk anno így csinálták ès bevált. Szerettük.
Sok dologtól függ ez. Iskola típusától (általános vagy középsuli), gyerekektől (pedáns középosztálybelieket tanítasz, akik sírnak, ha egyest kapnak - vagy köpködő parasztokat, akik kiröhögnek, ha beírsz nekik valamit?). Osztályonként is változó, szóval rentegeg dolog befolyásolja. Ami az egyik helyen bejön, a másikban nem.
Általában a lényeg a határozottság, a következetesség, és az, hogy legyen saját karaktered. Ezenkívül, hogy ne lássák rajtad, ha felidegesítenek, meg tudd őrizi a hidegvéredet és a nyugalmadat. Legyél nagyvonalú, ha valaki szemtelen volt, kell, hogy legyen következménye, de ugyanakkor el is kell tudni engedni egyik napról a másikra. Ami nem vezet sehova, ha látják rajtad, hogy fel tudnak idegesíteni és ha elkezdesz tehetetlenségedben üvölteni velük. Egy darabig ez hat, de egy ponton túl önmagad paródiája leszel, és a végén már direkt fognak idegesíteni és szórakoznak rajtad. Ha ordítasz, nem nyered meg őket sohasem, ha humoros vagy, nagyvonalú, de határozott és következetes, akkor van esély, hogy elfogadnak és megszeretnek.
Ez az egész nagyon nehéz, főleg a mai világban a mai gyerekekkel, a mostani oktatási rendszerben. Nem is minden embernek való ez, ha úgy érzed, hogy a magánéletedre is kihat, ha órák után hazamész és ideges vagy, akkor inkább hagyd ott az egészet, mert felőrli és kikészíti az embert.
Ugyan miert ne érhetné el..?
En olyan osztalyba jártam ahova a szakacs cukrasz ea felszolgalok egyosztalyba jártak.46!-an voltunk es voltak olyan tanárok akik elérték azt hogy az órajukon normálisan viselkedjünk.
Ez főleg határozottság kérdése!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!