Aki Finnországban él (élt), azoktól kérdezem: igaz az állítás, hogy a finneknél nem elfogadott elmélet a finnugor nyelveredet?
Nem tudom általánosságban, de az egyik lakótársam finn, amikor megtudta honnét jöttem egyből "ahh language brother!". Szóval nem hiszem.
BTW itt Észto-ban mindenki akivel eddig szóba került rokonnak tart minket.
Hogyne, sőt, még szoktak szólni is a boltban vagy máshol is, hogy olyan, mintha finnül beszélnénk! Múltkor a vonaton szóltak oda kedvesen, hogy öröm hallgatni ezt szép nyelvet.
Sőt, ők büszkék ránk sok mindenért, például a zsaluzott beton házaknál mindig mondják, hogy milyen jó magyar találmány vagy Helsinkiben a villamospályák jó része BKV-panelekkel van megoldva. Exportálnak innen kajákat is (pl. régen a Globus savanyúságokat).
Köszönöm a választ! (Neked is ment a zöld.)
Az "olyan, mintha finnül beszélnénk" azért szerintem csak egy kedveskedő túlzás. Mivel az elválás óta mind a magyar, mind a finn nép folyamatosan olvasztott be új népcsoportokat (genetikailag se hasonlít egymáshoz a két nép), ezért a mostani nyelveknek már nem túl sok köze lehet az eredetihez.
Azt esetleg el tudom képzelni, hogy a szóhangsúly talán náluk is megmaradt a szó első szótagján, mint nálunk, és ezzel nagyban különbözünk a szláv, germán, latin nyelvektől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!