Ti mit gondoltok erről társadalmi szemszögből?
Hali.Azt vettem észre most már egyre többször hogy a suliban az emberek egyre jobban úgy néznek rám egy folyosón mint ha valami természet ellenes jelenség lennék. Mivel gimibe járok ezért itt a diákoknak jobban meg van "kötve" a keze mint pl egy szakiskolában (ezzel nem a szakiskolák tanulóit akartam ócsárolni) hanem arra akartam asszociálni hogy az én iskolám kicsivel merevebb mint a többi. Na most van egy sejtésem hogy miért néznek rám így az emberek...mivel elég merevek a szabályok ezért mindenki átlagosan öltözködik. Na most én rocker illetve metál zene kedvelőként általában feketében vagyok acélbetétes bakancsban illetve oldallánc és a motoros mellény fellvarróval nálam egyfajta megszokott alap stílus. Elég sok negatív véleményt kapok az öltözködési stílusomra mint pl "Olyan vagy mint egy csöves" "Mi ez a jelmez!?" csak hogy kettőt említsek (amiket egyébként teljes mértékben figyelmen kívűl hagyok). Ezeket általában tanároktól kapom. A kérdésem eme hosszú szöveg után annyi lenne hogy ti mit gondoltok azokról az emberekről akik íly módon "kilógnak" a sorból...pontosabban ha normálisnak tartjátok akkor miért és ha nem akkor miért?
Továbbá az is izgatna hogy van-e valaki ugyan ilyen helyzetben az iskolájában? Amúgy 16/F ha valakit érdekelne :D
Köszönök minden egyes választ.
Tisztelet! :)
Ennek örülök hogy vannak még emberek akik ezt tiszteletben tartják , erre felé iy lehetne 1-2.
Egyébként köszönöm szépen a válaszokat megy a zöld pacsi!
Társadalmi szemszögből? Ne röhögtess!
Ki a fenét érdekel, hogy te vagy mások mit aggatnak magukra?
Legfeljebb a korosztályodban foglalkoztok egymás gönceivel, de majd elmúlik, ha felnőtök.
A társadalmi szemszöget úgy értelmeztem hogy a én korosztályom csak hirtelen nem jutott eszembe más szó rá úgyhogy bocsi :\.
Amúgy meg megy a zöld pacsi neked de is! Köszi!
Ezen az életszakaszon anno én is átestem, sőt, pár ruhám illetve a bakancsom a mai napig megvan (28/F). Az osztályunkban ez normális volt, sokan voltunk rockerek, de iskolai szinten már más volt a helyzet, meg persze a tanárok irányából is.
Ezek az ember identitásának a kifejezőeszközei, sugározzák azt, hogy valamilyen csoporthoz tartozol (mint pl. a focidrukkeren a csapata meze). Vonzzák a szemet, mert elüt az átlagtól, és megvan az a mellékhatása, hogy könnyen egyből "be is ránthatják" magukkal az előítéleteket és sztereotípiákat, amiket a megfigyelők a csoportról gondolnak - ezért látod azokat az intenzívnek tűnő érzelmeket a tekintetekben.
Mivel egy - ahogy Te fogalmaztál - társadalmi (al)csoport tagjairól beszélünk, ezek esetenként eltérnek a "mainstream" (úgy is mondhatnám, konzervatív) normáktól, ezt pedig nem mindenki tolerálja. "Outsider! Kilóg közülünk! Fujj!".
Az identitáskérdés pedig pontosan a középsulis időszakban kardinális kérdés, általában akkor keressük. Ez felerősítheti a csoportok közti visszhangokat, a tanároknak meg hivatalból a konzervatívat kell hirdetniük (elvileg). Mondhatni amit tapasztalsz, egyáltalán nem meglepő.
Persze a tekintetek a sulin kívül is megmaradnak, csak ott nem adnak neki annyiszor hangot, mert hát mindenki rohan a maga dolga után. Mindezek persze csak trendek és kivételek mindig vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!