Miért ilyen sok a 'húzott szemű' az Alföldön?
Nemrég, életemben először jártam az Alföldön, Bács-Kiskun Megyében, két hónapra voltam ott. Azt hittem az országban csak európaiak élnek - 'őshonosak'. De rengeteg olyan embert láttam, akinek húzott szeme, kiálló járomcsontja esetleg érdekes orra és arcszerkezete van. Nem bántásból írom, csak egy kicsit meglepett. De őket is csoportokra lehet szedni. Voltak akik inkább a törökökre hasonlítottak, de olyanok is akik inkább valami mongol-európai keverékre. S voltam még olyanok is, akiket tényleg nem tudtam hova tenni, egyediek voltak.
Talán a tatár, török és kun jegyek maradtak meg? A történelem tanárom azt mondta. Meg azt is, hogy nagyon nagyon kicsi számban, de élnek még olyanok is, nagyon kevesen, akiken kiütnek az 'ősmagyar (/- ázsiaiak is voltak ott) jegyek. De nehezemre esik elhinni, hogy Mo.-n vannak ázsiai vérűek is, mert azt hittem eddig, hogy ízig vérig európaiak vagyunk. De csak én botlottam bele sokba, vagy tényleg ennyien vannak az Alföldön? Ott nem volt arcom szóvá tenni, mert mindenki tett rá, kinek milyen a szeme. Szóval én sem akartam megjegyezni.
16F
És még csökkenteni akarják a tananyagot!
Vagy nem Mo-ról írsz, kérdező?
HIszen tanulni kellett, hogy a kunokat -fehér és fekete kunokat külön- valamelyik király telepítette le, határvédelemre.
" Kis-Kunság" , "Nagy-Kunság" nevének eredete földrajzból?
És az előző rendszerben a kommunista elvek szerint jól szét is telepítették őket, szóval mindenhova az országban jutott "kunvágású" szemű ember! Biztos volt osztálytársad is; csak nem hitted, hogy kínaiféle?
És nagyon érdekes, de a kun, vagy ázsiai fajtából a húzott szem a mindenképpen öröklődő. Mint a feketéknél a gyapjas haj.
Igazán nyugodtan szóvá tehetted volna. Legyünk csak őszinték. Érdekes dolgokat tanulhattál volna.
Valóban kunok lehettek azon a részen, így tapasztalhattad. Viszont sokan írják a magyarok ázsiai származását, ami tévedés. A magyar őshaza az Urál nyugati részén fekszik. Ázsia és Európa határa az Urál, amitől keletre fekszik Ázsia. És ahogy írták, a magyar törzsek nem feltétlenül voltak mongoloidok. Ők főként kunok.
(Én nem tapasztaltam ilyet, bár nem sokszor jártam/járok az Alföldön.)
Emberek tanuljuk mar meg hogy csak azert mert egy nep Azsiabol jott, meg nem biztos hogy mongoloid. Abban az idoben teljesen mas volt Azsia neprajza, a Kaukazus, Kozel Kelet, Belso Azsia, Del Nyugat Azsia mind europid tobbsegu volt, csak nezzetek meg az azsiai indoeuropai migraciot: afganok, arjak, perzsak, szkitak es ott vannak meg a Tavol Keleten talalt szoke europai mumiak:
Sot az is egy nepszeru tevhit hogy a hunok vagy turkok mongoloidok lettek volna. Sokkal inkabb neztek ki europidnak mint mongoloidnak, esetleg volt egy kis pamiri vagy turanid beutesuk. Tessek igy neztek ki a hun kiralyok, tobbseguk europid es nem volt ritka koztuk a szoke haj sem:
Igen irta itt valaki nagyon helyesen hogy az osmagyarok nagyjabol 10%-a rendelkezett enyhe turanid (keverek europid/mongoloid alrassz) beutessel. Ez a szam a kunoknal minden bizonnyal magasabb volt olyan 20-30% (ne vedd tenynek ez csak az en tippem) viszont az teny hogy rengeteg szoke volt koztuk. A "kun" az egy torok szo, a szlavok "polovec" nek hivtak oket, mindket szo azt jelenti "fako" vagy "szoke", de a torteneti forrasok is megemlitik hogy sok szoke haju volt koztuk amik egyertelmuen europid jegyek.
En is az Alfoldon lakok csak en Jasz Nagykun Szolnok megyeben es itt is lattam huzott szemu embereket, ok minden bizonnyal kun szarmazasuak. Viszont mindent osszevetve kunostol-magyarostol a magyar nepesseg genetikaban a mongoloid genek (n1c1) nem haladjak meg a 0,5%-ot:
Ez Europaban az egyik legkevesebbnek szamit. A szlovak genetikaban mongoloid genek aranya 3%, a szerbeknel 2%, a lengyeleknel 4%, az ukranoknal 5,5%, a svedeknel 7% (tehat a szoke, kek szemu arja svedek 14szer tobb mongoloid genetikaval birnak mint az Azsiabol jott magyarok!), oroszoknal 23% stb stb.
Bocsanat a hun kiralyokhoz rossz videot linkeltem:
Nekem is huzottabb a szemem kicsit, üdv az Alfoldon! :D
20/L (bekes megye)
Sok minden elhangzott itt, csak egyszerűen szeretnék reagálni a (véleményem szerinti) alapvető tévedésekre:
1. Mo. honfoglaláskori népességéről nincs teljesen pontos adat, nincs sok tízezer fős lelet, amelyen DNS vizsgálatot végeztek volna, tehát óvatosan a mindentudó megállapításokkal.
2. Igenis van a magyarságnak olyan eleme, amely (embertanilag) részben mongoloid (mongolidként is emlegetik sok helyen) embertípus. A honfoglaláskori magyar népesség 8 és 16%-a közé becsülik a régészek azok számát akik mongoloid vagy europo-mongoloid típusok voltak. Csak becsülni tudják, nincs megbízható nagy mennyiségű adatuk. A már korábban itt élő népekről szintén nincs ilyen adat. Az Árpád-ház királyai még keleti irányból is hívtak betelepülőket, akik szinte valamennyien a sztyeppei lovasnomád kultúrkör népeiből származtak, így a részleges mongoloid származás rájuk is jellemző volt (besenyők, kunok).
3. Nagy tévedésben él, aki szerint a magyarországi magyarok valamennyien egyértelműen, kizárólag europidok, bár kétségtelen, hogy népünkre ez a legjellemzőbb. Méginkább meg fogsz lepődni, ha ellátogatsz Székelyföldre, mivel ők mint a magyarság legkevésbé keveredett eleme méginkább mutatják, hogy bizony szép számmal vannak közöttünk europo-mongolid típusok.
4. A törökökről (és pl. a törökös "kinézetről") téveszmék élnek, mert a mai törökországi törökökből kiindulva használják sokan ezt a fogalmat. A török népek családja óriási, vannak köztük kifejezetten mongoloid illetve europo-mongoloid többségű népek is. És kifejezetten europid népek is, mint a csuvasok. A törökországi törökök
a yörük törököket tartják az egyik legősibb török népcsoportnak, akikről érdemes megnézni néhány képet...
5. Ázsia mint fogalom nem mindig ugyanazt jelentette a múltban, mint ma. Európa határait ma is másképpen húzzák meg a különböző nagyhatalmak, aktuális érdekeiktől és nézeteiktől függően. Sőt még az emberi rasszok tekintetében is teljesen eltérő fogalmakat használnak pl. az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Ezek a fogalmak nem egyértelműek.
Érdemes itt megemlíteni a jászokat, akiknek embertani megjelenése ma is rányomja a bélyegét a Jászságra és egyes hallatlan tudású honfitársaim cigánynak minősítik őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!