Jót tesz-e a tinédzserek személyiségének, ha egy olyan könyvet olvasnak, melyben a "menőség" egy nagyon fontos értékként van bemutatva?
Egy olyan könyvre gondolok, amiben gyakorlatilag szembeállítják a menőséget, vagányságot, társadalmi státuszt az intelligenciával, műveltséggel, és végül az előbbiek nyernek?
Egy olyan könyv, ami arról szól, hogy egy lány beleszeret a "menő rosszfiúba", ám a mű semmiféle kritikát nem fogalmaz meg ezzel szemben, sőt, helyesli is.
Egy olyan könyv, ahol a szereplők sablonosak, a főszereplő viselkedése idegesítő és irracionális, ám ezt is helyesnek tünteti fel.
Szóval szerintetek jó hatással van a tini lányokra a Szent Johanna gimi?
Én úgy emlékszem hogy csak Arnolddal flegmázott akiről a későbbiekben ki is derült hogy a féltékenység elveszi az eszét és elég fura lesz.
Sztem amúgy túl nagy jelentőséget tulajdonítasz ennek az egèsz könyvnek és csúsztatsz is. Aki nem szereti az ilyenfajta könyveket, ne olvassa aki meg igen azt hagyjuk békén. Nem eemiatt lesz valaki olyan amilyen. 10-13 évesen hadd várjanak a hercegükre, komolyan. Ha már a rájuk ért hatásokról van szó, egymáshoz ahogy viszonyulnak a tinik az sokkal rosszabb mint bármelyik könyv.
Igaza van az előttem szólónak: Tucatkönyv egy totál klisé történettel, és akkor mi van?
Bocs, nem olvastam végig minden kommentet, szóval csak a kérdésre válaszolok.
A Szent Johanna Gimi egy szórakoztató lányregény. Én kétszer olvastam el: elsőre nagyon tetszett, vicces volt, jó poénokkal, második olvasásra viszont már feltűntek a valóságtól elütő részek. Ez csak egy kitalált könyv, sok minden el van benne túlozva. Egyszóval, nem lett a példaképem Reni - te arra gondolsz, hogy a tinilányok majd olyanok akarnak lenni, mint a főszereplő? Szerintem ettől nem kell tartanod. Leiner Laura direkt figyelt, hogy pár jó tulajdonsággal felruházza a könyvben lévő gimiseket: elítélik a rasszizmust, meg lásd Kingát: önkénteskedik, Reni kitűnő tanuló és sokat olvas, nem lóg a neten állandóan.
Néha elgondoltam, de jó lenne a Szent Johanna gimnáziumba járni, de jó lenne egy olyan barát, mint Cortez, de jó lenne egy olyan szuper osztályközösség, mint amilyen náluk van.
De, ahogy mondtam már, ez csak egy könyv. A saját életemhez semmi köze, így nincs rám semmilyen hatással. Tény, hogy az én sulimban simán be lehet sorolni a diákokat a "menő" és "nyomi" kategóriába. Ez van, nálunk egyszerűen kialakultak a csoportok. Most ballagtam el, nem tudom, hogy milyen lesz a gimiben. Jó lenne egy olyan osztály, ahol mindenki jóban van az osztálytársakkal, de ha nem így lesz, annak nem a SZJG az oka.
Felesleges ennyire kivesézni, hogy mi reális és mi nem.
Szerintem az nem baj, ha valaki menős-lúzeres könyvet olvas/filmet néz, a lényeg az, hogy ő maga egészséges környezetben legyen és ne legyen lenéző ,,bálkirálynő"
Ami az SZJG-ről: ha végigolvastad legalább az első 6 részt, akkor látod, hogy ,,Cortez, a nagy menő" nem nyer, csak összejön Renivel - én tény, hogy nem állnék vele szóba élőben, de a rajongók nem a ,,menőségéért" szeretik, hanem mert jól bánik Renivel és tényleg(!) szereti
Még valami: ezt a menők vagyunk, ti meg lúzerek - ezt Edina találja ki, amit Kinga kihasznál, hogy ő legyen a középpontban és ez húzza a többi szereplőt magával
-Cortezért oda van minden lány --> menő
-Reni eleve úgy indul neki, hogy ő nyomi, semmi önbizalma, ezért is lesznek a probléémák.... Mert az embeek hülyék és hagyják magukat ilyen ostobaságok által vezetni...
Nekem a szívemből beszélsz, kedves kérdező!
Néha, így kétszeri elolvasása után az egész sorozatnak, szoktam filozofálgatni arról, amit itt a leírásban említettél. Eleve erről a "menő-nyomi" dologról. És mindig felmerül bennem a kérdés, hogy amúgy ezt ki mondja meg? Tehát, ha én lennék Reni, márpedig én hú, de nem szeretnék ő lenni, de ő vagyok, akkor, mivel gyógyíthatatlan önbizalomhiányban szenvedek, evidens, hogy a saját szememben saját magam nem vagyok menő. És most attól, hogy az ő szívszerelme Cortez (jelmez, fel sem tudom fogni, hogy első pillanatban, még csak anélkül, hogy a gyerek egy "szia"-t bökött volna neki, hogy lehetett belé szerelmes Reni, de mindegy), és neki a haja "kúl" meg minden, nem jelenti azt, hogy Cortez akkor úgy általánosságban véve, mindenki szemében menő. Oké, itt a könyvben persze az, mert hát amcsiból jött, meg minden, ami szintén egy...inkább hadd ne mondjam milyen momentuma a könyvnek. (Pl. Macu is külföldi, Japán is van olyan király hely, mint Amerika, őt érdekes módon aligha rajongják körbe annyian, mint Cortezt.)Szóval, itt most azt szándékoztam hangsúlyozni, hogy ez a "menőség"-dolog nem csak számomra, de úgy általánosságban relatív (kéne hogy legyen). Az meg, hogy Reni azt gondolja magáról, hogy nyomi, MERT olvas szabadidejében, tanul, műveltebb, mint a többi, megcsinálja a házikat, stb. Még ha tudná, hogy nem ezekért nyomi! De nem tudja. És ezeket az alapjáraton pozitív "erényeket" rossz, gáz, ciki dolognak állítja be. És mit lát ebből a 14 éves olvasó? Óh, ha márpedig én menő akarok lenni (márpedig én menő akarok lenni, mindenki menő akar lenni), csakhogy "tetszek" a Cortez-féle srácoknak, nem olvasok inkább, hanem azt csinálom, amit ők: deszkázok (emlékeztet Reni karácsonyi ajándékára), gitározok (szintén) - jó, mondjuk ezek alapjáraton nem rossz dolgok, de na... -, nem tanulok, bohóckodok az órákon, stb. Ez biztosan menő. Arra pedig senki nem gondol, hogy esetlegesen az intelligencia, az olvasás, csak úgy alapjáraton műveltebbnek lenni, sokkal előbb felkeltik egy valamirevaló srác érdeklődését. Mert ezek (sajnos) ma különleges dolgok (a sok agyifogyatékos pávagyerek meg ribik között), tanulni, ismerni egy csomó könyvet, úgy általánosságban ismerni a világot, egy csomó kérdésben tájékozottnak lenni. És a különlegesre felfigyelnek. És ez szerintem menő. Persze, ez csak az én véleményem, mint mondtam ez teljesen szubjektív.
Ui.: Meg nem hinném, hogy a még megmaradt értelmesebb rétegek számára az lenne a döntő, hogy a kiszemeltem menő-e vagy sem. De mindegy.
Ui.2: A könyv egyébként sok szempontból megbukott nálam, inkább nem is részletezném, csak felidegesíteném magam, de azért tetszik, hogy olyan szép ellentmondásban áll magával, hogy csak na. Tehát, ahhoz képest, hogy azt hangoztatja, fogadjuk el a másikat, ne ítélkezzünk első látásra, egész szépen megcáfolja ezt a tanítást már csak akkor, mikor felmagasztalja a rockzenét (amivel eddig semmi baj), a többi stílust meg porig, süllyedésig ócsárolja.
# 10: Tehát akkor érted, hogy mi a baj vele. És igen, az irreális romantikus filmekkel meg a magamutogató klipekkel is van baj, ezek is részt vesznek a „népbutításban”.
# 11: Ja, és ha a későbbiekben fura lett, akkor az megmagyarázza, hogy miért flegmázott vele előtte is? Vagy talán azért flegmázott vele, mert Arnold nem tartozott a menők közé? Ha így van, akkor ez helyes dolog, támogatni kell?
# 12: „de jó lenne egy olyan barát, mint Cortez” – Na, itt már szerintem gond van. Gondolom, ez azt jelenti, hogy ha a valóságban találkozol egy hozzá hasonló fiúval, akkor össze akarsz jönni majd vele. Vagyis én így értelmezem a szavaidat. De miért is? Tényleg olyan jó ember ez a Cortez? Vagy nem számít, hogy rengeteg jobb ember van nála a valóságban, akivel össze lehetne jönni? A lényeg, hogy Cortez gazdag, menő és jóképű, ezért jó lenne összejönni vele? Tényleg, mi benne az a nagyon jó tulajdonság, amiért annyian szeretik? A menőség, a társadalmi státusz? Ilyen nagyra értékelik ezt sokan?
# 13: Gondolod, abszolút semmi hatással nincs egy mű az emberekre, ahol eléggé kihangsúlyozzák, hogy vannak menők meg lúzerek, és ezt nem feltétlenül tartják negatív dolognak? Persze, a Szent Johanna gimitől önmagában senki nem lesz hülye, de valamilyen szinten ez is arra buzdíthatja a lányokat, hogy milyen menő a híres, vagány rosszfiúval összejönni. Amúgy meg néha valóban jól bánik vele, néha meg szívatja.
# 14: Örülök, hogy van aki egyetért velem. :)
„Meg nem hinném, hogy a még megmaradt értelmesebb rétegek számára az lenne a döntő, hogy a kiszemeltem menő-e vagy sem. De mindegy.”
Az értelmes emberek számára biztos nem az, a kérdés már csak az, hogy kb. milyen arányban vannak jelen a fiatal generációban ezek az értelmes emberek.
Amúgy te lány vagy? Nem nagyon hallottam/olvastam még olyat, hogy egy lánynak negatív véleménye legyen erről a könyvről. :D
#13-as vagyok
Nos, szerintem ha valaki egészséges környezetben nő fel, akkor a gondolkodámódjára nem lesz hatással a könyv. Vagy élvezni vagy utálni fogja.
De. A gond az, hogy mint Reni, úgy érzik, nekik kell megfeleni. Ahogy a #14-es mondja, megpróbál deszkázni, gitározni. És Arnoldon kívül senki sem figyelmezteti, hogy ez hülyeeség. Utána persze Cortez kineveti, mert ő sem ezért szeretett bele Renibe. Szóval visszatérve, szerény véleményem az, hogy a mai lányok többségének nincs önbizalma. Ezért festik magukat és rakják ki a csücsörítős képeket, hogy kapjáák : Gyönyörűségem! Szépségem! Az enyém vagy! és a többi... Szóval ezért jó az ilyen könyv, mert sokan bele tudják élni magukat. Egy egészséges önbizalommal rendelkező ember szánni fogja a főszereplőt és látja, hogy normális lány nincs igazán a műben. Virágg szintén önbizalomhiányos, Kinga el van telve magával, Viki hülye, az ások hülyék... Inkább ez a probléma, hogy nincs komoyl, egészséges lány a műben. Kinga végül valamennyire az lesz, de azért...
Szóval a fiatalok többsége nem olvas és nincs normális önbizalma. Ha edig csak(!) ilyet olvas akkor valban nagy hatással lehet rá a könyv.
Én meg a 12# vagyok.
Félreértettél.
"de jó lenne egy olyan barát, mint Cortez"
-nem, én nem azokra a tulajdonságokra gondoltam, hogy gazdag, menő, meg 'ultrahelyes'
Hanem, amik a Renivel való kapcsolata alatt derültek ki.
Türelmes. Nem akarja felborítani Reni életét. Bár nagyon népszerű facebookon is, ő nem a közösségin éli az életét. Vigyáz a barátnőjére, nem akarja, hogy bántsák. Hajlandó várni, amíg Reni is szeretné azt.
Ezekre gondoltam.
Egyébként sok mindenben igazad van, pl. az valóban nevetséges, hogy Reni nyominak minősíti saját magát, mert tanul és olvas.
De mondom: ez csak egy könyv! Nem valóság.
#16-os vagyok
Igen, egyet értek az előzővel. Én is ezt írtam, hogy azért szeretik Cortezt, mert törődik Renivel.
A többi hülyeség, amin jót lehet nevetni. A Start Wars és a bádogember, Andris-Robi és a lézerkardok stb. De ott van pl. Viki és az idős néni esete Cortez nagymamájának esete után. Akkor Reni ellentmond Vikinek és a srácok rájönnek, hogy igaza van, hiába Viki a ,,menő csaj". Nem a menőségért fog ezután minden olvasó rohanni..
Szia! A történetet 10 évesen olvastam elöszőr. Akkor imádtam most újra olvastam hát ez jött le belőle.
1-6rész
Reni felkel hisztizik. Reni elmegy suliba odaadja a házit. Cortez bunkó sír.
6-8rész
Felkel hiszti várja Cortezr odaadja a házit Edina bunkó sír.
A mű szerint nincs átmenet a nyomi és a menő között. Vagy nyomi vagy vagy menő. Attól, hogy tanulsz nyomi vagy. Na ez nem igaz. Igaz utálom kimondani, de menő vagyok a mai értelembe, de mégis olvasok jó sokat, tanulok rendesen azaz a tanulás olvasáv mellet lehet menőnek lenni. 12/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!