Ha Amerikába költöznétek és születne egy gyereketek, első nyelvként a magyart, vagy az angolt tanítanátok meg neki?
Nincs gyerekunk, habar az USAban elunk. Ha lenne, tutti magyarul beszelnenk hozza.
Nagyon sok magyar ismerosunk van itt, ahol van gyerek. A legtobb ilyen csaladban a szulok lustak vagy sznobok, nem tudom miert, de alig beszelnek a gyerekkel magyarul. Angolul termeszetesen nagyon jol megtanul a tevebol, az iskolaban, a barataitol, de a magyart vagy nem beszeli (ezzel a nagyszulok szivet tori ossze, mert nem tudnak a kisunokaval beszelgetni) vagy nagyon tori a magyart es ugy beszel mint egy kulfoldi...holott magyarok a szulei, van magyar allampolgarsaga.
Mi mindig szomoruan nezunk ezekre a baratainkra, mert tudjuk, hogy milyen ertekes, ha az ember tobb nyelvet beszel. A magyar egy kegyetlenul nehez nyelv. Ezt az amerikai kollegam is igazolni tudja, aki tanarhoz jar es tanulja a magyart, de aki az anyanyelven kivul beszel meg mas nyelven az is tudja, hogy a magyar nem a legkonyebbek kozott van.
Csak hatraltatja a gyereket az a szulo, aki nem tanitja meg a gyereket a szulo anyanyelvere.
Az egyik ilyen csaladban az egyik gyerek mar felnott holgy (21) es imadja Magyarorszagot, gyujti a magyar szuvenirokat de veszett eros akcentussal beszeli a nyelvet es bar olvasni tud magyarul, irni nem igazan. Amikor hazalatogat, a korosztalya rogton kiszurja, hogy nem helyi. Pedig sokkal konyebb lenne most neki, ha a szulei (mind2 magyar) megeroltettek volna magukat es nem angolul beszeltek volna a gyerekkel. Raadasul ugy, hogy a szulok huszas eveikben jottek ki, tehat meg azzal sem mentegetozhetnek, hogy "elfelejtettek" magyarul.
Tanultam angolul, oroszul, nemetul, franciaul. Tudom milyen nyelvet tanulni es tanitottam magyart es latom/erzem a nehezsegbeli kulonbseget. Kiskorban megtanulni 2 nyelvet (amibol egyik magyar) hatalmas elonyt jelent, de sokan ezt nem tudjak felfogni piciny agyukkal...
Magyart. Utána majd jöhet az angol, azt úgy is megfogja tanulni ha ott él.
Jó példa vagyok saját magam, Romániában születtem és élek mióta tudom magam: lévén hogy tiszta magyarok vagyunk, szüleim persze magyart tanították nekem (igazat megvallva, nem is tudtak olyan kiválóan románul). Majd olyan 5-6 éves koromtól tanultam beszélni románul és mára jobban is beszélek, mint a szüleim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!