Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Titeket is idegesít ez a...

Titeket is idegesít ez a trehány írás?

Figyelt kérdés
Rettentő sok kérdést olvasok, mikor a kérdező ír 12 mondatot vagy egy szöveget és hemzseg a hibáktól. És a végére odaírja: "Bocs a helyesírásért". De akkor kérdezem én, mi az oka hogy nem tudja rendesen helyesen leírni amit mondani szeretne?! Mi olyan sietős?! Ha úgy is tudja hogy helytelenül írt akkor ne írja oda, hanem nézze újból át és javítsa ki.
2016. júl. 20. 14:09
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Nyelvtannáci vagyok és vállalom.

Nem várok el senkitől tökéletes helyesírást, az enyém se az... Csak annyi a kérésem, hogy emészthető és érthető legyen. De sokaknak ez nehezen megy, sajnos. Vesszők hiánya, ami miatt ötször kell újraolvasni a mondatot, hogy kiderüljön, melyik mondatrész hol kezdődik és hol végződik. És még akkor se biztos, hogy jól értelmezem. ("A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz...")

Az ékezetek hiánya is sokszor adhat okot félreértésre. (Fokabel. Most akkor főkábel vagy fókabél?)

Hosszú szöveg nulla bekezdéssel: egy hatalmas, tömör tömb lesz az egész, az embernek elmegy a kedve, hogy végigolvassa.

Az egész... szöveg... tele van... központozással... Ez egy stíluselem, aki szándékosan és jól használja, az azért teszi, hogy hangulatot adjon a mondanivalójának. Direkt lesz szaggatott, folyondár, ingatag, tétova, akadozó a szöveg, mivel ezt a hatást akarja elérni. De van, aki mindig, minden körülmények között így ír, akkor is, ha a túrós batyu receptjét és elkészítését teszi közzé.

Ez az én hülyeségem, tudom, de amikor olvasok valamit, azt belül "hallom", mintha felolvasnám magamnak vagy valaki felolvasná. És amikor szembejön valami igénytelen szöveghalmaz, vagy rosszul leírt szó, azt én hallom, mintha kiejtené valaki. Így ha a "szex" helyett egy magyar mondatban azt olvasom, hogy "sex", olyan ember jut eszembe, akinek elöl hiányzik egy-két foga és emiatt nem tud rendesen beszélni. Vagy itt a legújabb divat, hogy a zöngés mássalhangzókat a zöngétlen párjukkal helyettesítik: "Napasztmek." Így egy fogyatékos ír és beszél szerintem vagy valaki, akinek csúnyán beverték a száját vagy több füle van, mint foga.

Az igényes írás olyan nekem, mint ha egy sima úton mennék, ahol könnyen és gyorsan haladok, az igénytelen meg egy komplett akadálypálya.

2016. júl. 20. 17:37
 12/14 anonim ***** válasza:
Nyilván nem láttál még Baszont és Szkuvi do képregényeket. a pasztmek például onnan jön, és engem 1-1 ilyen meme elég jól elszórakoztat. :D
2016. júl. 20. 17:55
 13/14 anonim ***** válasza:

"Nyilván nem láttál még Baszont és Szkuvi do képregényeket"

Ha onnan jön, akkor nem is nagyon szeretnék.

2016. júl. 20. 18:04
 14/14 anonim ***** válasza:

Engem nem zavar, ha helytelen a szöveg, csak legyen érthető. Én is hibázok néha, főleg telefonnal szoktam félregépelni.

Az viszont zavar, ha valaki ezen sír, és amit ír, az meg tele van vesszőhibával. Igen, rád gondolok, kedves kérdező.

2016. júl. 20. 19:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!