Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Nektek mi a véleményetek...

Nektek mi a véleményetek ezzel az újhullámos "találd meg önmagad" irányzattal?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy mostanság a földből is életmódtanácsadók, "Life coach"-ok nőnek ki, akik pontokba szedve fogalmazzák meg a nagy semmit, hogy hogyan változtasd meg az életed, és legyél az, aki vagy (vagy mi) és nyomják a sok bullshit-et. Nekem ez egyszerűen egy szépen becsomagolt semminek tűnik. Valahogy azt érzem, hogy most egyszerűen ez a trend, hogy legyél nagyon individuális, legyél nagyon önmagad, mert ha átlagos irodai munkás vagy, aki nem megy dél-kelet ázsiába hátizsákos körútra, akkor egy szar unalmas tömegtermék vagy és nem érsz semmit. De szerintem ez is csak ugyanolyan trend, mint régen a nagy ház, nagy autó, drága cuccok trend és ugyanolyan instant megoldásokat kínál. És ugyanúgy a pénzről szól, a fogyasztásról, csak a termék változott meg.

#életmód #Life Coach #pozitív személet
2016. júl. 6. 11:30
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Na igen, ez a téma nagyon felkapott lett egy olyan világban, ahol az átlagemberek élete szürke, egyhangú, lélekölő monoton munkát végeznek, amit utálnak is, de kell a minimálbér, különben mehetnek az utcára. Egy ilyen közegbe ha belógatnak valamilyen cukormázas történetet - pl Facebook kitalálása és felfuttatása -, egyből rákap a sok lelkében félholt ember, hogy majd ő is kiugrik a mókuskerékből. Erre pedig felépítettek egy nem kevés pénzt mozgató üzletágat. Ahogy fentebb írták, Oravecz Nóra, Müller Péter, Coelho, PUA megy egyéb hasonló lehúzások.

Amúgy a "találd meg önmagad" alapvetően egy teljesen jó dolog, igazából pont, hogy ennek kéne a vezérlő elvnek lennie, hiszen mi másért élnénk? Pusztán azért, hogy lapátoljuk a GDP-t? Házasodjunk, csináljunk x db gyereket, vegyünk 300m2-es kertes házat és 3 autót, mert a társadalom ezt várja el, ezt sulykolják belénk már kisiskolás korunk óta?

Szóval az önismeret és önmegvalósítás igenis fontos dolog, de erre iparágat felhúzni, és pofátlanul lehúzni az embereket, az már gusztustalan, de nem meglepő. Bármit, amiből pénzt lehet kicsalni, képesek így tálalni, akiknek semmi más számít, csak a pénz és pénz.

2016. júl. 7. 13:11
 12/21 anonim válasza:
A life coach (már ha hiteles és megbízható) nem szed pontokba semmit, és főleg nem mondja meg neked hogyan kell élni. Amiket leírtál látszik, hogy nem vagy tisztába igazából mit is jelent a coach. A life coach segít egy bizonyos elakadásnál az élet valamely területén, legyen az munka, pénz, magánélet. A célt mindig a kliens határozza meg, miben szeretne fejlődni a coach csak támogatja ebben, és főleg nem ad tanácsot. Az én ügyfeleim többsége "átlagos irodai munkások ahogy te írod, de sokkal mélyebb dolgok foglalkoztatják őket és nagyobb céljaik vannak mint ahogy azt te gondolod.
2016. júl. 7. 20:09
 13/21 anonim ***** válasza:
De miért nem jó nekik a pszichológus, miért kell az önjelölt megmondó marikanénihez járni?
2016. júl. 7. 21:24
 14/21 anonim ***** válasza:

Amiért egy irodában a WC-papír beszerzéshez is külön erre az egy feladatra dedikált menedzser kell:)

Nem mellesleg Marikanéni biztosan jobban tudja, mint egy szakember, hiszen őt a Zélet iskolája tette bölccsé.

2016. júl. 7. 23:58
 15/21 A kérdező kommentje:
12-es válaszoló: igen, bevallom,nem voltam még life coach-nál, tehát ilyen közelről nem látok bele a munkájába. Én itt csak egy újfajta tendenciát látok, ami generál egy újfajta igényt és felületes megoldásokat kínál. És itt szeretném hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem gondolom, hogy ne kellene megtalálni az értelmes életünket, azt a munkát, amit szeretünk, azokat az időtöltéseket, amikben jól érezzük magunkat. Ha valaki ebben olyan szinten elakad, hogy segítségre szorul, akkor viszont ott mélyebb, valószínűleg gyerekkorban kialakult zavarok lehetnek, ezt egy life coach hogy tudja pár hét alatt feloldani? Pszichoterápiában is évek kellenek hozzá. Mit tud egy elakadt emberrel csinálni egy life coach, ha nem csak az instant válaszokat puffogtatja? Tényleg kíváncsi lennék rá.
2016. júl. 8. 08:56
 16/21 anonim válasza:
A coaching és a pszichológia két nagyon, de nagyon különböző dolog. Már miért ne lehetne valakinek gondja anélkül, hogy hozna magával különböző korlátozó hiedelmeket és egyéb sérelmeket gyerekkorából. A pszichológus visszamegy a múltba és sok sok beszélgetés után felállít egy diagnózist majd terápiát javasol. A coach mint írtam egy kívánt célra összpontosít. Azt is írtam, hogy hiteles szakemberekről beszélünk, és nem olyanokról akik ontják az észt, ahogy te mondtad nagyon helyesen. A coachok munkájába (legtöbbször) beletartozik a vállalati kultúra is (tehát minden olyan dolog ami egy munkahelyen előjön, delegálás, konfliktuskezelés, burnout, stb) ami nem feltétlenül pszichológusra tartozik esetleg ebben nem is jártas, mert nem tanult vezetéselméletet. Nem hiába van az, hogy manapság aki a szakmában sikeres coachnak számít (akiket nagy cégek alkalmaznak mint life és business coach), nem reklámozzák magukat mert nincs rá szükségük, csak teszi a dolgát. Amúgy meg csendben megjegyzem, hogy egyre több pszichológus alkalmaz coaching technikákat is,(legalább 5 kollégám van) csak max nem mondja el neked és észre sem veszed, mert nem ismered. Hidd el, tudom :-)
2016. júl. 9. 08:22
 17/21 anonim válasza:
Minden ember egyedi, ezért minden probléma más, épp ezért nem léteznek instant válaszok, megoldások sem. Honnan tudod mit puffog a life coach ha még nem voltál soha, ahogy írtad nem látsz bele a munkájába? Ha kíváncsi vagy mit csinál, akkor menj el hozzá. De ha nincs problémád akkor meg miért is mennél????
2016. júl. 9. 08:39
 18/21 anonim ***** válasza:

Annyira azért nem különböznek egymástól az emberek, hiába szeretik ezt hinni magukról. :D A többségnek kb. ugyanazok a problémái.

"a lényeg, hogy magunktól semmit ne kelljen megoldani és kitalálni, az életünket oldja meg más, mondja meg mikor, hol mit kell tennünk.. csak nehogy nekünk kelljen gondolkodni."

Ezzel nem értek egyet, mert egy jó coach nem helyetted oldja meg a problémáidat. Viszont akár éveket spórolhat meg számodra azzal, hogy a tapasztalatai révén rávezet a számodra legmegfelelőbb megoldásra, miközben egyre jobban az önállóság felé "terelget". Egyedül is fel lehet találni a spanyolviaszt, de az élet nem tart örökké.

2017. márc. 4. 01:13
 19/21 anonim ***** válasza:
Ha nincs az embernek önbizalma, jô beszèlőkèje, nèmi pînzmániája, akkor bukta a coacholás. Ja ès fontos a pozitîv èletszemlèlet is.
2018. nov. 11. 22:28
 20/21 anonim ***** válasza:

Én azt hittem (pár másodpercig), hogy ezek a life coach-os beszélgetések ingyenesek, mert valaki másodállásban life coach és csak az a cél vezérli, hogy más életét is jobbá tegye (mert az övé már álomszerű).

Nem gondoltam, hogy ezért pénzt lehet elkérni (hirtelen elsőre, amikor megláttam, hogy létezik ilyen), de úgy látszik mégis és én tévedtem.

2019. jún. 18. 01:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!