Dolgozók, munkások titeket nem háborít fel a tanárok magatartása?
Nem a diplomásokhoz szól a kérdésem, hiszen az ő számuk kb. 30%-ék, és ki tudja, hogy hányan helyezkedtek el a végzettségükkel. (pl.szabadbölcsész)
Szóval, aki bolti eladóként, hentesként, postásként, pékként, stb. dolgozik minimálbérért, ami egy érettségivel+szakmával rendelkező dolgozó esetében nettó 80.000 forint körül van, őket nem zavarja a "pedagógusok" pofátlan magatartása? Csak mert úgy gondolom, hogy nem lehet mindenki diplomás ember, mert valakinek tüzet kell oltania, ki kell szolgálnia a vásárlókat, kézbesítenie kell a leveleket és hát nem a diplomások csontozzák ki a húst sem. Ő nélkülük a pedagógusok is meg lennének lőve. A munkások napi 8 óra fizikai munkát végeznek, sokszor túlóráznak, amit a magánvállakozó általában nem fizet ki. Legtöbbször teljes munkaidőre se jelenti be. Szólni nem mer, mert akkor repül. A fizetésük 20 ezer forinttal emelkedett 5 év alatt, egy tanár pedig kb. 200 000 ezret visz haza nettóban heti 20-26 óráért. Meg hát a pótlékok. Persze délután még kijavít hetente 1-2 alkalommal néhány dolgozatot, de gondolom ezért nevezték el korábban a munkájukat hivatásnak. Ma már inkább pénzhajszolásnak hívnám. Tekintve, hogy a legtöbbjük feketén magánórákat is tart, sok esetben 3-4 ezer forintos órabérért. A nyári szünetükre inkább ki se térnék.
A pedagógusok logikájával egy hospice-es ápoló is kérhetne pénzt a túlóráért. Hiszen 1 órával tovább fogta a haldokló kezét. Vagy egy utcaseprő, aki kénytelen a kutyagumit is összeszedni, pedig nem az ő dolga. A közterület felügyelők dolga lenne megakadályozni és megbüntetni azt, aki szabálysértést követ el.
Nem a munkásoknak kellene inkább megemelni a fizetésüket? Ők érdekes módon nem követelőznek, hanem minden nap korán felkelnek és elvégzik a dolgukat.
Bevallom őszintén, hogy nemsokára tanár leszek, de ezt egyre kevésbé hangoztatom, mert kezdem szégyellni. Van a családomban pedagógus. A szüleim viszont több szakmával rendelkező munkások. Szóval van összehasonlítási alapom. Jóval fáradtabban és később érnek haza, mint egy pedagógus. Fele annyi fizetésért (se).
Az ország döntő többsége munkásokból áll, úgy gondolom, hogy ők is megérdemelnék, hogy legalább csak MEGKÖZELÍTSE a pedagógusok bérét az ő fizetésük is. De ha a pedagógusok és még néhány az átlag felett kereső kiváltságos tovább követelőzik, akkor erre sose fog sor kerülni. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas szakadék alakul ki a diplomások és a munkások között. A tanárokat ez nem zavarja? Vagy tanárként már annyira felsőbbrendűnek kell érezni magunkat, hogy nem szabad észrevenni az átlagembereket, akik részei az életünknek?
Titeket is zavar ez a magatartás?
Kérdező, azért pofátlanok a tanárok, mert a többi ember él jól? Azért, mert a szüleid is többet érdemelnének? Nem a pedagógusoknak köszönhetjük a helyzetünk, ezt érted? Mindenkinek magáért kell elkezdeni küzdeni, s akkor mások is mögé állnak. Pont ezt kellene tenni, mindenki mellé odaáálni, aki egy élhetőbb világért hallatni meri a hangját, s nem lehúzni egymást. Ha nekem nem jó, másnak se legyen az... Ez öngyilkos hozzáállás. Én minden megnyomorított, kizsákmányolt társadalmi csoporttal együtt érzek, s nem csak a fizetések miatt, hanem például azért, mert sok szerencsétlen dolgozó egészsége a gyárakban nyomorodik meg, vagy épp a mezőgazdaságban (manapság közmunka keretében). Nemrég törölték el a létminimum fogalmát, nehogy ilyen könnyű legyen objektíven lemérni, milyen alacsonyak a béreink (össztársadalmi szinten).
A pedagógusok helyzete nem irigylésreméltó továbbra sem. Nem fizetésemelések voltak, hanem minősítések, meg különféle, lehetetlen vállalásokért plusz pénzek. Végighallgattam a beszédeiket, ott ettől függetlenül sem volt bérkövetelés, kizárólag azoknak az egyéb, az oktatásban dolgozókért szólaltak fel, akiknek már 10 éve nem volt semmi emelés (pl. a dajkáknál). Tehát pontosan azt kérték, amit Te írsz: másoknak több fizetést. Nem maguknak.
Az egészségügy katasztrofális. Én ápolónak tanulok, s itt még durvább dolgok vannak... Csak reménykedni tudok, hogy mire végzek, valami javulás lesz, mert nem vágyom külföldre. Ennek ellenére eszembe sem jutna fúrni bárki más érdekeit, mert egységben az erő, összefigással érhetünk el bármit, s nem irigységgel, nem lefele taposással - engem nem erre nevelt a pedagógus édesanyám.
20-as ezek lemaradtak- csak a teljesség kedvéért.
14. El kell törölni a kötött munkaidőt. Az intézményben való benntartózkodásról a munkáltató szabadon döntsön.
15. Vissza kell állítani az órakedvezményt – heti két óra –, az osztályfőnöki feladatot, a munkaközösség-vezetői feladatot, illetve a diákönkormányzatot segítő feladatot ellátó pedagógusok részére.
17. Vissza kell hozni a minőségi munkavégzésért járó pótlékot, a minőségbiztosítás feladataiban való közreműködésért járó pótlékot, az integrált felkészítésben való részvételért járó pótlékot.
Én lezártnak tekintem ezt a vitát, hiszen nem azokat sikerült megszólítanom, akiket szerettem volna. A válaszokból erősen érződik, hogy tanárok írnak. Ők ne engem szédítsenek, hanem azt, aki még bízik bennük. Leendő tanárként nem tartozom közéjük és az a 150 ezer PEDAGÓGUS sem, aki otthon maradt szombaton.
Jó éjszakát mindenkinek!
Felesleges a vita, ugy tűnik, a kérdező jobban tudja, mennyit keresnek, mint a tanárok. Akik éppenséggel joggal tuntethetnének béremelésért, de nem teszik.
Nyomi kis provokátor.
Érdekes ez az ábra azt mutatja, hogy a 2005-ben megkapott fizetésük 65%-át kapják most 10 évvel később, de biztos hazudik az OECD hiszen a kormányunk előtt nem ismeretesek az olyan dolgok, mint a propaganda.
Az a baj ebben az országban, hogy ha végre valaki kiáll magáért, akkor a többiek nem melléállnak, hanem próbálják visszarángatni. Mi akadályozza meg a gyári munkásokat, postásokat, stb., hogy ők is kiálljanak magukért és tüntessenek? Egyébként a tanárok nem a fizetésemelésért tüntetnek, hanem a normális körülményekért, vagyis ha van gyereked, akkor az ő érdekeiért is. De ha fizetésemelésért küzdenének, akkor is teljesen igazuk lenne.
Neked meg nem a tanárokat kellene szidni en bloc, egyedül a matektanárodat, aki nem volt képes megtanítani neked a nettó és bruttó közti különbséget, bár lehet, hogy próbálta, csak nem figyeltél.
,, Jó lesz nekem egy reformiskola is, ahol talán a tanárok még a gyerekekért vannak, nem pedig a pénzért."
Kedves Kérdező!
Ezt te sem gondolhatod komolyan. Ha majd elérsz odáig, hogy egyáltalán taníts, és nem esznek meg a gyerekek, majd megváltozik a véleményed. Tisztán látszik, hogy nem látsz bele a helyzetükbe, sokan lennének még a gyerekekért, csak sajnos a határidős-statisztikás-fölösleges papírmunkák miatt nem jut elég idő mindenre.
Egy nem tanár
A tanárok most nem a béremelésért sztrájkolnak, hanem a KLIK ellen, pontosabban, hogy ne mínősíthetetlenül gyenge tankönyvek legyenek és szigorú, rugalmatlan szabályok, értem ezt a tanrendre és minden másra.
Szóval ez most nem a bérekről szól, hanem szakmai elégedetlenségről. Ha a bérekről szólna , akkor bizony nekem is kinyílna a bicska a zsebemben..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!