Már kezd egyre jobban zavarni. Hogy mások mondják tájszólásom van és töröm a magyart. Főleg olyanok mondják akik először hallják a beszédemet. Azt is mondták, erdélyből jöttem, vagy külföldi vagyok.... Pl. az E betüt Á betünek ejtem. A 80 ezer = Nyolcván ázer. A kemencét = Kámence, vagy a Gyerekem = Gyárekem, a Gyertek = Gyártek vagy Gyárték..... és ennél cifrábban is mondom, de most nem jut eszembe.
A fenti problémának kiváló példája Reisz András. A meteorológus gyönyörű, ízes felvidéki tájszólással beszélt, amiért rengeteg beszólást kapott, parasztozták, győzikézték, stb. András ezért megpróbálta "kiművelni" magából, aminek eredménye egy se ilyen-se olyan kiejtés lett. Kár érte.
2016. febr. 11. 07:02
12/19 anonim válasza:
Amig nem volt se tv se rádió és az emberek ott haltak meg ahol születtek addig ez nem is volt probléma. Csakhogy nem 300 évvel ezelőtt élünk. Neked lehet hogy ez vicces mert ügy nézel rá mint majomra az állatkertben,de ennek a tanyasi srácnak ez élete problémája. És amig aszfaltos úton jár problémája is lesz. Jobb ha megtanul magyarul, mielőtt villamost lát.
2016. febr. 11. 08:42
13/19 tothp válasza:
Nem. Nem vicces. egyáltalán nem. És pont azon vagyok, hogy ne tekintse ezt élete problémájának, mert nem az.Ez egy -ha úgy tetszik- különlegesség. Aki ezért kineveti, lenézi az a szánalmas.
2016. febr. 11. 09:30
14/19 anonim válasza:
Lehet erről vitatkozni,hogy milyen szép,meg tájszólás,kutyafüle, de ebből neki hátránya is származhat, pl. hiába zseni,ha egy munkafelvételen behívják elbeszélgetésre,és a felét úgy kell kitalálni,mit mond. Én találkoztam nógrádi tájszólású illetővel, és egyszerűen nem értettem,mit mond,akárhogy magyarázta. Mert minden második szót másképp ejtett,mint ahogy le van írva. És ez nem egy olyan helyen volt,ahol olyan fontos lenne,hogy jól ejtse a szavakat. Szóval néha nem érdemes annyira ragaszkodni ahhoz,hogy persze,mert milyen szép,ha ez hátrányt jelent, akkor igenis tenni kell ellene. Gondolom nem abból fog megélni,hogy a "szép magyar tájszólások múzeumában" mutogatják.
2016. febr. 11. 12:19
15/19 tothp válasza:
Ez pont olyan diszkrimináció, mint a cigányozás, meg a melegezés.
Csak azért, mert nem úgy szólnak a szavak, ahogy a mai magyar médiában. megnyugtatlak. az is távol áll az irodalmi nyelvtől.
2016. febr. 11. 19:27
16/19 anonim válasza:
nem úgy segítesz rajta ha az egész világgal szemben belevered hogy márpedig ez szép és akinek nem az, az szánalmas. ezzel nincs megoldva a problémája.
2016. febr. 11. 19:36
17/19 anonim válasza:
hiába áll messze a médiában használt az irodalmitól, ha manapság ez a használatos az emberek nagy hányadánál, ez nem diszkrimináció,mivel nem tudják hasznosítani, ezért hátrányos,de NEM diszkrimináció
2016. febr. 11. 20:31
18/19 anonim válasza:
"Ez nem a kapa kilógása a szájból kedves előttem szóló! "
nem értem, miről beszélsz, ugyanazt írtam én is.
2016. febr. 11. 20:37
19/19 anonim válasza:
Mondjuk szerintem nem szép egyik nyelvjárás sem, ahnem mind ugyanolyan.
Az emberek értenék a nyelvjárásokat (talán a csángót kivéve), ha hozzá lenne szokva a fülük.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!