Tájszólásom van. Hogyan tudnék ezen változtatni?
Már kezd egyre jobban zavarni. Hogy mások mondják tájszólásom van és töröm a magyart. Főleg olyanok mondják akik először hallják a beszédemet. Azt is mondták, erdélyből jöttem, vagy külföldi vagyok.... Pl. az E betüt Á betünek ejtem. A 80 ezer = Nyolcván ázer. A kemencét = Kámence, vagy a Gyerekem = Gyárekem, a Gyertek = Gyártek vagy Gyárték..... és ennél cifrábban is mondom, de most nem jut eszembe.
Erre a logopédus segítene?
25/F
1-nek! A többiek inkább ne szóljanak rám. Mert ilyen elven akkor minden 3-ik mondatomnál szólniuk kéne, amiben van E betű. Aki nem így beszél, az soha nem érti meg, hogy ezt nem igazán tudjuk szabályozni. Én amit kimondok nem szoktam észre venni, vagy csak ritkán.
Zala megye.....de szerintem ennek nincs jelentősége, nem a megyétől függ.
Légy büszke rá, hogy még beszélsz egy olyan dialektust(?) ami pont a beszólogatók elvész lassan. Én letojnám magasról.
A pesti néppek meg "A zanyu", "a zapu" "az Andris", "a Béla"-t használják. Ez még nyelvtanilag is helytelen nem csak hangzásilag más.
Logopédus beszédhibával foglalkozik. Ez nem az. Ez nyelvjárás.
Gyakorolj. Olvass hangosan. Úgy, ahogy le van írva.
Egy idő után megszokod.
Figyelj oda, hogy amikor beszélsz, ne csak úgy automatikusan beszélj, hanem gondold végig, hogy mit hogyan mondasz.
Egy idő után majd megszokod.
"Gyakorolj. Olvass hangosan. Úgy, ahogy le van írva"
Pont úgy olvas.
Kérdező! A zalai tájszólás az egyik legszebb :) A nyitott és zárt "e"-ről nem is írtál. Ne akard kinevelni magadból, nincs azzal semmi gond, legyél rá büszke. Aki még életében nem evett krumplis mácsikot, nem is érti, miről beszélek.
Ez nem a kapa kilógása a szájból kedves előttem szóló!
Ezt úgy hívják: nyelvjárás. És semmi köze a műveltség és a kasztbatartozás fokozazaihoz.
Amíg mindenki élte a saját világát és nem a TV-Rádió határozta meg az életet addig egy bizonyos helyen a napszámostól a tanítóig mindenki így beszélt.
De te művelt nagyvárosi hidd csak ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!