Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ez rejtett rasszizmus?

Ez rejtett rasszizmus?

Figyelt kérdés

Wikipédia:

"Rejtett rasszizmus

a rasszista személy azt állítja, hogy ő nem rasszista, és a rasszizmus rossz dolog

(...)

ezen kívül támadja a hátrányos helyzetűeket támogató állami intézkedéseket (a pozitív diszkriminációt), mivel azok „egyenlőtlen feltételeket teremtenek”."

Szóval a Wikipédia szerint aki azt állítja magáról, hogy nem rasszista, és elutasít mindenfajta diszkriminációt (a pozitívat* is), az rasszista?

* Nincs olyan, hogy pozitív diszkrimináció! Minden diszkrimináció egyben pozitív is, meg negatív is. Mert ha egy csoportot "pozitívan diszkriminálnak", az negatív diszkrimináció azokkal szemben, akik nem tagjai ennek a csoportnak.

2016. jan. 30. 19:33
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"Ha ezt a metaforát vesszük alapul, akkor gyakran olyanok alá is 2 dobozt tesznek, akik egyáltalán nem alacsonyabbak a többieknél. Így viszont ők jóval magasabbak lesznek."

Igazad van, de a képen csak annyi dobozt kapnak, amennyi ahhoz kell nekik, hogy egyforma magasak legyenek. Szerintem ez így jó.

Szerintem a wikipediában a túlkompenzálásról van szó. Van pl. az affirmative action, ami nekem sem tetszik annyira, mert tényleg kicsit lenéző.

Ha mondjuk van 100 hely egy állásra, egyetemre, akárhova, és azt mondják, a fele legyen nő, azzal akkor van baj, ha mondjuk vannak náluk okosabb férfiak, akik be tudnák tölteni a helyeket. És nem azért okosabbak ezek a férfiak, mert férfiak, hanem mert okosabbak.

Feministaként nem akarnám, hogy csak azért vegyenek fel egy állásra, mert nő vagyok, vagy a kvóta miatt, hanem azért, mert a képességeim jók. És vice versa, amikor elutasítanak, az okok közt ne szerepeljen az, hogy nő vagyok, vagy bármi, ami ezzel kapcsolatos.

(Nő helyett berakhatsz bármilyen bőrszínt, én csak ezzel tudok azonosulni.)

2016. jan. 31. 01:10
 12/12 anonim ***** válasza:
A pozitív diszkrimináció olyan jogeszköz, amely a sokkal nagyobb mértékű negatív társadalmi diszkrimináció kompenzálása céljából lehet szükséges.
2016. febr. 6. 19:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!