Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért félnek sokan a liftektől?

Miért félnek sokan a liftektől?

Figyelt kérdés
Sosem értettem meg azokat az embereket, akik nem mernek beszállni egy liftbe. A klausztrofóbiásokat megértem, de aki nem az, és mégsem mer beszállni az miért van? Én még a saját házamba is építtetettem egy Kone 600kg-s felvonót. (nem olcsesz homelift). Arra lennék kiváncsi, hogy miért félnek sokan attól, hogy liftbe kell szállni, de mégsem klausztrofóbiások. Megáll? Beszorul? Elmegy az áram?

2016. jan. 24. 12:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
62%
Gondolom főleg a zuhanástól. A kábelek elszakadnak és halál.
2016. jan. 24. 12:57
 2/13 anonim ***** válasza:
Én még nem is találkoztam olyannal aki fél beszállni.
2016. jan. 24. 13:03
 3/13 anonim ***** válasza:

Hány emeletes házad van? Vagy rokkant vagy, hogy nem bírsz felmászni 1-2 lépcsősort?

Én attól félek, hogy elakad és talán órákig bent kell rohadnom, mire észreveszik és megjavítják.attól meg még jobban, hogy leszakad.Gondolom, az sem tesz jót az egészségnek.

2016. jan. 24. 13:03
 4/13 anonim ***** válasza:
Hát én nem félek...de nem szeretem. Mert amúgy rángatózik és öreg. Ha biztonságos és új lenne (nem 70-es 80-as évek beli) akkor jobban szeretném.
2016. jan. 24. 13:07
 5/13 anonim ***** válasza:

Biztos sok olyan filmet láttak, amiben velemi negatív esemény történt liftben.

Én gyerekkoromban kifejezetten szerettem. Egyik kedvenc elfoglaltságunk a sok közül a liftezés volt 0-10 emelet közt a 70'-es években, 6-8 évesen.

2016. jan. 24. 13:12
 6/13 anonim ***** válasza:
56%
Attól hogy beszállnak a liftbe, becsukódik az ajtó, megy egy kicsit aztán elkezd villogni a világítás, és minden egyes visszavillanáskor egy hosszúhajú lány alakja jelenik meg előttük, akinek eltorzul az arca. Logikus nem?
2016. jan. 24. 13:19
 7/13 anonim ***** válasza:

Nem félnek sokan, de legalább büszkélkedhettél, hogy van egy lifted. (Bár valószínűleg kamu.)

Aki fél, az azért fél, mert beragadhat. Elmehet az áram, a karbantartás hiányában is leállhat.

2016. jan. 24. 13:41
 8/13 A kérdező kommentje:
Az áramszünettet az újabb liftek már akksival megoldják. És azon mit nem lehet elhinni, hogy van liftem? Nem veszem meg a 4 milliós autót, csak a 2 milliósat, már spóroltam a lift 1/3 árát. Egyébként meg térdeim nem bírják a lépcsőzgetést (munkai baleset miatt), és egy alagsor, földszint, emeletes házról van szó, és ezt nap mint nap sokszor kéne megjárni. De a kéréds nem erről szhólt
2016. jan. 24. 13:50
 9/13 anonim ***** válasza:
Dolgoztam olyan helyen ahol lift volt és használni kellett naponta sokszor.(Szálloda).A legtöbb kollégám bizony félt :) Ők is attól, hogy vagy leáll, vagy lezuhan.Ez egy új épület volt, új lifttel, de már így újonnan is sok volt vele a baj.Néha furán zörgött, meg rázkódott, ahogy haladt felfelé.Sok imát elmondtunk benne..
2016. jan. 24. 13:59
 10/13 anonim ***** válasza:

Ismerek klausztrofóbiást, aki zárt liftbe nem száll be, de a mienkbe, ami hagyományos (üvegablakos és a liftakna kovácsoltvas kerítés körben) az abszolút nem probléma neki. Aki abba se száll be, az leszakadásfóbiás vagy tériszonyos, esetleg az áramszünettől tart. Nekem nincs ilyen fóbiám, ettől függetlenül évtizedek óta nem használom, mert szeretném megkímélni magam a bentragadás élményétől, ugyanis a mi 90 éves liftünk heti háromszor rossz. Rendszeresen megreked benne valamelyik öregasszony, és akkor fél napig megy a cirkusz, míg megszerelik, vagy létrával kifeszegetik onnét. Rohadt ciki... Ráadásul nyitott az egész, tehát mindenki, aki jön megy a lépcsőházban, látja, hogy na ott az a szerencsétlen. Mikor jön haza még mindig ott van...

Még két ötletem van: Sokan kerülik a társaságot, a liftben kényszerűen váltani kéne pár mondatot a hátad közepére se kívánt szomszédoddal. Idegenektől meg pláne fél az ember, volt már rá eset nálunk is anno, hogy nőt a liftben közrefogtak, késsel levágták a táskáját, aztán a következő emeleten elszaladtak vele.

Aztán van, aki inkább azért megy gyalog, mert idegen helyen fél, hogy nem tudná kezelni a liftet. Idősebb embereknek (akik számítógépet és mobiltelefont életükben nem fogtak a kezükben) egy kapcsolótábla egyáltalán nem magától érthető dolog! Hozzá se mer nyúlni. Mielőtt valaki szétröhögné magát, akkor mondom, hogy a fiatalabb generációk meg már nem tudnak kezelni egy hagyományos, nem automata (kulccsal és kézzel nyitható), nem hívható (leküldendő) "kiszállás előtt menetirányváltás kötelező", az áramkört záró két kar egyidejű folyamatos felnyomásától haladó, "nyitott ajtókkal üzemeltetni balesetveszélyes" békebeli favázas felvonót. Kicsit pislognak, kicsit égnek ottan, aztán szépen kijönnek onnét ugyanazon az emeleten, már ha sikerül rájönni belülről melyik kallantyútól nyílik az ajtó...

De a legtöbb ember a bezártságtól fél, egyszerűen nem értem, ezekre a modern IKV liftekre mért nem raktak üvegablakokat, üvegajtókat, hogy ki lehessen látni. Egyébként meg a sok biztonsági fejlesztés (nem tudod kinyitni a lift ajtaját) csinálta a problémát. Ha régen elakadt egy lift, az ember kinyitotta az ajtókat, és kiszállt. Ennyi. Ha két emelet között akadt el, ahová nem jutott ajtó, csak vaskerítés (panelnál az ajtó fölött 20 centivel a köv. emelet ajtaja, de régi belmagasságnál ez nem így van), akkor nem tudott kiszállni. Ilyenkor a házmester feltekerte kézzel a liftet, hogy emelethez jöjjön ki. Gépházban volt valami nagy áttételes kerék, iszonyat lassan, de kézzel is lehetett tekerni. A mai liftekben, ki tudja, lehet hogy még a levegő is elfogy. Nyomasztó egy hely, megmondom, magam is szívesebben vagyok kívül rajta...

2016. jan. 25. 02:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!