Mi az a szeretet?
Lehet, hogy hülyén hangzik a kérdés elsőre, de az utóbbi időben sokat gondolkodtam ezen. Annak a híve vagyok, hogy a Földet NEM Isten teremtette, hiszen ezt a tudomány számtalanszor megcáfolta már. Ennek ellenére valamilyen szinten hívő vagyok, vagyis hiszem, hogy létezik Isten, csak mégsem ő teremtette az embert és a létezést. Ellenben van, amit nem tud a tudomány bebizonyítani. Az pedig az többek közt..), hogy miért szeret az ember? Nem a szerelemre gondolok. Hanem például az anyai-gyermek szeretet min alapul? Nem azt kérdem, hogy miért szereti az ember az azédesanyját, mert az alapvetően ösztönös. Hanem hogy amikor szeret, akkor mit csinál, egyáltalán hogyan jön létre a szeretet, miért szeret az ember? Ez a kérdés akkor fogalmazódott meg bennem, amikor azon kezdtem mélázni (ez egy másik téma, ami nagyon nem hagy nyugodni), hogy mi lesz az után, hogy a Föld elpusztul? Mivel tudott, hogy körülbelül 5 millió év múlva a Nap kitágul egy hatalmas szupernova méretű csillaggá, ez által értelemszerűen elpusztít mindent a Tejútrendszerben - ahogyan a Földet is (nem, mintha addigra emberek élnének rajta), majd összezsugorodik, és kihűl. Itt az a kérdéses számomra, hogy mi lesz akkor, amikor minden elpusztul, az utolsó élő, létező, érző lény is megsemmisül? És igazából itt kanyarodnék vissza a fő kérdésemhez; létezik az, hogy ez a felettébb titokzatos érzés - a szeretet - pusztán azért fogan meg az emberek lelkében, hogy pár évtizedig érezze azt, majd hirtelen megsemmisüljön, és a végtelenségig SEMMI ne történjen? Egyáltalán lehetséges az, hogy szó szerint SEMMI történik a halál után, míg világ a világ? Mert így semmi értelme az életnek.
Elnézést, ha picit zavaros a gondolatvitelem, bármilyen hasonló eszmefuttatást szívesen elolvasok.
fúú
Az a helyzet, hogy én ezt a kérdést már háromszor lefuttattam magamban. Egyszer 5 évesen, egyszer 7 évesen és egyszer most közel 12 évesen
Először nem tudom miért, másodszor a papám halálakor.
Nálam ugyan ez a felállás: hívő, de azért mértékkel.
Hát nem tudom. Ha most nem vagyunk hívők, akkor tényleg fura lesz a vége.
Ha hívők vagyunk, akkor a lélek felszáll, osz majd valamikor ujraszületünk elméletileg.
De a nappal kapcsolatosan. 5 millió év még hol a francban van?! Ha már most tudják, akkor biztos tesznek érte valamit. Gondolj bele 13-4 éve még nem volt MOBIL.
Nem olyan régóta van full áramos autó és még sorolhatnám.
Tehát a nap miatt ne izgulj:)
De igazábol az érzéseken se rágódj. Ha jézus nem jön el a mi életúnkben, akkor nem fogjuk megtudni. Csak rosszul leszel töle (tapasztalat) Ezzel nem azt mondtam, hogy ne gondolkodj ilyeneken, csak ne rágódj rajta!
De a kérdés felettébb érdekes. Ez az én véleményem. Kérdezz meg másokat is! De szerintem jobban teszed, ha nem itt kérdezel.
F majdnem 12 :)
Szerintem a halál olyan, mikor mélyen alszol, mikor nem is tudsz magadról. Csak már nem fogsz felkelni. Persze honnan tudnánk biztosra, hogy nincs valami ott? Mivel rejtélyes, nem bizonyítható, ezért gondolkodó lényekként teóriákat állítunk fel.
Miért ne lenne értelme az életnek? Minden egy nagy egységet alkot, a körforgás része. Az emberi fajnak megadódhatott az a lehetősége, hogy saját célokat állítsunk fel, öntudattal rendelkezünk, de ettől még a természet korlátait nem tudjuk áttörni (jelenleg).
A szeretet működése alatt az érzelmek mechanikájára gondolsz? Ahhoz meg kell érteni elsődlegesen az agy, az idegek működését, ami nem mostanában lesz, ha egyáltalán valaha sikerül is. De persze foglalkoznak ezzel már évszázadok óta, wikin is találsz infókat, teóriákat: [link]
Ez jó kis téma lenne, élőben szuperül lehetne róla beszélgetni, reagálni egymásra, de írásban nem az igazi. :)
Annyira szép a világ, hogy csak szeretetből jöhetett létre. Arra gondolj, hogy biztos megfigyelted már kézműves embereket, ahogy alkotnak, figyelted közben az arcukat. A tárgyon látszik átsugárzik, hogy szeretettel készítették, vagy unottan-utálva. Az is látszik, hogy kézműves alkotás,vagy gépi sorozattermék, kizárólag üzleti céllal.
Ebből a szépet teremtő-alkotó szeretetből kaptunk mi is. Van bennünk világosság, erő, ami alkotni tud. És szeretni.
Szeretettel szemlélni. Szeretettel megismerni. Ez nem a birtokolni vágyó, nem is igazi szeretet, a szeretet megromlott formája, hanem a szépséggel szolidáris.
Isten szeretet. ὁ θεὸς ἀγάπη ἐστίν. 1Jn4,8
Így már érthető a #6?
(Szerintem az idő nem valami, ami csak úgy van, magában, hanem az események, mozgások feszítik ki a tér-idő hálót.
A történeti idő is különbözik a mitikus időtől...
Ezért a szeretet sem köthető az önmagában nem létező időhöz, hanem csak a konkrét eseményekhez. A halhatatlan szeretet legyőzi a múlandóságot, időtlenné válik.
Ezen mindenki elgondolkodik.
Mi történik a halál után.....
Azon gondolkodtál már,hogy a halál előtt is van élet?
Hogy mi az ami magával ragad, ami örömet okoz. Amivel szívesen töltöd az időd. Mert bizony a halál akkor a legértelmetlenebb ha ott fekszel és arra gondolsz mit nem tettél meg.
Arra a kérdésedre pedig,hogy mi a szeretet....
Vannak akik isten hittel magyarázták meg.
Nos én sem hiszem,hogy Isten teremtett mindent. A biblia nem írja le,hogy: Lőn Isten teremté a tyranno saurus rexet. Elméletileg minket a maga képére formált. De az egész homályos.
Közelítsünk más szemszögből.
Tegyük fel,hogy nem tudod,hogy Isten létezik. Ennek a tudásnak a hiányában kevésbbé szereted a számodra kedves embereket?
Ha volt már háziállatod akkor is felteheted a kérdést:
Azért szeret mert Isten mondta neki?
Egy kutyusnak,cicusnak fogalma sincs ki volt Jézus vagy hogy Isten létezik. Mégis képes akár az életét is adni érted. A szeretet több formát ölthet.
Lehet önzetlenségnek, önfeláldozásnak nevezni. Igazából az egónk legyőzése. Mikor saját akaratodból eldöntöd,hogy bármi történjen kitartassz. A család sem feltétlen függ a vérrokonságtól. Minden fejben dől el. Hogy mennyire tudsz rugalmas maradni és megtalálni a célod egy világban ahová kaptál 80 évnyi időt... A választás mindig kizárólag a tied.Nem kell mindenkit szeretned. Az lehetetlen.
Azthiszem ez még mindíg nem helyes így. A szeretet bonyolult. Előfordul,hogy olyaz szeretsz aki nem érdemli meg.És ez roppant mód fáj. De az erős továbblép.Nem tudod azt mondani,hogy holnaptól már nem szeretsz valakit. De azt mondhatod magadnak,hogy bizonyos okokból e személy nélkül élsz tovább. És ez néha nehezebb mint ha az illető meghalna. Mert akkor sokkal érthetőbb miért nincs már veled.
Tehát nyugodtan mondhatjuk,hogy a szeretet áldás és átok egyszerre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!