Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mi alapján döntik el, hogy ki...

Mi alapján döntik el, hogy ki mennyit keres és miért azok keresnek kevesebbek, akik kiköpik a belüket?

Figyelt kérdés

A kérdést nem provokálásnak szánom, csak dühít a dolog.

Elmondom a sztorimat. Kereskedelemben dolgozom. Dolgoztam plázás ruhaboltban, az maga volt a POKOL! 12 óra talpalás, rohangálás, szinte meg sem állás, elviselni a sok bunkónak a viselkedését, akik úgy beszélnek az eladóval, mint akit a hátsójukból rántottak, de te azért vágjál jó képet hozzá, mert te vagy az eladó. A próbafülkében nemhogy a vállfára nem rakják rengetegen vissza a ruhát, de még arra sem veszik a fáradtságot, hogy visszafordítsák a színére. Ott hagyják kifordítva a fülke padlóján, jól láthatóan megtaposva, de te azért mosolyogjál rájuk. Nem egyszer bőgtem el magam a bunkó vevők, meg a láb/hátfájdalmak miatt. Mindezt minimálbérért.

Aztán dolgoztam élelmiszerboltban. Egy fokkal jobb volt, mert nincs próbafülke, a vevők jobb esetben elvannak magukkal, nem olyan bunkók, de azért a raklapokról pakolni, meg a sok zöldség, gyümölcs, pékárú kódját megtanulni sem egy leányálom. Hátfájdalmaim itt is voltak rendesen, egyrészt a raklapról pakolástól, másrészt a kasszában lévő széktől, amit nem tudom, hol terveztek, de fél óra után leszakad tőle az ember dereka. Minimálbérért ezt is.

És most dolgozom egy benzinkúton, finoman szólva sem halok bele a melóba, leülhetek, ha akarok, felállok, amikor bejön valaki. Ide azért nem jönnek be a tizenéves elkényeztetett kislányok nyafogva, úgy, hogy két értelmes mondatot sem képesek "énelkés nélkül" elmondani (éneklés = amikor a tőmondatok végén mindig felviszik a hangsúlyt). Persze fura figurák itt is előfordulnak, de mégsem olyan, mint egy ruhaboltban. Másfélszeresét keresem a korábbi pénzemnek, nem is beszélve a napi többezer forintos jattokról.

Szóval ezt nem értem... Miért az keres keveset, aki sz.rrá gürizi magát?

2015. jan. 11. 21:29
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Ugye-ugye? Tanulni kellett volna és akkor nem kéne egész nap rohangálnod, és idiótákat elviselned. Persze, hogy nem fognak annyit fizetni egy pénztárosnak mint egy programozónak.
2015. jan. 11. 22:35
 12/18 A kérdező kommentje:

Attól, hogy nincs diplomám még nem tanultam rosszul, sőt... Csak nem mentem főiskolára/egyetemre. Az ok meg nem nyilvános. De nem a végzettségem volt a kérdés, szerintem. Egy adott munkatípuson (jelen esetben a kereskedelmen) belül is ekkora eltérések vannak.

Kérdésemre a választ már megkaptam:

"Aki könnyebben pótolható az kevesebbet keres, ez piaci alaptörvény." illetve "cégfüggő, hogy ki mennyit ad 1 munkára."

2015. jan. 11. 22:46
 13/18 anonim ***** válasza:

A penz hatarozza meg, hogy mennyit fizetnek egy poziciora.

Ahol a munkaddal hozzajarulsz 'y ' osszeg kitermelesehez, ott mondjuk minimalbert kapod, pl. zoldeges, ahol viszont '3 y ' osszeget nyernek veled, ott masfelszeres bert fizetnek, pl. egy BMW szalonban. Pedig mindketto ertekesites. Nezd csak meg, mely szektorokban a legmagasabbak a berek: biztositas, bankok, IT... Ezeken a helyeken mozog a legtobb penz.

2015. jan. 11. 23:01
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez is érthető.
2015. jan. 11. 23:07
 15/18 anonim ***** válasza:

Nem tartom igaznak. Pl. a legjobb barátom apukája rengeteget keres, csak neki egy egész cégnyi emberért kell tartania a hátát, ha valami gond van, akkor az az ő "neve alatt" van elkönyvelve. Most mondhatod azt rá, hogy de hát ez könnyű meló, mert irodai, de ő pl. sokszor este tízkor tud elmenni bevásárolni, mert addig dolgozik, ünnepe alig van, amikor maga az iroda be van zárva, akkor otthon dolgozik, sokszor enni sincs ideje, iszonyatosan stresszes, ráadásul ő még csak el sem sírhatja magát, mert ő a részleg vezetője...

Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy nem lehet egyértelműen kimondani, hogy ki dolgozik sokat vagy keveset és hogy ki mennyit keres.

2015. jan. 12. 01:02
 16/18 anonim ***** válasza:

azért fizetnek ennyit a multik itthon,mert egy gyarmati ország népe nem háborog ez ellen.

szakszervezet nincs,ezért gyakorlatilag bármit megtehetnek a dolgozóval.

ausztriában meg ha a munkáltató 10 perccel tovább akarna dolgoztatni,vagy visszatartaná a fizut,akkor komoly retorzióra számíthatna,plusz 8-10xesét keresi egy spár alkalmazott ugyanazzal a munkával,mert jól működik a szakszervezet.

a benzinkutak meg általában magánkézben vannak.

ui

a csípőemelés az egyenes híd és a plank gyakorlatokra keress rá és erősítsd meg a törzsed,mert gerincsérv lesz a vége.

2015. jan. 12. 01:22
 17/18 anonim ***** válasza:

Általában egy munkahelyre nagyon sok jelentkező jut, még azokon a helyeken is, ahol nem jók a munkafeltételek, tehát a munkát akkor is el fogja látni valaki, ha keveset kap érte. Más munkakörökben kell egyéb motiváció (ez lehet külső, pl. anyagi, vagy belső, pl. a nagyon szereted csinálni).

Aránytalanul keveset keresek a diplomámmal, közben nagy felelősséggel jár a munkám. Állami szférában nem is fogok többet keresni. Valószínűnek tartom, hogy te kérdező, többet keresel nálam, pedig nekem nem pénzzel kell elszámolnom. Igazságtalannak érzem, mert az egyetemek elvégzése közben nem bulizgattam, volt, hogy dolgoztam is. A diplomások között is nagy különbségeket tesznek (közgazdász kontra orvos).

Igaz, hogy a hátam nem fáj a cipekedéstől, de lehetek rühös, nekem támadhat egy bedrogozott ember, stb. Minden munkának vannak előnyei, hátrányai, mindegy, hogy milyen a végzettséged.

2015. jan. 12. 11:03
 18/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, érdekes dolgokat írtatok...

#16-os: Már erősítem egy ideje a hátamat és a gerincemet, mert ebbe én is belegondoltam, de azért köszönöm a tanácsot! :)

2015. jan. 12. 12:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!