Mi alapján döntik el, hogy ki mennyit keres és miért azok keresnek kevesebbek, akik kiköpik a belüket?
A kérdést nem provokálásnak szánom, csak dühít a dolog.
Elmondom a sztorimat. Kereskedelemben dolgozom. Dolgoztam plázás ruhaboltban, az maga volt a POKOL! 12 óra talpalás, rohangálás, szinte meg sem állás, elviselni a sok bunkónak a viselkedését, akik úgy beszélnek az eladóval, mint akit a hátsójukból rántottak, de te azért vágjál jó képet hozzá, mert te vagy az eladó. A próbafülkében nemhogy a vállfára nem rakják rengetegen vissza a ruhát, de még arra sem veszik a fáradtságot, hogy visszafordítsák a színére. Ott hagyják kifordítva a fülke padlóján, jól láthatóan megtaposva, de te azért mosolyogjál rájuk. Nem egyszer bőgtem el magam a bunkó vevők, meg a láb/hátfájdalmak miatt. Mindezt minimálbérért.
Aztán dolgoztam élelmiszerboltban. Egy fokkal jobb volt, mert nincs próbafülke, a vevők jobb esetben elvannak magukkal, nem olyan bunkók, de azért a raklapokról pakolni, meg a sok zöldség, gyümölcs, pékárú kódját megtanulni sem egy leányálom. Hátfájdalmaim itt is voltak rendesen, egyrészt a raklapról pakolástól, másrészt a kasszában lévő széktől, amit nem tudom, hol terveztek, de fél óra után leszakad tőle az ember dereka. Minimálbérért ezt is.
És most dolgozom egy benzinkúton, finoman szólva sem halok bele a melóba, leülhetek, ha akarok, felállok, amikor bejön valaki. Ide azért nem jönnek be a tizenéves elkényeztetett kislányok nyafogva, úgy, hogy két értelmes mondatot sem képesek "énelkés nélkül" elmondani (éneklés = amikor a tőmondatok végén mindig felviszik a hangsúlyt). Persze fura figurák itt is előfordulnak, de mégsem olyan, mint egy ruhaboltban. Másfélszeresét keresem a korábbi pénzemnek, nem is beszélve a napi többezer forintos jattokról.
Szóval ezt nem értem... Miért az keres keveset, aki sz.rrá gürizi magát?
cégfüggő, hogy ki mennyit ad 1 munkára.
Nálunk a raktáros 180k et visz haza nettóban, előző munkahelyemen, meg a 120e-et se kapta meg a raktáros.
Igen, a munkaerőpiac határozza meg, ki mennyit ér.
Ugyanaz, mint a használtai tárgyak üzleti értékei, ugye, minden annyit ér, amennyiért el lehet adni...
Szerettem kúton dolgozni. Rengeteget röhögtem. Még ma is emlegetek néhány vevőt. Mi akkor nem kerestünk túl jól, de ki tudtuk egészíteni szép kerek összegre.
De, hogy ne csak off-oljak: a munkáltató kitalálja, hogy mennyit akar fizetni az adott munkáért (van az a típus, aki még a szemed is kiszedné, ha azzal neki több lenne, meg "a másik sem fizet többet" alkat és vannak akik úgy gondolják, ha többet fizetnek, akkor azzal ösztönzik a melóst a kiváló teljesítmény nyújtásra. Ez a ritkább.
Na ja! :D Volt, hogy hogy is mondjam szépen, bejött egy pár akik nem azon a nyáron barnultak le. Elkezdtek olaszul beszélni, egy szót sem értettem. Próbáltam tollat papírt adni, meg kalimpáltam, mint egy hülye, mondom csak megértem valahogy, hogy mit is akarnak. Eltelt 10-15 perc (hajnalban volt), a csaj gyönyörűen elmondta magyarul, hogy mit szeretnének. Erre a fickó:
- 'há nem mémmondtam, hogy nem bészélünk csak olaszú?
Aztán megint csak olaszul tudtak. elkezdtem röhögni, nagyon, kiszolgáltam őket, ők gyorsan eltűntek én meg még ma is emlegetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!