Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Akik külföldre költöztek,...

Akik külföldre költöztek, nektek mennyi idő kellett míg bele jöttetek az idegen nyelvű beszédbe? Hogy győztétek le az esetleges zavart, hogy ha nem ment jól?

Figyelt kérdés

Én szeretek beszélni, és zavar,hogy még nem tudom olyan gyorsan kifejezni a gondolataimat angolul.

Ismerem a nyelvtanulási praktikákat. Inkább a pszichológiai oldal érdekelne, hogy másoknak mi a tapasztalata.

2014. dec. 15. 14:24
 1/10 anonim ***** válasza:

Nézzél angol nyelvű tv műsorokat vagy youtubeon angol vlloggereket. Csak, hogy szokd, sokat lehet így tanulni.

Minél többet hallod, annál jobban rá fog állni az agyad.

2014. dec. 15. 14:28
 2/10 aron17 válasza:
3 éve élek Belgiumban és már folyékonyan beszélek franciaul, egyszerűen csak rád ragad. de ha gyakorolsz is akk nem lesz baj.
2014. dec. 15. 14:45
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat.

#1-es, ezeket már alkalmazom. Segít a hallás utáni értésben.

Tudom, hogy beszélni úgy tanulok meg, hogy beszélek.

Megértetni magam meg tudom valahogy. De nagyon zavar, hogy nem mindig tudom úgy mondani a mondatokat, ahogy kellene. Hiába tudom. Mint, ha lefagynék.

Vagy ne érdekeljen, hogy ki mit gondol, csak beszéljek, mégha helytelenül is?

2014. dec. 15. 14:57
 4/10 anonim ***** válasza:

1 hónap

csak idegennyelvi környezetben

2014. dec. 15. 15:18
 5/10 anonim ***** válasza:

Bár én nem költöztem ki, töltöttem egy hónapot külföldön sok más anyanyelvű emberrel, akikkel angolul beszéltünk, és az itthoni gyakorlatom során is folyamatosan kapcsolatba kerülök angol (anya)nyelvű hallgatókkal.

Amikor kimentem külföldre egy hónapra, akkor furcsa volt eleinte, hogy mindenki csak angolul ért, de a második hétre már teljesen belejöttem, mondta mindenki a magáét úgy, ahogy tudja, a lényeget úgyis értettük :) Persze ez könnyebb helyzet volt, mert senki nem volt angol anyanyelvű. Ha nem jutott eszünkbe egy szó, akkor körülírtuk és mutogattunk, tiszta activity volt :D

Amikor angol anyanyelvűekkel találkoztam eleinte zavarban voltam, de sosem fordult még elő, hogy kinevettek volna, ha valamit rosszul mondtam. Kérdeztem is az egyiküket, hogy zavaró-e, hogyha valaki helytelenül beszél, de mondta, hogy őt nem zavarja, a lényeg, hogy megértse (Londoni volt egyébként a fiú). Hozzátette, hogy olyan is előfordult már, hogy megkérték rá, hogy javítsa ki, ha valamit rosszul mond az illető, mert akkor ebből is tud tanulni. Amikor nem tudtam, hogy valamit hogy neveznek, akkor rámutattam, hogy ezt hogy nevezik, vagy körülírtam szintén. Mindenki nagyon segítőkész volt eddig amúgy.

Van egy barátnőm, akinek annyira nem ment jól az angol, de annyira laza, hogy simán ő lett a társaság középpontja, mert nem érdekelte, hogy nem mond valamit helyesen, a humora így is átjött :)

Szóval fel a fejjel, csak magabiztosan, kérd a körülötted lévőket, hogy segítsenek neked, meg inkább mondd lassabban, hogy végiggondold, minthogy benn rekedjen, amit mondani akarsz.

2014. dec. 15. 15:26
 6/10 anonim ***** válasza:
47%

Inkább mondj rosszul valamit mint, hogy ne mondj semmit.

Én német nyelvterületen élek, két kolléga csak angolul beszél kapásból.

Többnyire a német butított változatát használja mindenki angolal keverve. :)

Mindenki mondja ahogy tudja, néha már nem tudom kinek milyen nyelven válaszoljak...most honnan kéne tudnom ki érti meg a német tájszólásokat és ki nem? :D

De mindig sikerül közölnünk egymással mit akarunk, ez a lényeg.

Német nyelvtanban ez a der die das agyrém, ezt pl a bevándorlók közül szinte senki nem használja jól, de senkit nem is érdekel.

Nincs olyan, hú most lehagytál egy N vagy E betűt és kinéznek.

2014. dec. 15. 15:41
 7/10 anonim ***** válasza:

"Vagy ne érdekeljen, hogy ki mit gondol, csak beszéljek, mégha helytelenül is?"

Nem mondom, hogy pontosan, de körülbelül ezt kell tenned. Azzal a különbséggel, hogy előre elnézést kérsz, és megkéred a partnereidet arra, hogy bátran javítsanak ki, megköszönnéd.

Nagyon sokat számít, ha így kezded, mindjárt jobban fognak figyelni rád.

Volt egy rokonom, aki majdnem hatvan évet élt itt, de haláláig sem tanulta meg helyesen használni a nyelvet, mert rögtön megsértődött, ha valaki kijavította. Én viszont azzal a hozzáállással, amit leírtam, mindig kedves és jóindulatú "fülekre" találtam, az emberek örültek, hogy úgy érezhették: rájuk vagyok "szorulva".

Még ma is, sok-sok évi kinttartózkodás, tolmácsolás és műfordítás ellenére, szólok a rokonoknak, barátoknak, javítsanak ki. Már csak nevetnek rajtam, de én érzem, hogy jólesik nekik.

Javaslom azt is, hogy - ha van időd -, nézz kvíz-, betű- és ehhez hasonló játékokat a televízióban, a szókincsed és az íráskészséged sokat gyarapodhat ezekkel.

Sok sikert! :)

2014. dec. 15. 15:43
 8/10 anonim ***** válasza:

Fél óra beszélgetés után a reptéren belejöttem, persze még kevésbé választékosabban, egyszerűbb szavakat használva, de viszonylag elég folyékonyan.

Kb. 1,5-2,5 hónap után beszéltem választékosan, fel se tűnt másoknak hogy nem vagyok angol, mondjuk mondták, hogy nem tudják megmondani, hogy melyik nyelvterületről jöttem.

2014. dec. 15. 15:54
 9/10 anonim ***** válasza:
Nagyon jol beszeltem mar akkor is, amikor kijottem, azt hittem, minden sima ugy lesz.. hat azert az eszak-ir akcentust meg kellett szoknom :D De par het alatt teljesen belejottem. Fel eve vagyok kinn, mar elegge ram is ragadt, aminek nem tudom, orulnom kellene-e :D
2014. dec. 15. 16:26
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, hogy leírtátok a tapasztalataitokat. :)

Akkor nem parázok rá annyira. Mély vízben tanul az ember. :)

2014. dec. 15. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!