Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Nem akartam hinni a szememnek:...

Nem akartam hinni a szememnek: D. Tóth Kriszta magyartudása hiányos, vagy én tévedek és a volt híradós műsorvezető, írónő, újságíró tökéletesen fejezte ki magát?

Figyelt kérdés

Az egyik magazin novemberi számában, új könyve megjelenésére hivatkozva meglehetősen hosszú és szerintem reklámízű interjú jelent meg az ismert újságíróval, írónővel.

Olvasása közben a következő mondaton akadt meg a szemem:

"... édesanyám élete ihlette, aki a világra hozott, akit idejekorán elvesztettem..."

Szerintem itt az "idejekorán" helyes magyarsággal "idő előtt" lenne. Általános iskolás fogalmazási baki (ami furcsa a nyelvet munkaasztalként használó elvileg professzionális újságírótól, írótól) vagy mégis helyesen használta a kifejezést?

Hiszen az így történő megjelenés miatt az interjút jegyző Szám Katalin, aki különben maga a Képmás folyóirat főszerkesztője, sem figyelt fel rá.

Szerintetek?...

2014. nov. 16. 15:41
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy én először találkoztam ezzel az újító értelmezéssel. Azért csodálkoztam, mint borjú az új kapura.
2014. nov. 20. 15:54
 12/18 anonim ***** válasza:
Ez nem újító értelmezés, hiszen ahogy fölötted is írták, ez volt a szó eredeti értelme. Ahogy Jókai írta: "idejekorán megvénült ember" (=idő előtt megvénült ember). Szóval csak fölelevenedik a szó régi jelentése, aminek, tekintve a "korán" utótagot, van is bőven logikus alapja.
2014. nov. 30. 21:01
 13/18 A kérdező kommentje:

12-es: Köszönöm!

Ment a zöld kéz.

2014. dec. 5. 21:53
 14/18 anonim ***** válasza:
0%
Neked van igazad,de annak a nőnek különben sincs sok esze,szóval nem vártam tőle mást.
2018. dec. 2. 07:18
 15/18 anonim ***** válasza:
Azért ha kicsit belegondolunk, benne van a "korán" szó, nyilvánvalóan azt jelentette eredetileg, hogy "túl hamar", ahogyan a 8-as is írja. Az volt a hülye, aki 70-80 évvel ezelőtt először elkezdte "idejében" értelemben használni.
2021. máj. 26. 23:55
 16/18 BringaManó ***** válasza:

#15: "nyilvánvalóan azt jelentette eredetileg, hogy "túl hamar""

:-D

ha poén volt, akkor okés.

ha nem, akkor érdeklődnék, hogy "ha kicsit belegondolunk", akkor a "korán" szerinted nem éppen azt jelentette eredetileg*, hogy 'a maga korában', 'a maga idejében', 'megfelelő időben'?...

* elnézést, "eredetileg" alatt nem azt értettem, amikor te vagy én megismertük a szót, amikor magyarul tanultunk (néhány évtizede), hanem a szó történetének egy korábbi, "eredetibb" szakaszában (talán néhány évszázada, vagy mittudomén)

2021. máj. 27. 09:15
 17/18 anonim ***** válasza:

16-os, jóvan, igazad van, így átgondolva a dolgot ezt a hozzászólást kissé elkapkodtam. Valóban a "korán" legeredetibb jelentése a 'megfelelő időben' lehetett.

Mindenesetre érdekes, hogy ha megnézzük a Károli-féle Bibliát (1590), ott a "korán" szó már egyértelműen a mai jelentésében szerepel:

"És korán reggel, a hétnek első napján a sírbolthoz menének..."

Az "idejekorán" egyszer fordul elő, a 'kellő időben' értelemben:

"És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, a mely idejekorán megadja gyümölcsét."

Ezen kívül a legkorábbi említések, amiket most találtam, az 1700-as évek végéről valók, mindegyiknél 'idejében, kellő időben' értelemben szerepel, pl.:

"Egy Bastille helyett, a' mellyben annak elötte Királyi foglyok zárva tartattanak, 's a' mellyet ök nagy vér-ontással egész a' fundamentomig széllyel-hánytak, tsináltak magoknak minden felé, még a' Templomokból-is Tömlötzököt, a' mellyekbe eggyikét a' másika után hánják tetszések szerínt, míglen már magát-is örökös Királyját, egész Királyi udvarával, azokon kívül, kik idejekorán el-távoztatták magokat, szomorú rabságba vetették."

Érdekes lenne egy alaposabb kutatással utánanézni, hogy akkor vajon a Jókai-féle használat ('idő előtt' értelemben) az egy 19. századi fejlemény lehetett-e, vagy volt-e korábbi előzménye is a felvilágosodás idejénél régebbi korokban.

2021. máj. 27. 15:39
 18/18 BringaManó ***** válasza:

itt is írnak róla:

[link]

2021. máj. 27. 22:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!