Hogyan lehetnék újságíró, rádiós műsorvezető?
Itt a keresőben már sok mindent elolvastam, de egyikben sem találtam meg a keresett választ. Végzős vagyok, és ez a két szakma az, ami érdekel, amiben kamatoztatni tudnám a tudásomat. Most mondhatjátok, hogy persze, minden második embernek ez akar lenni. Nos, én kilencedik óta erre a pályára készülök, tudatosan. Rengeteget gyakorlok, cikkeket írok egy online működő lapnak (fizetség nélkül - amolyan hobbi szinten, pár tini kollégámmal együtt) és próbálok mélyebben elmerülni benne. A rádiós műsorvezető csupán egy mellékállás lenne, ebből szeretnék megélni - másban nem vagyok jó, úgy érzem én erre a pályára születtem. A sors akarja, hogy újságíró legyek. Itt jön egy kis problematika: nem akarok a pesti média szakra menni, jelenleg a magyar szak elérése lebeg előttem, készülök a történelem emelt szintű érettségimre is. Az lenne ezzel kapcsolatban a kérdésem, hogy ha a magyar alapszakot elvégzem, akkor megvan az a szint, hogy a munkaadók felvegyenek engem maguk mellé? Vagy esetleg kell OKJ, nyelvvizsga? Mert rokonoméknak anyu ma mesélt az álmomról és ők mondták, hogy a másik rokonom úgy lett újságíró, hogy volt egy alapképzettsége és elvégezte a teológiát - egyébként ez nem lényeges, csupán azért tértem ki erre, mert azt mondták, hogy V. fog tudni segíteni nekem, tehát lesz protekcióm.
Kérlek szépen válaszoljatok - ha lehet minél többen -, és ne az itteni monológomról ítéljétek meg, hogy milyen újságíró válna belőlem, illetve milyen hibákat vétettem, meg éhen fogok halni, mert büfé szakma. Nem érdekel... csupán azt szeretném csinálni, amiben jó vagyok.
"Viszont gondolj bele hogy több ezer ember végzi el a szakot, van diplomájuk, képzettségük még se veszik fel.. Szóval nincs garancia arra hogy te diploma nélkül találnál-e állást."
Hihetetlen mennyire fordítva gondolkodnak egyesek. Elárulom hogy a legtöbb komoly újságírónak SEMMILYEN újságírói "végzettsége" nincs, van itt jogász, közgazdász, , szociológus, informatikus, segédmunkás, stb...
Csak minimum érettségivel lehet felvételizni, de van ahol főiskolai diploma a jelentkezés feltétele.
A költség 300 - 400.000 Ft/ félév. Általában két féléves képzés.
ma 09:14
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!