Hol van az ember a helyén; a komfort zónájában, vagy ha kimozdul abból?
A komfort zónát vagy kényelmi zónát általában negatív kicsengésű szóként használják, olyan állapotra utalva, amiből érdemes kimozdulni, mert a fejlődésünket, és így a későbbi sikereinket ez a lépés fogja szolgálni. (Szemben a kényelemmel, lustasággal, félelemmel, begubózással, passzivitással.)
Viszont azt is szokták mondani, hogy az ember akkor van a helyén, ahol "elemében érzi magát", tehát ahol biztonsággal, otthonosan mozog, ahol nincs szorongás és gombóc a torkában, ahol szívvel-lélekkel tudja tenni, amit tesz. (Akár munkáról, akár az élet más területéről legyen szó.)
Mikor érdemes feszegetni a saját határainkat, kellemetlenebb, kényelmetlenebb helyzeteket állítanunk magunk elé, azért, hogy meghaladhassuk önmagunkat, fejlődjünk, szintugrás következzen be az életünkbe?
És mikor érdemes hallgatni a kényelemre, kellemességre, biztonságra vágyó belső hangra (hiszen az ember alapvetően nem mazochista, hogy ne jót akarna magának)?
Van egy egészséges határ, amikor már ki kell lépni és ezt az egészséges ember érzi, hogy mikor jött el. Sajnos én mióta itthon dolgozom, eléggé begubóztam és nehezen lépek ki a megszokottból, néha már boltba sincs kedvem elmenni.
Talán még nem golyóztam be teljesen, mert érzem ,hogy most kéne lépni és tenni valamit magamért. Kétélű a dolog, mert biztonságban érzem magam, de már nem érzem, hogy elememben lennék, inkább azt érzem, hogy leépülök.
Én azt gondolom, hogy a komfort zóna határait folyamatosan kell(ene) feszegetni. Ugyanis minél többször feszegeti az ember a határait annál szélesebbre tárja azokat. Konkrétan az, ami most még kívül van a komfortzónán az idővel már megszokottá válik és "belülre kerül". Nem okoz stresszt.
Magamon vettem észre, hogy minél inkább ragaszkodom a komfortzónámhoz annál inkább beszűkülök. Amikor viszont valami újba/kellemetlenbe kezdek amin parázom, nem is keveset akkor az az elején mindig nehéz, de 2. 3. alkalomra már egyre könnyebb lesz. Egy idő után pedig egyáltalán nem okoz stresszt. Szal. részemről tessék feszegetni a határokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!