Egy társasházban a kémények kinek a tulajdonát képezik? Kötelezhet-e a közös képviselő, hogy tulajdonos állja a helyrehozást?
Sziasztok!
Az alábbi problémával fordulok hozzátok,szeretném a véleményeteket kikérni:
A minap a társasházunk közös képviselője bekopogott hozzánk, hogy a kéményseprő megállapította, hogy szükséges a kéményeket újra kibélelni, de nem mindet, hanem 2-3-at, előzetes állapotfelmérés alapján. Közölte, hogy mivel a kémény minden lakónak a saját tulajdona, így 3 családnak kell megtérítenie a költségeket, és köztük vagyunk mi is a párommal. Konkrétat még nem mondott, hanem, hogy majd lesz egy lakógyűlés, ahol úgyis téma lesz a dolog, majd ott bővebben megtudunk mindent, mert nincs még semmi infó, hogy mégis mennyibe fog kerülni, de nem lesz olcsó mulatság.
Viszont nem egészen értem, hogy mégis hogyan lenne saját tulajdonom a társasház kéménye? 16 lakás van, és nem hinném,hogy mind a 16 lakáshoz tartozik 1 kémény. Valamint mégis hogyan lehetett azt leszűrni, hogy "kinek a kéménye" szorul felújításra? A tetőfelújítás is közös költségből ment annó, nem csak azok fizették akik a tetőtérben laknak, még ha a földszintnek és a többi emeletnek nem is volt vele problémája, nem áztunk be stb. Van olyan lakás a házban ahol van valami szellőző lyuk a kéményeknek, nálunk még ez sincs. (Bocsi, ha nem tudom rendesen leírni, nem értek hozzá. :D)
Tehát én úgy tudom, hogy a kémény a társasház tulajdona, minden lakó közös tulajdona. Nem hiszem, hogy úgy műküdik, hogy bekopog az ember 2-3 lakásba, hogy akkor 2 hét múlva készüljenek, mert fizetniük kell. Ha jól tudom, akkor a társasház közös költségéből kellene fizetni a karbantartást, felújítást, ha pedig nincs erre elég pénze a háznak, akkor a tulajdonosoknak lehet javasolni a közös költség megemelését, hogy összejöjjön a pénz. Mit gondoltok? Szerintem valami nem stimmel ezzel, és szeretnék kicsit felkészülten érkezni a lakógyűlésre, nehogy olyanra kötelezzenek amihez nincs is közöm/közünk.
Köszönöm a segítséget és a véleményeket.
Minden lakáshoz külön tartozik egy vagy több kémény. Nálam 2 konvektor van egy kéményre kötve, de ez a legtöbb esetben nem szabályos: konvektoronként van egy-egy kémény, tehát egy lakáshoz általában több kémény tartozik.
A bélelés ára a hossztól függ, tehát ha magas emeleten laktok, közel a tetőhöz, akkor olcsóbb, ha lentebb laktok, akkor drágább.
Lehet kötelező a béleltetés, igen.
Nem a közös képviselő dolga ezt megnézni és tudni, hanem az eladóé és a vevőé (és ha volt ingatlanközvetítő, az övé).
Ahogy felméred az egész lakás állapotát, hogy milyen állapotban van a parketta, az ablaktokok, stb.
Amikor lakást néztetek és alkudtatok, és kérdeztétek, mi mikor volt felújítva, akkor ezt nem kérdeztétek a tulajtól? Azt Te Magad tudod megállapítani, hogy ki van-e bélelve és mivel, ha a lakásban belenézel a lyukba vagy kitapintod. Nem kell ehhez semmilyen képviselő vagy kéményseprő. Mit látsz?
Akkor nincs kémény a lakásban, ha nincs lyuk!
Akkor nincs mit bélelni, iylen egyszerű!
Amúgy térdmagasságban vannak a kéménylyukak a lakásban, egy elmozdíthatő lapos téglával van takarva, és évente kétszer jön a kéményseprő ellenőrizni.
Ti be szoktátok engedni a kéményseprőt? És mit szokott csinálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!