Én nem ítélem el a gyorséttermeket! Igazam van, vagy nincs?
Azért írom ebbe a kategóriába, mert végül is ez is a társadalmi problémák egyike, s ez a téma is sok embert érint.
Szóval múltkor épp a mcdonaldsról esett szó egy beszélgetés során, hogy például sajnos már a vasárnapi ebéd is ott zajlik, és hogy mennyire egészségtelen ételek kaphatóak ezekben az étteremláncokban, mennyi ember lesz túlsúlyos miattuk.
És ekkor kijelentettem, hogy szerintem semmi gond nincs ezekkel az éttermekkel.
A szemek kikerekedtek, én pedig ezzel támasztottam alá állításom:
Mivel a gyorséttermek(ahogy az a nevükben is benne van) azt a célt szolgálják, hogy minél gyorsan valamit bekapni.
Példának okáért egy felnőtt férfi, akinek egyébként kb. 2000 kcal-ra van szüksége egy nap, rohan a munkahelyére, de nem volt már ideje reggelizni/ebédelni.
Befut a mcdöncibe, vesz x hambit és bedobja gyorsan út közben.
Ezzel a napi kalóriaszükséglete ki van pótolva, képes a normál teljesítményre a munkahelyén.
Persze ez egyszeri eset volt, nyilván nem mindig történik meg az, hogy nincs lehetősége valamilyen oknál fogva a saját ételét ennie. Igen, persze, egészségesebb lenne fehérjében, lassú szénhidrátban és jó zsírokban gazdag ételek enni, de ha erre nincs lehetőség, valamiből mégis kellő energiát kell bevinni ahhoz, hogy munkaképes állapotban legyen. És ha tényleg csak annyit eszik amennyire szükség van (akár csak fehérjéből, akár csak zsírból, akár csak szénhidrátból viszi be, ha kevesebb/ugyanannyi energiát visz be mint amennyit elhasznál, NEM FOG ELHÍZNI (a zsír-izom arányra most ne térjünk rá, nem akarok belekezdeni most)).
Na de az, hogy egy olyan ember, aki tudna mást is enni, van rá ideje, van rá pénze, és csak unalomból beül a mekibe x sajtburgerért, az már nem jó, mert NEM NEKI LETT KITALÁLVA. Ugyanez a gyerekekre is.
A gyerek nem siet sehova, a gyereknek nem is kell annyi energia, hogy egy étkezéssel (a napi 3-5-ből) egyszerre bepusziljon mondjuk 1200 kalóriát.
A másik dolog pedig a rendszeresség. Nem az első hambitól hízik meg az ember.
Nem tudják az emberek, mennyi energiára és milyen energiára (makrotápanyagok aránytalansága) van szükségük.
Csak bereggeliznek a donaldnál (holott semmi nem hátráltatja őket abban, hogy otthon egyenek), később visszatérnek délután is (ha már reggel is voltam, miért ne), holott otthon szintén főzhetne akármit, mert abból a pénzből, amit otthagy az étteremben, kitellene 2 napi (egészségesebb) kaja is.
Tehát a legfontosabb:
a gyorséttermeket azoknak építették, akik gyorsan akarnak valami sok kalóriát adó (nevezzük ételnek?) ételt enni, hogy legyen miből energiájuk.
És nem pedig egy átlagos családnak, akik a vasárnapi ebédet és a gyerek születésnapját is a mcdonaldsban tartják meg. Ez már nem normális.
Teljesen igazad van.
Nem tudom, már kitől származik, de nagy igazság, hogy soha nem az étel az egészségtelen, hanem az életmód. A mekis kaják mellett is lehet sovány valaki, és a rendes, modern kaják mellett is lehet kövér.
Ugyan leszögezném, hogy én mekiben életemben talán háromszor ettem (egyszerűen nem ízlik... egyedül a sült krumpli, csak azért meg nem fogok oda menni), de ettől még nem látom rossznak, ha valaki ott eszik. A gond tényleg az, egyrészt, hogy manapság már életstílus lett ott zabálni. (Szándékosan írtam így, mert sokan még ha nem éhesek, akkor is tömik a fejüket, mert ugye menő dolog lett mekizni.)
Ebből adódik a másik probléma: a mozgásszegény életmód. Nem az a fajta vagyok, aki azon hisztizik, hogy midnenáron sportoltatni kell a gyereket, meg azt sem tartom rossznak, ha korunk technikai vívmányai lekötik, szóval nem állok be a sorba a "bölcs öregek" mögé, akik állandóan azt sulykolják, hogy mennyire pocsék a fiatalság, bezzeg a mi időnkben egész nap kint futottunk a réten. Nem. De bizonyos mozgás az kell. Nem feltétlenül kemény sportra kell gondolni, de ha valaki elmegy csavarogni egyet a haverokkal, vagy kimennek egyet dumálni a parkba, az is égeti a kalóriákat. Ellenben az, ha elmennek egyet "mekizni", az épp hogy hozza a kalóriákat.
Persze, azért tény, hogy a gyorséttermek is mindent megtesznek azért, hogy minél több embert, minél gyakrabban odacsábítsanak. De nekik ez az érdekük, elvégre a gyorskaják eladásából élnek. Igyekeznek a helyet vonzóbbá tenni, hogy ne csak akkor térjen vissza a vendég, ha tényleg csak egy gyors reggelire van szüksége.
Viszont ettől még az emberek gondolkodhatnának. Attól, mert állandóan akciók, meg gagyi ajándékok vannak, még nem kell egész nap ott a fejüket tömni.
Ha meg nincs idő rendes reggelit/ebédet/vacsorát készíteni, akkor is léteznek instant levesek, amiket tényleg 10 perc megcsinálni. Vagy vesz egy mirelit fasírtot, meg egy gyorsrizst, és 20 perc alatt kész egy rendes ebéd/vacsora.
Nem az éttermekkel vana baj, hanema buta emberekkel, ahogy az első írja, oda beülnek zabálni. Én jó, ha havonta 1-szer megyek mekibe (van, hogy még annyiszor se), mert ízlik a sajtburger, a bigmac, a sültkrumpli, de egyrészt drágának is tartom (annyi pénzből egy egész pizzát vagy egy jó gyrost is vehetek), másrészt tényleg nagyon hízlalós kaja, főleg ha az ember keveset mozog, én meg nem vagyok éppen egy sportember. Szóval csak mértékkel, van elég más káros kaja is :)
Nincs avval baj amúgy, ha néha-néha valaki ott ebédel (bár a vasárnapi családi ebéd tényleg gáz), mert tényleg nincs ideje, de az nem is a gyorsétterem hibája, hogy valaki odaszokik és folyton egészségtelen kaját zabál.
Valahol igazad van, nem a gyors éttermekkel van baj, hanem alapvetően az itteni hozzáállással, és ahogy mi használjuk.
Kezdjük ott, hogy szerintem akár meki, akár más hálózat, baromi drága. Vannak kisebb helyek, lángosos, gyrosos, sarki hamburgeres, amik olcsóbbak, és jól is laksz 5-600Ft-ból.
Míg egy mekiben, kuponnal elköltök 7-800-at, és az arra elég, hogy ne dögöljek éhen míg hazaérek és eszek vmi normálisat. Sőt, amit mondasz az sem teljesen igaz, mert ma a mekik pont erre vannak nálunk ráállva, hogy itt családok, barátok beüljenek, kajáljanak. Ezért van az összes családi menü, meg társai.
Persze tény, hogy itt maga az emberek gondolkodásmódja is hibás, mert annyi pénzből beülhetne egy normális kajáldába is, ahol igazán jóllakna a család, kevesebb pénzért.
De az mindig igaz, hogy soha nem a szolgáltatást kell elítélni, mert az akkor létezik, ha van rá igény.
"A mekis cuccok nem igazi ételek, csupa finomított cucc"
Ez majdnem minden, boltban kapható késztermékről ilyen formán elmondható. Vagy szerinted a diabetikus csoki természetes valójában, így termett a kakaófán? Te is tudod, hogy abban is van bőségesen olyan anyag, ami nem a kakaófából származik, a mesterséges édesítővel kezdve.
A baj azzal van, ha valaki testmozgás nélkül, egyoldalúan táplálkozik. Ha te diétás csokit ennél non-stop, az se lenne egészséges.
És azért ennyire ne szálljunk már el, hogy még a végén a kenyeret is a méreganyagok közé sorolod (attól, mert te a betegséged miatt nem eheted).
Ahogy már említettem, azt kéne felfogni, hogy nem az étellel van baj, hanem az étkezési szokásokkal. Kicsit közhelyes megállapítás, de láttam én már kizárólag egészségesnek kikiáltott ételeket fogyasztó, mégis alaposan elhízott hölgyet is, meg 95 évet megélt bácsit, akinél nem telt el úgy hét, hogy két-háromszor ne lett volna pörkölt.
Nem attól lesz valaki elhízott, hogy hagyományos kenyeret, meg húst is eszik. De még attól sem, ha szereti a hambit meg a sültkrumplit. Hanem az egyoldalú táplálkozástól és a mozgáshiánytól. Nem attól lesz valaki cukorbeteg, mert időnként megeszik egy finom, édes krémes süteményt. Nem az ételekben és az alapanyagokban kell látni a gonoszt. Nem méreg sem a cukor, sem a zsír, sem a só. Csak tudni kell mértéket tartani, és változatosan táplálkozni, na meg megfelelő életmódot folytatni.
"Valahol igazad van, nem a gyors éttermekkel van baj, hanem alapvetően az itteni hozzáállással, és ahogy mi használjuk."
Nem hiszem, hogy pont az itthoni emberekre lenne a leginkább igaz ez a mekis kultúra. Amúgy sokban igaz, hogy csak arra lett kitalálva, hogy beugorj egy kajára ha nincs időd, de én elolvasnám itt nagyon szívesen egy McDonaldsos alkalmazott véleményét is, akit kb minimálbérért foglalkoztatnak, ahhoz képest, hogy mekkora profitot hozó cégről van szó.
Szerintem az a baj, hogy nincs hasonlóan gyorsétteremláncként működő EGÉSZSÉGES alternatíva, ahol minőségi, hasznos tápanyagokból álló ételeket árulnak nem csak üres kalóriákat. Nyilván ez nem a mekdönci és társai hibája.
A baj annyi ezekkel, hogy a sajtburger dobozára nem tesznek gyászkerestes figyelmeztető feliratot elriasztó képekkel, mint a cigire, pedig minden ilyen szemétkajánál kéne. Persze, párhavonta egy hambi nem oszt nem szoroz, de párhavonta egy szál cigi vagy egy pohár bor se, utóbbiakat is lehet mértékkel, mégis az ilyen hosszú távon súlyosan egészségkárosító kajákkal megengedőbbek az emberek, a törvénykezés, minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!