Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Szerintetek igaz, hogy a...

Szerintetek igaz, hogy a szeretet ellentéte nem a gyűlölet?

Figyelt kérdés

Azt mondta valaki, hogy megnyugtatja az, hogy gyűlölöm, és hogy hiába tagadom még magamnak is, akkor is számít nekem valamit, mivel a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem az, ha nem érzek semmit, annál pedig a gyűlölet is jobb.

Szerintetek van benne valami?

2014. ápr. 11. 23:22
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A szeretetnek szerintem sem a kozony az ellentete.

Ugy gondolom, hogy valaminek az ellentete nem azonos annak a hianyaval. Az ellentet egy ugyanolyan erzelem kell legyen ebben az esetben, csak ellentetes elojelu. Azerr is hivjak ellentetnek, mert az elojele ellentetes. Az egyik ppzitiv, a masik negativ. Hol van a szeretet - kozony szoparnal ellentetes elojel? Sehol.

2018. ápr. 4. 11:34
 12/13 anonim ***** válasza:
Vagy egy masik erv. Mindket ellentetparbol el kell tudjal jutni a masikig. A szeretetbol megcsak eljuthatsz a kozonyig, de visszafele mar nem, mert a kozony hianya az lehet gyulolet is. Szoval semmikepp nem keverheto ossze a hiany az ellentettel.
2018. ápr. 4. 11:37
 13/13 anonim ***** válasza:

Utolsó válaszolók: ez logikailag rendben van, csakhogy az érzelmekkel kapcsolatban nem lehet olyan egyenes "definíciókról" beszélni, mint pl. a hideg-meleg esetén. A valóságban az érzelmek ennél SOKKAL bonyolultabbak. Kevés olyan eset van, ahol úgy gyűlölünk valakit, hogy előtte kicsit sem szerettük -

olyan példa jut csak eszembe, hogy pl. egy idegen durván bántja egy hozzátartozómat... na, azt ismeretlenül is nyilván gyűlölni fogom. De én a - viszonylag tragédiamentes - életemben csak olyan embereket tudtam úgy igazán szenvedélyesen "gyűlölni", akiket előtte szerettem, de csalódtam bennük... és ilyenkor végül mindig rájövök, hogy valójában még mindig szeretem őket, csak nagyon haragszom, és gyűlölöm azt is, hogy szeretem őket. Gyűlölöm magukat az érzéseket vagy azt, amit tettek velem, de magát az embert szeretem. Tehát ez a két fogalom tényleg összefolyik, ezen nincs mit tagadni.

Ezenkívül pedig de, lehet két ellentéte egy szónak. A szeretet ellentéte lehet a gyűlölet is, mert ezt ideiglenesen ellentétesnek érezzük, és ugyanúgy lehet a közöny is, hiszen ha közömbösek vagyunk valaki iránt, az a szenvedélyes érzés ellentéte (szenvedély pedig lehet gyűlölet, szeretet ÉS MINDKETTŐ is).

Ezek már nem olyan szavak, mint a hideg-meleg, magas-alacsony, amiket harmadikban tanítanak az ellentét-pároknál, ezek sokkal összetettebb fogalmak. Egy alsós gyereknek persze nyilván nem tanítjuk, hogy "a szeretet ellentéte márpedig nem a közöny", hiszen valószínűleg még nem esett át olyan szerelmi csalódáson, hogy megértené ennek a jelentőségét...

2018. ápr. 4. 15:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!