Zavar, hogy a biztonsági őr bolti szarkának néz! Tehetek ez ügyben valamit?
Legalább 4 hete megfigyeltem, hogyha bemegyek a Sparba, tökmindegy hogy barátnővel, párommal vagy anyukámmal, a biztonsági őr engem figyel. Nem úgy, mint egy férfi bámulja a nőt, hanem mintha lopni készülnék.
Tegnap 2x is voltunk vásárolni, először odaállt mögém, mikor 2 hasonló termék közül nem tudtam választani (ár/minőség/mennyiség arányában nem tudtam dönteni).
Még rá is néztem, hogy miért nézi, hogy mindkét kezemben van 1-1 márkának a terméke, és épp a cimkéjét olvasom.
Kb 5 percig állt mögöttem (pénztártól fél méterre álltam, tehát nem bújkáltam), mire hátrafordultam és ránéztem. Meglepődtem, nem tudtam megszólalni.
Másodszor a párommal voltunk, minden sorba bemegyünk, nézelődünk, ha valami eszünkbe jut, vagy meglátjuk hogy akciós, megvesszük. Már a pénztárnál álltunk, mikor eszünkbe jutott, hogy se zöldséget se gyümölcsöt nem vettünk, ezért visszamentünk a bolt másik végébe.
Bepakoltuk amit akartunk, mentünk a pénztárhoz megint. A biztonsági őr pedig követett, minden lépésemet figyelte.
Az elmúlt 3 évben szinte naponta-2naponta odajárok vásárolni, mindenki ismer látásból, több eladóval beszélgettem már.
Zavar, hogy engem figyel, amikor egy 4 fős roma társaság bemegy a boltba, hangoskodnak (mert ittasak), akkor meg szinte menekül előlük.
Értem én, hogy az a dolga, hogy figyeljen, de szerintem túlzásba viszi!!!
És ez nem csak tegnap fordult elő, hanem kb 4 hete figyeltem fel rá. Az előző biztonsági őrök normálisak voltak, mindegyikkel köszönő viszonyban vagyok. Mikor ez a faszi odakerült (apukám lehetne), neki is köszöntem ahogy beléptem a boltba (anyukám így tanította), de soha nem köszönt vissza.
Nekik az a dolguk, hogy figyeljenek, engem nem zavar, de tény hogy tipizálnak. Munkából jövet öltönyben és szövetkabátban sosem vagyok gyanús, hétvégén borostásan, lazábban öltözve néha engem is jobban méregetnek, kapucnis pólóban meg tuti gyanús kb. mindenki.
Simán lehet, hogy kissé idegesnek, indulatosnak tűnsz, és ezt a biztonsági őrök ezt is jó érzékkel kiszúrják, de még azt is ha egy kicsit jobban izzadsz.
Spar,Rossman,Dm na az ilyen helyeken engem is követnek, néznek :D
Amikor barátnőmmel megyek na akkor néznek igazán félig cigány és olyan szorosan követnek:D Múltkor beszólt barátnőm,hogy "megsérti lassan a személyes terünket":D mondom ne szólj be mert kiraknak minket.Azt mondta neki sose szólnak vissza,nem rakják ki:D
Amúgy oké,hogy az a dolguk,hogy figyeljék az embereket,de szerintem nem kéne mindig olyan feltűnően vagy csak egy embert követni.
Én is azt mondom rajtam kivül vannak még párán és én vagyok a gyanús? :D
Biztos gyanús a Spar őrének,hogy havonta 1x nagyobb mennyiségű csirkeszívet és nyakat veszek (kutyáknak amúgy) :D
@10:35
Jó, ha tudod, hogy
1. Megtagadhatod ugyan az átvizsgálást, de ez meglehetősen gyanút keltő dolog. (Ha nincs rejtegetni valód, miért nem működsz együtt?)
2. A "taperolósdit, zsebkipakolósdit, táskaátnézősdit" a biztonsági őrnek megtagadhatod, a rendőrnek már kevésbé.
3. Ha ez után erőszakkal visszatartanak, az NEM bűncselekmény, mert a viselkedéseddel ALÁTÁMASZTOTTAD az őr gyanúját. Neki pedig JOGÁBAN ÁLL akár erőszakkal is visszatartani a RENDŐR ÉRKEZÉSÉIG (tovább nem). Ha pedig tévedett, akkor elnézést fog kérni, és ezzel jogilag rendezve van a dolog.
4. "legyetek tisztában azzal, hogy egy bizt. őrnek az ég világon semmivel sincs több joga, mint bármely más állampolgárnak" - Ez igaz, de bűnelkövetés, vagy annak megalapozott gyanúja esetén bármely állampolgárnak joga van feltartóztatni a rendőr érkezéséig.
Ha már hangoztatod a jogaidat, légy tisztában a másik fél (biztonsági őr) jogaival is...
Abban igazatok van, hogy egy biztonsági őrnek az a dolga, hogy figyeljen. De ne essen már át a ló túlsó oldalára, és ne lihegjen az ember nyakába.
Igencsak bosszantó tud lenni, amikor egy biztonsági őr úgy követ mint egy pulikutya. Főleg ha semmit nem csinálsz, csak nézed az árut, figyeled melyik olcsóbb, melyik jobb, és vásárolsz. De a sarkadban liheg, és árgus szemmel figyel.Jártunk mi is így a Auchanba. Sőt többször jártunk így a párommal. Eleinte nem foglalkoztunk vele, de amikor észreveszed, hogy téged les, már nem tudsz nem odafigyelni. Az elején viccesre fogtuk a dolgot, hátha veszi a lapot. pl: Álltunk a párommal a pult előtt a biztonsági őr alig 2 lépésnyire tőlünk, mire mi:
- Tibi, eltudod még dugni a teát a vodka mellé? Tudod nekem a szoknya alá a samsung tévé megy majd..
Vagy:
-Tibi, tegyél a kosárba tejeket is
- Mit?? gyereket?? Kinek a gyerekét???
Rájöttünk hamar, hogy a biztonsági őrnek sem humora, sem agya sincs, hogy felfogja mindent miatta csinálunk.
Így a következő alkalommal, a következőket csináltuk.
Minden egyes terméket amit megakartunk venni, egyesével odavittük, hogy ha már itt liheg a nyakunkba nézze már meg, hogy ez és ez mennyibe kerül.. Na akkor pislogott, hogy ő nem minket követ...
Vagy volt, hogy simán a kezébe nyomtam a vásárolandó lista felét, hogy ha annyira ráér minket bámulni, akkor tegye hasznossá magát.. Szedje össze ami a listán van. Kapaszkodjatok meg! Megtette. Összeszedte a dolgokat, és utána a pénzárig kísért minket.
Végén már annyira meguntuk, hogy tényleg mindig minket követett, hogy szóltunk a Auchan főnökének (legalábbis annak aki mindenért felelős) Neki elmondtuk a panaszunkat, hogy bántó a biztonsági őr nyomulós, árgus figyelme, mert mi soha nem loptunk, és nem azért járunk ide, hogy lopjunk. Onnantól kezdve nem követett minket egy biztonság őr sem.
lehet lepontozni, de szerintem egy biztonsági őrnek nem az a dolga, hogy valakit kinézzen, és ha az illető bent van az üzletben akkor mögötte szuszogjon végig. Neki az a dolga, hogy a sok ezer vásárló közül kiszűrje ki az aki tolvaj, nézze a kamerafelvételt, és ha valami gyanús, akkor pénzár távozása után, kérje meg, hogy kövesse a motozó szobába. De ne kövessünk már 1 embert hónapokig..
Amelyik boltban ilyet tapasztalok nem megyek oda vásárolni. Nem azért, mert lopok, hanem azért mert zavar.
A Rossmann az egyik ilyen hely.
Figyeljenek kamerával, az nem érdekel, de ha engem követni mer valaki azt nagyon agresszíven kezelem.
A spar egyébként külső biztonsági cégeket alkalmaz. A bicskei központban van a központi vevőszolgálat, ott jelentsd a panaszt. Nekem jó kapcsolatom van a cégnél, de ismerem őket annyira, hogy bármilyen vevő panaszra odafigyelnek.
Anyukám és nővérem is bolti eladó volt több éven keresztül.
Mesélték, hogyan próbáltak lopni az emberek, milyen viselkedés volt gyanús.
És ezeket soha nem követem, nem érzem, hogy úgy viselkednék, mint aki lopni készül.
Az meg szerintem tök természetes, hogy az ember X óra munka után bemegy a boltba, de a fáradtságtól vagy más kósza gondolat miatt nem tudja mit is akar venni pontosan (a boltnak az a jó, ha nem vagyok tudatos vásárló, mert akkor olyat is megveszek ami nem kell), ezért járkálok fel-alá a boltban, hogy ötletet merítsek mi legyen a vacsora, milyen édességet ennék stb.
Barátnőmet egy H&M-ben nézte ki egy biztonsági őr, állandóan követi, egyszer rányitott a próbafülkében, akkor ki kellett volna vernie a balhét vagy legalább a vásárlók könyvébe beleírnia, de ott megrémült, és nem mert semmit sem csinálni. Egyedül azóta nem mer bemenni abba a boltba, többször amiatt vásárolt máshol, mert épp ez az ember volt ott.
Aztán van egy ex-kollégám (férfi), akit a Spar-ban követett a biztonsági őr rendszeresen.
Nyilván nincs senkire sem ráírva, hogy becsületes, és nem fog lopni, de azért az, amikor ugyanazt az embert akár több éven át követi a szekus, akárhányszor belép abba boltba, úgy hogy soha nem kapta rajta (mert nyilván nem is lopott soha), nem vall hatékony munkavégzésre a biztonsági őr részéről. De gondolom ez öngerjesztő folyamat is, mert aki nem túl határozott személyiség, az zavarba jön, ha állandóan követik, így aztán egy nem túl okos biztonsági őrnek egyre gyanúsabb lesz a viselkedése.
Megbeszéltük a párommal, hogy ma is bemegyünk a Sparba (tegnap 2 órán keresztül dühöngtem otthon), és ha a biztonsági őr megint követ, akkor megkérdezzük mi a probléma.
Egyébként az jutott eszembe, hogy szerintem a tegnapi nap felvétele biztos megvan valahol szalagon (remélem), azon vissza lehetne nézni hogy a biztonsági őr a munkáját végezte e vagy engem "zaklatott".
Ha a nyakamon érzem a lehelletét, akkor az nem munkavégzés!
És ha továbbra is folytatja, panaszt fogok tenni ellene, hiszen nekem is vannak jogaim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!