Emlékpalota? Lehetséges? Ha igen hogyan, és hol olvashatok róla?
A mentalistába, meg a Sherlockba is láttam(bár a S-be Agypalotának hívták, ha jól emlékszem). Véletlen lenne, aminek nincs valóság alapja? Nem hiszem, ezért kérdezem meg.
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat:).
Ami biztos h létezik az a memóriapalota (mentalistában említve) Sherlockban mind palace ami magyarul inkább elme palota (nem tudom h magyar fordításban hogy volt de az agypalota nekem hülyén hangzik).
Na de térjünk a lényegre. A memória palota nem csak filmes hókuszpókusz tényleg létezik.
Lényege h mivel ősember korunkban hazatalálni volt fontos a helyekre és a hozzákapcsolt képekre jobban emlékszünk mint a telefonszámokra ezért a telefonszámokat képekre bontjuk fel amit egy jól ismert kitalált vagy valóságos helyen sorba rendezünk (pl.: a saját házunkban).
Minden számhoz köthetsz egy emlékezetes képet de lehetőleg ne azt h a 2es az a hattyúra hasonlít emlékezetesebbet mondjuk egy robbanó atombombát. Ez igaz a kártyákra is. Mondjuk nekem a gyémánt alakú (nem tudom hogy hívják) 8-as az h Patrick Jane teát iszik, szivalakú 3-as Irene Adler vörösre festi a száját...
Ilyenekre gondolok ha szereted a sorozatokat a karaktereket kapcsold azokat a számokhoz. Vannak még más trükkök is. Memória bajnokok 1-2 perc alatt jegyezik meg 52 kártya sorrendjét.
Ha többet akarsz róla olvasni: Joshua Foer Einsteinnel a Holdra (nem sok köze van Einsteinhez)
7es vagyok
Még annyit, hogy a lexikális tudás dolgotúgy értem, hogy azóta ha hallok vagy látok valamilyen adatot, azt megjegyzem, és a megfelelő időben elő tudom hozni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!