Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Kb.1 éve találtunk a padláson...

Kb.1 éve találtunk a padláson régi leveleket. Mihez kezdhetünk vele?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy vannak ilyen gyűjtők, akiknek pénzért el lehet adni, vagy ilyesmi?

Most pontosan nem tudom, de azt hiszem 5-nél több van 1942-1945-ig mindenféle dátummal.

Egy szerelmes pár írogatta ezeket, elég érdekes dolgok is vannak benne. Az egyiknek a borítékja is megvan, az az egy egy kórházba ment, mert a férfi katona volt.

Valakit érdekel, vagy tud valami helyet, ahol lehetne értékesíteni? (Bocsánat, hogy rossz témakörben tettem fel)

2013. aug. 11. 13:30
1 2 3 4
 1/31 A kérdező kommentje:
Elővettem őket, szívesen mesélek, mi van bennük, ha ez számít.
2013. aug. 11. 13:32
 2/31 anonim ***** válasza:
szerintem ismeretlen emberek magánleveleit nem sokan gyűjtik, pláne nem akkora szenvedéllyel, hogy fizetni is hajlandók legyenek értük
2013. aug. 11. 13:38
 3/31 anonim ***** válasza:
Én kíváncsi vagyok a levelek tartalmára:D
2013. aug. 11. 13:40
 4/31 anonim ***** válasza:
Úú, én is *_* Légyszi írj le egy pár részletet!! :))
2013. aug. 11. 13:42
 5/31 anonim ***** válasza:
Ez a történelem egy darabkája! Légyszi' idézz belőlük néhányat!
2013. aug. 11. 13:45
 6/31 anonim ***** válasza:
A tartalomra én is kiváncsi lennék. Szerintem tegyétel el egy albumba.
2013. aug. 11. 14:02
 7/31 anonim ***** válasza:
Bocsi: tegyétek el akart lenni.
2013. aug. 11. 14:03
 8/31 A kérdező kommentje:

"Vésztő (talán) 1942. I. 11.

Kedves Pista!

Remélem nem haragszik amiért egy kicsit késtem a válasszal. A levelét megkaptam még csütörtök reggel: a jóakarat meg is volt, hogy rögtön válaszolok, de sajnos csak ma reggel tudom megvalósítani. Ugyanis ma este lesz a vasutas-bál: már nagyon régen rendeztek és most nagyon elegáns bál lesz. A hölgyek csináltatják a szép ruhákat....(itt még taglalja, hogy mindenki mennyit vesződik a ruhájával, stb.) Most jut eszembe, hogy a dohányzásról mélyen hallgat: pedig nagyon kíváncsi vagyok. Tudom, hogy csak többet fogyaszt az általában kiszabott mennyiségnél, de azért remélem, hogy az eddigi fogyasztást kissé csökkentette, és mennyire?....."

A boríték címzése:

Tek. Mikó István

szkr. urnak

Budapest

közp. kir. isk. 5.szd. postafiók 4.

(volt, amelyik a győri hadi-kórházba ment, mert van másik boríték is.)

másik

"..... Így aztán képtelen voltam megint hozzáfogni a ruhái rendbehozatalához, hogy majd ma reggel ismét megyünk. No de mi bizony szépen lemaradtunk: először is a bombázás miatt. A hirek szerint 500 bombát kapott Várad, nem is lehet állítólag utazni csak Őri pusztáig, mert az állomást is széjjel lőtték. Képzeld, szerdán mikor itt mentek fölöttünk a gépek, megszámoltunk legalább 150-et: egy jó óra múlva jöttek is vissza. Éppen mondtam is édesanyámnak, hogy ezek biztosan Váradot bombázták, és este hallottam aztán, hogy milyen nagy bombázás volt.

Másnap reggel, amikor a kertben voltam, olyan tompa dübörgést hallottam, mint mikor ágyuznak, és azt beszélik, hogy a románok Gyulaváriban vannak már, és azok lövöldöznek."

másik

" Végre aztán elég fáradtan 1/2 11-kor lefekszem, és egyszer csak arra ébredek, hogy erősen kopogtatnak az ablakon: nyissuk ki a kaput, mert lakást keresnek a katonaság számára.

Püf neki, hajnali 3 órakor kiugrasztják az embert az ágyból."

Aztán van amelyik csak egy kis fecni:

"Drága Pistikém!

Borzasztó vastag betűket ir ez a toll, de remélem, azért így is el tudod olvasni, hogy szeretlek: nagyon sietek ne haragudj, hogy csak ennyit irok.

Sokszor csókol:

Máriád."

Ez volt az utolsó levél.

Bocs, hogy sokat írtam, de azért érdekes dolgok vannak benne.. Elég sok minden van benne, magánéleti dolgok, minden

2013. aug. 11. 14:18
 9/31 A kérdező kommentje:

Voltak levelek, amiket kihagytam. Meg elég sok mindent ír még, malacokról, meg valami Emmusról, hogy 15 éves, a háború miatt nincs iskola most, meg ilyenek.

Amúgy rájöttem, hogy csak a Máriától jövő levelek vannak itt, mert ennek a bizonyos Istvánnak vannak itt a levelei.

Aztán van itt még egy, az már egész más:

"

195?. V. 16.

Kedves Lóri!

Remélem már megérkeztél a nagy utadról, de már késő. Én kedden érkeztem meg a fenntartott helyemre, a Jánoshalmi laktanyába. Elég messze eljöttünk, már csak az utazásról is gondolni lehetett, hisz hétfőn délután 4 órakor indultunk Csornáról (ez nem a levélben van:az itt van 15km-re tőlünk :)) Győr felé. Győrből különvonattal Pestig, Pestről pedig személyvonattal Kiskunhalasig, ott átszálltunk hosszú várakozás után a (?)bajai(?) vonatra.

Idáig nem tudtam írni, mert nem nagyon volt idő. Ma délelőtt szabadfoglalkozás van, így jelenleg bőven van idő. Most már megszoktam, nem is volt olyan nehéz, mint amilyennek gondolja az ember.Elkeseredésre semmi ok nincs.

Egyébként a tüzérekhez kerültem, van itt egy pár ismerős ismerős (hm? :)) egyébként Csanakból magam vagyok. (ez sem a levélben van: de Csanak az egy falu, ott lakom én is)

Amúgy jól vagyok, amit néktek is kívánok. Az a baj, hogy nincs több borítékom, így nem tudok írni az Emilnek, Jánoshalmáról, még írni nem tudok, csak annyit, hogy nagy község. Majd ha már kimehetek akkor majd többet írok róla

Ölel barátod:

Tivadar

Üdvözlöm a haverokat.

2013. aug. 11. 14:34
 10/31 A kérdező kommentje:

Hopp, mit találtam, egy még kisebb fecni:

"Hüszerelmem Lórikám

Vasárnap délután 4 órakor az egyedi faluvégnél találkozunk.

(másik oldal)

(a lap bal oldalán eldöntve:)

Okvetlen gyere.

(középen)

Milliószor

Ölel

Csókol

a te kis szived.

(jobb oldalon eldöntve:)

a randin okvetlen megjelenj."

Mindez cifra betűkkel egy kockás lapon. :)

Jó kis sztorik ezek :)

2013. aug. 11. 14:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!