A kettő közül melyikbe fektetnél inkább?
Van egy családi ház, ami nem nagyon lelakott, de már némileg felújításra szorulna.
Pl tető, szigetelés, belülről aránylag rendben van.
Vagy ezt az összeget, amit a házra költenél inkább egy garzon panel lakást venni, szintén egy közepes állapotút.

Nem mindegy hogy hol van a ház!
Mert például egy dolgozó embernek fontos hogy az a ház ne egy csajágaröcsögei faluban legyen, hanem olyan helyen ahol dolgozni is tud az illető (kivéve ha HO-ban is tud dolgozni).
Ha nyugdíjasnak kell a ház akkor mindegy hol kapja meg a nyugdíját, akkor azt kell nézni neki melyik a kényelmesebb.
Szóval az adott ember életmódjához, pénztárcájához, jövőképéhez mérten lehet ezt inkább mérlegelni. Nem mindegy pl. hogy lesz (van) e gyereke vagy nem lesz soha stb, stb.

Lehet nem volt egyértelmű.
A panel befektetésre lenne, nem lakhatásra.

A családi ház lakhazásra lenne.
Ezért lenne jó mellé egy panel, amit ki lehet adni.
Viszont így nagyobb felújításra nem telne a családi ház esetében.
Idősebb, nyugdíj közeli személyekről van szó.

A szüleimről van szó, lassan nyugdíjasok.
Vidéken élnek, tehát nem pest megye.
Ami van megtakarításuk, abból vehetnének megyeszékhelyen egy lakást.
Viszont apám szeretne arra a házra is költeni, amiben élnek.
Nem lesz nagyon magas nyugdíjuk.
Én azt tanácsoltam nekik, hogy inkább vegyenek egy panelt, és annak a bérleti díjából jó kiegészítés lesz a nyugdíjhoz.
De apám szerint ha költenek a családi házra, akkor az többel megfogja dobni a ház értékét, mintha lenne pluszban egy kis lakásuk.
És mi majd gyerekei egyszer több pénzért tudjuk majd eladni is.
Szerintem viszont nem éri meg falun csúcsszuperre felújítani egy házat, mert 10-20 év múlva egyrészt megint újítani kell rajta, másrészt borsodban van, tehát nem lehet majd jó pénzért eladni.
Ha van egy második ingatlan, azt nagyobb értéknek gondolom, még ha nem is csúcsszuper, és van belőle pénz is, folyamatosan.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!