Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért gondolják azt sokan,...

Miért gondolják azt sokan, hogy amikor egy ember letegez egy másikat, bizonyos helyzetekben meg kell kérdezni, hogy ő is megengedi-e a tegezést?

Figyelt kérdés
Természetesen két felnőttről van szó, akik korábban soha nem találkoztak, nem ismerik egymást, nem a falusi szomszéd Marika néniről, aki gyerekkorod óta tegez, de te őt már nem biztos hogy pertuzod. De vegyük azt a példát, hogy a 85 éves Józsi bácsi "Szervusszal" mutatkozik be neked, vagy a 65 éves főorvos úr is tegezi a hozzá beosztott fiatal gyakornokot. Szerintem egyik esetben sem kellene megkérdezni, mindkét esetben automatikusan vissza lehet tegezni a két idősebb személyt. De ki miért gondolja, hogy nem?
tegnap 14:38
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

A 80 éves miért nem tisztel engem? A doki se tegezzen, nem őriztünk együtt disznót.

tegnap 15:48
 22/32 A kérdező kommentje:
Nem tudom, te írtad-e a protokolláris hivatkozást, ami ott és akkor, abban a helyzetben igaz. Tehát ha például Sulyok Tamás elnök úr kitüntet valakit, majd a fogadáson társalog is az illetővel, az ilyenkor szokásos protokoll alapján magázódnak, ha korábbról nem ismerték egymást. Ellenben ha Sulyok Tamás kutyát sétáltat valamerre, és összetalálkozik egy másik gazdival, aztán a kutyák ismerkednének egymással, Sulyok nyugodtan megkérdezheti, hogy "a tiéd is nyugodt természetű egyébként" és lehetne neki válaszolni, hogy "Igen, akárcsak a tiéd." Vagy korábbi elnök urunk, Áder János ha horgászott, nyugodtan átszólhatott stégszomszédjának, hogy "Barátom megdobnál egy jófajta csalival, nálad jobban kapnak" és ő is kaphatott volna olyan választ, hogy "Parancsolj öregem, szolgáld ki magad nyugodtan"
tegnap 15:49
 23/32 anonim ***** válasza:

Egy orvos nem is fog téged sose letegezni. A kérdező írta az alábbi példákat "De vegyük azt a példát, hogy a 85 éves Józsi bácsi "Szervusszal" mutatkozik be neked, vagy a 65 éves főorvos úr is tegezi a hozzá beosztott fiatal gyakornokot." és erre reagáltam csak.

tegnap 15:49
 24/32 A kérdező kommentje:
21-es ha úgy gondolja nyugodtan tegezhet, viszont ebben az esetben te is automatikusan visszaadhatod neki. Nem kell megkérdezned őt, hogy akkor te is tegezheted-e. Erről szól itt a diskurzus.
tegnap 15:50
 25/32 anonim ***** válasza:

"Egy (fő)orvost megint nem illik visszategezni"

vs.

"Egy orvos nem is fog téged sose letegezni."

Most akkor melyik? :D

Igen, tudom miről szólt, több választ is én írtam. :D Nekem általában jó a magázás is meg a tegezés is, de mindkét verzió kétirányú lesz.

De egy orvos esetében nekem fura lenne, hogy tegez mint valami havert.

tegnap 15:53
 26/32 A kérdező kommentje:
A főorvos esetében leginkább a tőle jóval fiatalabb kollégájára gondoltam, aki szintén visszaadhatja neki a pertut hasonló nyitás esetén
tegnap 15:56
 27/32 anonim ***** válasza:

Egy főorvos nem fog letegezni senkit egyoldalúan.

Ismerőseim 20-40-50 évesek. 80 éves letegezi őket ismeretlenül simán visszategeznek:)

tegnap 16:07
 28/32 A kérdező kommentje:
27-es ismerőseid teljesen helyesen járnak el ezekben a szituációkban
tegnap 16:15
 29/32 Thunderfairy ***** válasza:
Megszünhetne már a magázodás teljesen. Egyébként ahogyan megszoktam. Ha úgy szoktam meg hogy ő tegez én meg magázom akkor úgy fogom csinálni. Érdekesen is jönne ki hogy legalább 20 éve igy csinálom adott személyekkel majd hirtelen tegezőre váltok.
tegnap 16:19
 30/32 anonim ***** válasza:
Mondjuk én nem csinálok ebből presztizs kérdést, hogy ki tegez és ki nem.
tegnap 16:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!