Az embert a saját kezű munkával szerzett érték kevésbé illeti meg, mint az örökség vagy ajándékozás által szerzett?

Miért ökörség? Fejtsd ki.
Egyébként innen jött:
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__partok-kormanyzas__..

Bocsánat, rosszul értelmeztem a kérdést. Szerintem akár magad teremted meg rá, akár ajándékba kapod/öröklöd, mivel a tiéd, szerimtem egyformán megillet. Mármint hogy ne illetne meg, ami a tiéd? A forrása teljesen mindegy, a te tulajdonodban van.
Amit belinkeltél, az úgy van, az öröklés/ajándékozás adó szűk családon belül nincs. Talán azért, mert így családon belül marad (akarom mondani a nagyon pénzes emberek, köhöm, úgy pakolhatják át családon belül egyik emberről a másikra, hogy az nekik alig kerül valamibe).
Én úgy gondolnám, hogy ha már adózni kell, akkor főleg abból adózzanak az emberek ami kisebb mértékben illeti őket. Az adózás szüksége miatt valami sorrendiséget kell felállítani. Mindenféle dolog adózható. Meglévő vagyon, munkajövedelem, tőkejövedelem, fogyasztás, öröklés, ajándékozás, adományozás. Ezek csak a magánembereket érintő adók, nem tudom felsoroltam e mindet.
Szerintem az öröklés/ajándékozás útján szerzett vagyon kevésbé illeti az embert, mint a saját kezű munka által szerzett.

Nem éppen. Ha örökölsz és egyenes ági örökös vagy, akkor az örökség adómentes. Csak akkor adóköteles, ha nem egyenesági, pl. ha egy nagybácsitól, vagy unokatestvértől örökölsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!