Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogyan spóroltok?

Hogyan spóroltok?

Figyelt kérdés
Esetleg számoljátok mennyit költötök a boltban egy héten maximum vagy hogy a jó? Nem sokat keresünk, most költöztünk össze a párommal. Jó lenne ha valamennyit tudnánk félretenni.

#spórolás, vásárlás, rezsi,
tegnap 12:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy megjön a fizetés, azonnal átvezeted egy részét egy megtakarítási számlára. Akkora részét amit meg akarsz takarítani, ezt te döntöd el, de általában 10%-ot szoktak. Több banknál van is olya funkció, hogy ha bevétel érkezik annak egy részét azonnal áltvezeti - csak arra vigyázz, hogy ez minden bejövő tranzakcióra hat, így például ha eladsz valamit, vagy palackvisszaváltásnál ha utalva kéred, abból is menni fog. Ehhez a megtakarítási számlához nincs bankkártya, így olyan mintha nem is létezne az a pénz ami ott van, nem tudod véletlenül elkölteni. A kiadásokat is úgy kell tervezni, hogy az a pénz nincs.
tegnap 12:23
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Bár én jól keresek és a célom az volt, hogy megtaláljam az egyensúlyt a költés és befektetés között, ezt tudom javasolni:

Pár hónapig kövessétek pintosan a kiadásokat, írjatok fel mindent. Ezután nézzétek meg mi hagyható el, ha esetleg túlköltekeztek.

Utána ha ez megvan, legyen egy tervezett költekezés (mondjuk hogy havi 200-at költötök fejenként mindenestül). A fennmaradó összeget amint megkapjátok, már fizetésnapon tegyétek félre.

Ha megtakarítottatok legalább annyi pénzt, hogy abból 6 hónapig túléltek (ez a példa alapján 200k*6 azaz 1.2 millió fejenként), akkor lehet kicsit nyugodtabbnak lenni, többet költeni, vagy másba befektetni.

tegnap 12:25
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is azt javaslom, hogy legalább egy hónapig írjatok fel mindent. Rezsi, kaja, impulzusvásárlás, stb. Utána már látjátok, hogy hol tudtok a nadrágszíjon húzni.

Ha már most pl. 18 fokon van csak a kazán, azon nyilván nem. De el lehet gondolkodni, hogy kell-e 120 csatornás tévéelőfizetés, muszáj-e minden nap a munkahelyi büfében inni a reggeli kávét, vagy jó lesz-e az otthoni. Mennyit költötök üdítőre, nasira; és tényleg olyan fontos az, vagy jobb lenne az árán inkább nyaralni majd nyáron?

Majd arra is figyeljetek, hogy a végtelenségig azért nem szabad lemondani mindenről, mert akkor azért lesz élhetetlen az életetek. Férjen bele a fagyi, a pizza, de mondjuk ne minden nap.

tegnap 12:40
 4/13 mindentudó99 ***** válasza:
84%
Kaja vásárláson vagyis alapanyagokon kell megfogni ha lehet. Főzni nem rendelgetni
tegnap 12:46
 5/13 anonim ***** válasza:
75%
Én pl nagyobb tételben vásárolok, amikor akciós. (Nyilván eltarthatóságtól függően)
tegnap 12:51
 6/13 anonim ***** válasza:
75%

Rezsi kategóriában úgy, hogy ha nem vagyunk otthon hosszú ideig, akkor hagyjuk 10 fokig hűlni a lakást meg kihúzunk mindent (pl mosógép, mikró, router stb). Amúgy meg egyenletesen fűtünk (igyekszünk elérni, hogy mindig ugyanolyan legyen a hőmérséklet, ha épp nem vagyunk távol.)

Vízzel nem spórolunk nagyon (bár általában zuhanyzunk fürdés helyett sőt van hogy közösen zuhanyzunk, de ezt nem a spórolás miatt).

Ja és a fűtés az geotermikus energiával megy (gyakrolatilag termálvíz) ami azért segít. Meg az se rossz, hogy van alattunk üzlethelyiség.

tegnap 13:08
 7/13 anonim ***** válasza:
75%
Nem vásárolok semmit, ami nem szükséges. Nem fizetek többet egy mosószerért vagy ruháért vagy bármiért mert ismert márka, nem érnek annyival többet, mint amennyivel többe kerülnek a noname dolgoknál. Nézem az akciókat, de azokból sem veszek, ha épp nem kell, azzal a felkiáltással, hogy jó, ha van, egyszer úgyis kell majd.
tegnap 13:33
 8/13 anonim ***** válasza:
75%
Rakd félre a teljes bevételetek 10-15%-át. Ne nyúlj hozzá, mintha nem is lenne. Ha kényelmesen kihúzzátok a hónapot, akkor a következőben többet is félre tehetsz. Ha necces és hozzá kell nyúlni, akkor kevesebbel próbálkozz.
tegnap 13:41
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ mire akartok félre tenni. Mert egy nettó 400 ezres fizu, már erős középmezőny itthon, annak a 10% a 40 ezer, abból sokára gyűlik össze egy házravaló. Szóval arra nem megoldás.

Egyébként minimalizmus mindenben. Amit tudsz ingyen vagy olcsón,akciósan vásárols,ahova tudsh gyalog menj, te csináld meg, ne vedd meg. Minél több mindenre igaz lesz ez, annál kevesebbet költesz.

tegnap 14:39
 10/13 anonim ***** válasza:

Írjatok egy hónapig mindent amire költötók. Azt is ha csak beszaladsz a boltba meg azt is ha veszel egy elviteles kávét.

Meglátjátok hova megy a pénz.

Nekem egyébként minden forintom be van osztva kategóriára. Rezsi, bevásárlás, szórakozás (beleértve bármilyen szabadidos programot plusz a kajarenselést vagy nem otthon készült étel fogyasztását), háztratás (mosogatoszer, tusfurdo stb), kozlekedes, sport (uszoda berlet). Megvan hkgy a hónapban arra max mennyit akarok költeni. Ez kb a fizetésem 70 százalékat fedi le. 5 százalék megy (virtuálisan) egy vésztartalék alapba amivel a célom félmillióig eljutni hogy bármi nagyon durva dolog történik legyen mihez nyúlni. Pl hirtelen megadja magát ahűtő vagy elvesztem a munkám stb). A maradék 25 százalékból 10 megy el nyugdijmegtakarításra, 10 lakasmegtakarításra és még 5 "want" dolgokra pl utazás. Szép lassan a hónapok alatt gyűlnek.

Ha beosztottam 80 ezer forintot bevásárlásra és csak 71et koltottem a honapban akkor a maradek 9 megy a "want"-ba.

Ha meg 87et koltottem volna akkor a kovetkezo honapban minusz 7rol indulom es megprobalom elhasznalni ami otthon van.

Szoval szerintsm nezzetek meg mire mennyit akartok szánni és mindent koltsest irjatok fel. Kéthetente csekkoljátok hogy álltok és a számlakivonatot is h tuti fel van e írva minden.

Fogjátok látni mire mennyi kell és hol tudtok spórolni. Én pl azo hlgy 95 szazalekban otthon fozok. Meg hogy nem sminkelek

tegnap 17:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!