Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » A családos emberek mindig...

A családos emberek mindig többes számban beszélnek az életükről?

Figyelt kérdés
Megfigyeltem, hogy kollégáim, akiknek van párjuk, gyerekeik mindig többes szám, első személyben beszélnek a magánéletükről, pl "itt voltunk, ezt főztük, nekünk Audink van, vettünk egy új hűtőt, stb". Én meg ezeket a dolgokat mindig egyes szám, első személyben mondom, mert egyedül élek, de mondjuk, ha túrázni, iszogatni megyek, akkor van társaság is, de úgy is azt mondom én ezt csináltam. Lehet, ha lenne családom, akkor is sok mindent inkább így mondanék. Ez számít bármit, vagy csak megszokás kérdése?

ma 10:32
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
8as, miért indokolatlan a többes szám, ha egyszer többen voltak?:D
ma 12:15
 12/15 anonim ***** válasza:
0%

#11: Hát igen, túl bonyolult lett az összetett mondat. Ahol indoklatlan. Újra, ahol indokolatlan.

Egyszerű példával élve, megy a gügyögés, "oviban voltunk", "bekakiltunk", "borsófőzeléket ettünk".

Gondolom anyuka nem szokott rendszeresen besz/rni szolidalitásból. Tetszik érteni? Ahol indokolatlan.

ma 12:37
 13/15 anonim ***** válasza:

12, azt írtad, hogy "ennél már csak a mamahormon a rosszabb". Azaz aztokat adolgokat amiket a 12-esben írtál külön vetted - nagyon helyesen. De én nem erre reagáltam, hanem az első mondatodra, ahol azt írod, hogy "Nem, csak az egyszerűbb emberekre jellemző, hogy indokolatlan többesszámot használnak"

Szóval mégegyszer: Ha többen vannak és többen csinálnak egy dolgot, miért indokolatlan a használata?

És ne a mamahormonra hozz újabb példát, mert azt te is különválasztottad és én sem kérdeztem rá.

ma 12:44
 14/15 anonim ***** válasza:

Én meg pont családos férfiaktól hallom, hogy "vettem egy házat". "Az én lakásom..."

Mintha nem a feleségével közös pénzből, közös hitelre, közösen törlesztve történne mindez.

ma 12:58
 15/15 anonim ***** válasza:
Azért használnak T/1-et, mert ezeket mind együtt vették, együtt voltak ott, együtt csinálták, közösen, így indokolt a többesszám.
ma 14:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!