Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » A családos emberek mindig...

A családos emberek mindig többes számban beszélnek az életükről?

Figyelt kérdés
Megfigyeltem, hogy kollégáim, akiknek van párjuk, gyerekeik mindig többes szám, első személyben beszélnek a magánéletükről, pl "itt voltunk, ezt főztük, nekünk Audink van, vettünk egy új hűtőt, stb". Én meg ezeket a dolgokat mindig egyes szám, első személyben mondom, mert egyedül élek, de mondjuk, ha túrázni, iszogatni megyek, akkor van társaság is, de úgy is azt mondom én ezt csináltam. Lehet, ha lenne családom, akkor is sok mindent inkább így mondanék. Ez számít bármit, vagy csak megszokás kérdése?

ma 10:32
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
95%
Mivel ezeket a dolgokat együtt csinálják, birtokolják, normális, hogy többes számban beszélnek. Nekem is van családom, és ha volt a hétvégén kirándulás, amin mindannyian részt vettünk, fura lenne azt mondani, hogy "kirándultam". Mivel ott volt a férjem és a lányom is.
ma 10:35
 2/14 anonim ***** válasza:
93%
Jellemzően igen, hisz együtt élik az életük.
ma 10:36
 3/14 anonim ***** válasza:
93%

Ha a haverjaimmal megyek el valahova, akkor jellemzően én is azt mondom, hogy elmentem a haverokkal ide v oda.

De ha az asszonnyal meg a gyerekkel, akkor többes szám.

Egyszerűen azért, mert ez a default közösségem.

Az meg, hogy a lakás, az autó közös, az elég egyértelművé teszi, hog ynem mondhatom, hogy az enyém, mert... nem az enyém, hanem közös.

ma 10:46
 4/14 anonim ***** válasza:
84%

Nyilván, mivel a családdal csináljuk ezeket a dolgokat, ezért többesszámban beszélünk róla.

Ne haragudjatok, de néha olyan ostoba kérdéseket tudtok feltenni, hogy azt hiszem, szellemileg visszamaradott emberek járnak ide...

ma 10:52
 5/14 anonim válasza:
60%
Igen, ugyanezt figyeltem meg. Kivéve, ha a házimunkáról van szó. Azt a nő mindig E/1-ben mondja, "főztem", "takarítottam", "elmosogattam". A Férfi meg mindig E/3-ban, "az asszony főzőtt,takarított,mosott" stb.
ma 10:53
 6/14 anonim ***** válasza:
91%
A családi kocsi közös, a hűtőt sem apu vette, hanem együtt a közös kasszából, kirándulni együtt mentek, hát miért beszéljenek róla egyes számban?
ma 10:54
 7/14 anonim ***** válasza:
Nem.
ma 10:58
 8/14 anonim ***** válasza:
1%
Nem, csak az egyszerűbb emberekre jellemző, hogy indokolatlan többesszámot használnak. Ennél már csak a mamahormon a rosszabb, mikor a többesszám a gyerekkel értendő olyan dolgokra, ahol abszolút indokolatlan
ma 11:34
 9/14 anonim ***** válasza:
90%
Családos emberként is csinálok néha egyedül dolgokat, ezekről E/1 beszélek, de amit együtt csináltunk az T/1.
ma 11:39
 10/14 anonim ***** válasza:
86%

Mert együtt csinálták, együtt vették.

Nyilván, ha nem együtt mennek valahova, akkor nem többes számot használnak.

Pl. itt voltunk nyaralni (mert együtt voltunk) vs. voltam edzeni (mert egyedül voltam)

ma 11:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!