A feministák szerint a modern nyugati országokban alapvetően patriarchátus van?
Nem vágom a témát.
Exem legjobb barátnője nagy feminista volt, de ebben nem igazán értett vele egyet.
A témába viszont nem folytam bele (jobb így), de így utólag azért rákérdezek erre az egészre.
Rég elmúltak már azok az idők hogy én feminizmusról beszéljek online olyan férfiakkal, akik soha az életben nem olvastak semmit a témában, és nem is akarnak, de ha mégis érdekel a dolog, akkor van róla egy csomó írás.
Magyarul is megjelent a "láthatatlan nők" című könyv, ami összeszed és kontextusba tesz pár dolgot, amiért a nyugati feministák küzdenek.
Vagy ott vannak még Andrea Dworkin könyvei, ha úgy istenigazából bele akarod ásni magad a témába.👍✌️
Nincs időm arra, hogy beleássam magam a témába, mivel így is van elég tanulnivalóm.
Ami Andrea Dworkin-t illeti, őt viszont ismerem, na nem a könyveiből, hanem netes cikkekből, ahol idéztek tőle, írtak róla. De nem akartam Andrea munkássága alapján megítélni a feminizmust, habár ha ő még mindig meghatározó tényező, akkor a kérdés is tárgytalan, mert megvan a válasz.
Andrea alapvetőem egy férfimentes világot vízionált, és szerinte csak a halott férfi nem eröszakoskodik.
Pár forrás itt:
Nem hiszem, hogy teljesen megvalósulna bárhol a teljes egyenlőség. A nőknél bele kell számolni, hogyha lesz gyereke egy időre kiesik a munkából, ami hátrány lehet egy állásinterjún stb.
Viszont női szemmel azt mondom, hogy a modern feministák nem (csak) az ilyen jellegű dolgokat nézik. Küzdenek nagyjából minden ellen, teszem azt házasság, mert lemondásokkal járhat, gyerek és minden egyéb ellen.
Csak egy példa: egy feminista színésznőt meghívtak egy feminista műsorba(pontos nevekre nem emlékszem), ott pedig szóba jött, hogy volt gyantáztatni. Erre nagyjából kiutàlták, mondván, hogy egy igazi feminista nem szőrtelenít.
Én nőként úgy gondolom, hogy aki hagyományos értelemben feminista akar lenni, az küzdjön az afgán nők jogaiért. Itt már "nagyban" nincs szükség küzdeni, szavazhatunk, bármit dolgozhatunk, tanulhatunk, vezetők lehetünk, céget alapíthatunk, férfiakkal egy elbírálás alá esünk az élet szinte minden területén.
Illetve ha nagyon akarnak, esetleg azért küzdhetnének, hogy a családon belüli munkát is hasonlóan elismerjék, mint egy cégvezetést pl, és egy 4-6 gyereket életképes felnőtté nevelő, háztartást vezető nőnek legyen elismertsége, megbecsültsége, ne az legyen az általános megítélés róla, hogy ő csak "lábat lóbál" és "eltartatja magát a férjével".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!