Sok ember miért nem hiszi el a másik baját, amíg meg nem tapasztalja ő is?
Csak pár példa ami eszembe jut: pánikroham, migrén, erős menstruációs fájdalom, krónikus álmatlanság, gyakori fülgyulladás fájdalma stb stb. Ha egy ismerőssel, munkatárssal valamelyik történik ezek közül, akkor az emberek szokása elbagatellizálni a másik rossz közérzetét, szenvedését. Olyanokat mondanak hogy, hogy fájna ez ennyire, minek szedsz rá ilyen erős fájdalomcsillapítót, ez káros, nekem elég az algopyrin rá. Persze nincs ilyen baja az illetőnek, de pl a migrént a fejfájáshoz viszonyítja mert neki csak az szokott lenni, és amit ő nem tapasztalt még az nem létezik szerinte. Vagy a pánikrohamokra, álmatlanságra azt mondja hogy minek szed ilyen gyógyszereket, mind méreg, szedjen gyógynövényeket, az neki is segített mikor stresszes volt. Na megint érezhető hogy elbagatellizálja, fogalma sincs miről beszél.
Amiket leírtam példának azok nem önsajnáltató saját tünetek, csak 2 igaz rám közülük, de azokkal megszenvedem. Viszont a családomból, barátnőim közül merítettem a többit, és én mindig próbálom bele élni magam az ő szenvedésükbe, és elképzelni, pl amit én szenvedésnek gondolok megszorzom 10-el hogy akkor milyen lenne és hogy viselném.
Ami nagyon rosszul esik az a nővérem viselkedése, igazából ebből jutott eszembe a kérdés. Ő tizenévekig mindig azt mondta hogy ne hisztizzek a menstruacio miatt, nem fáj az annyira, hülye vagyok hogy flector port iszom miatta, neki elég a nospa, meg hogy túlzok hogy annyira sok a vér hogy az ob zöld legnagyobb tamponját kell cserélni 2-3 óránként az első 2 napon, biztos nem telik az meg csak kényszeresen cserélem. Nagyon bosszantó volt, kerültem a témát ha találkoztunk és épp megjött. Erre mit ad Isten, mostanában átéli, mert a változókor így felerősített mindent nála. És nem megy azokon a napokon dolgozni sem. Ez most tudom gonoszságnak tűnik, amit leírtam, de igenis van bennem egy olyan “nem hittél nekem, na most megtapasztalod” érzés.
Miért nem tudnak empatikusak lenni sokan? Miért mondják rá dolgokra hogy túlzás, hiszti, nem lehet olyan rossz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!