Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Szerencsés emberek vannak?...

Szerencsés emberek vannak? Vagy nincsenek?

Figyelt kérdés
Minap belefutottam egy videóba... Azt taglalta, hogy miért nem létezik a véletlen szerencse/balszerencse. Engem kicsit meg is győzött. Ha csak ok okozati összefüggések léteznek akkor nem mind1 mit csinálunk?

okt. 2. 09:35
1 2 3
 11/25 Kései Sirató ***** válasza:
Épp azért nem mindegy, hogy mit csinálsz, mert ha nem tanulsz, buta maradsz.
okt. 2. 12:35
 12/25 anonim ***** válasza:
50%

A nászutas példa szerintem azért rossz, mert a 200ból így vagy úgy, de valaki megnyeri. Szerencse kérdése? Miért? Valakit kihúznak, szóval törvényszerű, hogy valaki megkapja. Pont ő? Pont úgy kérdezhetnénk bárki másra is, hogy miért pont ő.

Én alapvetően amúgy szerencsés embenrek mondom magam. De tegyük hozzá, hogy támogató cslaádom van, anyám nyomott a tanulás felé, tanultam is tőlem telhetően... Szóval igazából nem as zerencsén múlott, hanem a környezeten.

Persze mindig volt az osztályban a lány kai mondja, hogy tök szerencse, hogy azokat kérdezték amiket tud... de mindneki tudta, hogy amúgy ő mindent tudott, szóval úgy könnyű pont azt kérdezni. És rendre ez volt a minta.

Voltak persze szerencsés együttállások. Egyik rossztanuló diák olyan kérdéssort kapott a dolgozatra amire rá voltak firkálva a megoldások. Ötöst is kapott. Aztán kvöetkező órán feleltették ugyanabból a témából és karót kapott. Nyilván leesett a tanárnak, hogy valami turpisásg volt a dologban. Szerencsés ez a srác? A dolgozat közben annak gondolta magát, de összességében nézve nem ment vele sokra.

Másik srác egy belső vizsgáról teljesen megfeledkezett. Napközben igyekezett bevágni a tételeket, de sak egyetlen egyet tudott átnézni. Azt húzta ki. Mekkora szerencse, mi? De persze nem volt érdemi a tanulás, úgyhogy nem sikerült a vizsgája így sem. Úgyhogy mgésem szerencse.

Azért iskolás példákat hozok, mert szerintem ez az egyik legjobb mérő közeg, mert van folyamatos visszajelzés. De rendre az látszik, hogy azok voltak "szerencsések" akik amúgy rendesen oda is tették magukat. Azaz nem szerencsések voltak, hanem tettek érte.

Ennek ellenére.. az élethez szerencse is kell. Én nem tartom magam túl jó pasinak, van pár hátulütőm, mégis a gimiben megtaláltam azt aki most a szomsézd szobában ringatja a gyerekünket. Van akinek meg jó adottságai vannak mégis rendre tönkremennek a kapcsolatai. Persze... ezt jóval nehezeb bmérni mint a tnaulmányi teljesítményt.

okt. 2. 14:22
 13/25 anonim ***** válasza:

Attól, hogy 1 szerencsés a 200-ból , attól még létezik szerencse és ez szerencse kérdése, nem pedig tehetségé, vagy tudásé, vagy tapasztalaté. Szóval miért is rossz ez a példa?

Léteznek szerencsejátékok egyébként, ez nem újdonság.

Teljesen ellentmondásos amúgy, amiket írsz.

Nincs szerencse, de van szerencse? Akkor hogy is van ez?

Inkább az a helyzet, hogy van, ami nem szerencse kérdése. Hanem hozzáállás és akarat kérdése. Amit írsz, hogy akik odatették magukat, azoknak jól alakult az élete. Ennek semmi köze a szerencséhez.

okt. 2. 14:35
 14/25 anonim ***** válasza:

13, ellentmondásos lenne? Pont ez az! Az élet ellentmondásos! Az emberek gyakran szeretik azt ami árt nekik, rosszul élik meg azt, ami minden szempontból jó nekik. MIért? Mert csak.

A sorsoláson nyerni lehet szerencsének mondani.. de vlaójában csak a véletlenszűrésg az egész. Pont ő? Valakinek muszáj lennie. Sorsolás szempontjából nem különbözik egyik a másiktól. Persze ő örülhet, hogy pont ő és igen, onnan nézve szerencsés, de valójában ez még nem bizonyítja a szerencse létét, hiszen... valakinek muszáj lennie. Ráadásul ez egy zárt rendszer ahol mindenképpen van győztes. A lottó ennél már bonyolultabb, ahol nem feltétlen van győztes. És... nincs is.

Ha excelben kitöltesz 10 cellát számokkal és megcisnálod, hogy random jelöljön ki egyet, akkor amit kijelölt, az szerencsés? Miért lenne? Csak simán ki lett jelölve. Még akkor sem tekintjük szerencsésnek, ha az adott szám alapján kezdünk el valamit felépíteni és kimondottna meghatározó lesz ez a szám.

Ha a szám helyett egy ember van, akkor visoznt már szerencséről beszélünk. Miért? Mert örül neki. Vagy épp sozmorkodik miatta. A lényeg, hgoy érzéseket vált ki.

Szóval valójában a szerencse csak egy randomgenerált választási folyamat amit rengeteg irányítatlan tényező befolyásol. Illetve hát szerencse atótl lesz, hogy annak nevezzük és misztifikáljuk.

okt. 2. 14:44
 15/25 anonim ***** válasza:

13as vagoyk

Mégvalami. Ez amit írtam pont hogy bizonyítja a szerencse létezését... annak ellenére, hogy lényegében ellene szól:D

Bizonyos szempontból hasonló: létezik Isten? Kimutaotott tény, hogy akik hisznek Istenben, jellemzőbb árjuk az érzelmi kiegyensúlyozottság, elégedettebb élet és nem ritka az átlagnál hosszabb élet. Ez Isten eredménye? Vagy a hité, hogy biztonságban és szeretetben vagy?

Egyes jelenségeket egyesek vak random választással, mások szerencsével, harmadik meg Isten akaratával magyaráz. Előbbi a fizikai és logikai törévnyekre szorítkozik, tóbbi kettő vágyakkal, érzlemekkel ruházza fle azt. Ettől még lehet igazuk. Sőt, akár egyszerre mindhármuknak is lehet igaza.

okt. 2. 14:47
 16/25 Kései Sirató ***** válasza:

#13 #14 #15

Az a baj, hogy nem vagy tisztában a szerencse fogalmával.

okt. 2. 16:55
 17/25 anonim ***** válasza:

Attól, hogy egy sorsoláson valakit mindnképpen kisorsolnak, attól ő még szerencsés.

Én is azt gyanítom, hogy nem akarod érteni a fogalmat,csak azért, hogy kötekedj.

okt. 2. 17:04
 18/25 A kérdező kommentje:

Nagyon igaz. Viszont ebben a videóban jól levezetik miért hülyeség. Az itt megfogalmazottakkal nehezebb vitatkozni.

[link]

okt. 2. 17:11
 19/25 anonim ***** válasza:
Szerintem ehhez taktikás gondolkodás kell, amivel összejöhet a szerencse kérdése, ha már nincs az emberben tanulási vágy vagy hasonló.
okt. 2. 18:11
 20/25 A kérdező kommentje:
Szerintem ok okozat van csak. Teljesen meggyőzött.
okt. 3. 10:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!