Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nehezebb most boldogulni...

Miért nehezebb most boldogulni anyagilag mint az 1980-1990-es évekbe ?

Figyelt kérdés

2024. jún. 27. 23:07
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
26%
Mert akkoriban mindenkinek volt munkája. Most nézd meg hány munkanélküli van?! Akkoriban a fizetésekből meg lehetett élni mert nem voltak ilyen magas árak. Most meg kész tervvel kell menni bevásárolni hogy valahogy kihúzd holnap végéig...
2024. jún. 27. 23:15
 2/24 anonim ***** válasza:
36%

Jahh persze. Minden vidéki háznál gazdálkodtak, növények ,állatok. Ledolgozták a napi 8-10 órát aztán mentek etetni, kapálni. Reggel kb 2 órával előbb keltek megetettek, öntöztek, majd mentek dolgozni.

Hétvége sem telt máshogy, mert gondozni kellett az udvart, házat karbantartani stb. Mikor megjött a hideg már csak az állatok maradtak, de cserébe tavasszal, ősszel szántottak, vetettek, kapáltak szinte éjjel nappal. Szóval simán dolgoztak havi 250-300 órát!

Most is van munkàja annak aki dolgozni akar. Mert jelenleg több a munkahely, mint a dolgozni akaró ember. Ha nem így lenne, nem kéne idehozni a külföldieket.

Ez az ország sok mindent nem ad, de ami biztos a tanuláshoz a lehetőséget ingyen biztosítja, ha jól tanul valaki, és ehhez még kiemelkedő eredmény sem kell. Jó szakmával meg jól lehet keresni...

2024. jún. 27. 23:48
 3/24 anonim ***** válasza:
36%

2+

Ez mellett még kalákába építették egymás házait. Mert ugye mindenki ment vissza segíteni

2024. jún. 27. 23:49
 4/24 anonim ***** válasza:
47%

90-es években éltünk a legrosszabbul... Viszont előtte a Kádári jóléti rendszer arra épült, hogy folyamatosan hiteleket halmozott fel, így az emberek élhető béreket kaptak az államtól. Hisz ugye csak állami szektor volt, állami fizetésekkel. És a rendszer próbálta a társadalmi ollót összébb tartani.

Na sajnos ennek a fene jólétnek mai napig isszuk a levét, hiszen míg Kádár atyánk a hitelre is hitelt vett fel, utána már valakinek bizony vissza kell mindent nyögni kamatostul. Mai napig ezeket pengetjük vissza.

2024. jún. 27. 23:54
 5/24 anonim ***** válasza:
39%

"Mert jelenleg több a munkahely, mint a dolgozni akaró ember. Ha nem így lenne, nem kéne idehozni a külföldieket."

Oké, már megszoktam, hogy ide extrém ostoba emberek irkálnak, de azért ez rendesen felcseszte az agyamat. Ennyire ne legyél már hülye, a Jóisten verje meg azt a majom fejedet.

2024. jún. 27. 23:54
 6/24 anonim ***** válasza:
76%

Nem azért hozzák ide a külföldieket, mert annyira nincs dolgozó, hanem mert az kevesebbért is megcsinálja + nem pampog ha sérülnek az alapvető jogai, mint mondjuk hogy budira se engedik ki munkaidőben.

És nem, nem több a munkahely mint a dolgozni akaró ember, ha így volna, akkor nem lennének a legputrisabb, legkevesebbet fizető melókra is csillagászati követelmények, mint 30 évesen 20 év munkatapasztalat, 4 diploma, 5 nyelv, emelt szintű számítógépes ismeretek, 3 féle jogsi meg tudom én micsoda. Sok embernek azért nincs munkája, mert már sehol sem kap alja melót se az, aki nincs rommá képesítve.

2024. jún. 28. 00:07
 7/24 anonim ***** válasza:
72%
mert nem volt mindennek az egekben az ára, meg nem ment annyira a lehúzás mint most. 30 évvel ezelőtt főnökömék a 0ról felhúztak egy házat maguknak pár év alatt és boldogan éldegéltek. én most a 400.000-es keresetemmel annyira vagyok jó, hogy fizetem az albérletet, eszek, iszok, a hobbimba is ölök egy kis pénzt, mert nem szeretném unalmasan tölteni a mindennapjaimat, meg rakok félre egy kis pénzt, hogy egyszer hátha lesz valahogy, de akárhogy számolgatom, a következő 10-15évben albérlet, utána egy kádárkocka esetleg. hiába mondják sokan, hogy "mi is felhúztuk magunknak a házunkat a két kezünkkel", igen, csak azóta az építőanyag 3xosára drágult, meg azt se felejtsük el, hogy régen az egész házban annyi volt a villany, hogy 3 kapcsoló meg mondjuk 5 falialjzat. nekem is rohadt sok ismerősöm a szüleivel él még, mert hiába keresnek jól, éppen elég pénzük van hogy elszórakozzák az életet. meg pl. régen összejöttél valakivel fiatalon ,közösen kezdétek az életet, dobáltátok össze a pénzt és ment a dolog. most az internet miatt olyan szinten elkorcsosult az értékrend (fiataloknák ugye), hogy egyre több ember nem tud normális kapcsolatot létesíteni, mert egyre magasabb az igény. lehet hogy csak én vagyok rossz környezetben, de én ugy látom, hogy egyre jobban süllyedünk lefele az életben.
2024. jún. 28. 00:08
 8/24 anonim ***** válasza:
47%
Nem nehezebb, sőt, jóval könnyebb.
2024. jún. 28. 01:01
 9/24 anonim ***** válasza:
0%

A Kádár-rendszerben az alapvető élelmiszereket és fontos cikkeket az állam dotálta, azaz, valamivel a bekerülési ár alatt adta. Mivel minden cég állami volt, így nem volt nyereségkényszer, nem akartak nagy pénzeket kivenni a tulajdonosok, a nép ellátása volt az egyetlen cél.

Jelenleg minden gyártó és kereskedő extraprofitot akar kivenni a vállalkozásából, bármi áron.

Igen, Kádárék is vettek fel hitelt, de ez elenyésző volt a rendszerváltás után felvett pénzekhez képest. És Kádárék a népnek adták a pénzt (életszínvonal-javítás formájában), a rendszerváltás óta meg lenyúlják, ill. az elején a totál dilettáns Antall-kormány károkozásának következményeire költötték. Ez a nagy különbség.

[link]

[link]

Aki anno a 8 óra munka után háztájiban dolgozott valamit, az nagyon megérte, mivel adózni nem kellett utána. Az állattartás falun olcsó volt, a téeszek ingyen adták a földhasználat után a háztáji terményt, akinek pedig ez nem volt elég, olcsón vehetett még hozzá.

1991-ben vettünk egy olcsóbb panellakást, kétharmada volt saját pénz, egyharmada kölcsön. És ezt a kölcsönt nagyapám meg a szüleim egyetlen év alatt visszafizették, disznótartásból főleg, de mellette zöldséget is termeltek.

Falun rengetegen építettek akkoriban kétgenerációs emeletes családi házat, mivel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a pénzükkel. Az akkori építkezők még abban nőttek fel, mint a mai fiatalok, hogy a lakhatás nagy probléma, ezért úgy gondolták, hogy a gyerekeik majd ott fognak lakni velük a családjukkal.

Akkoriban olyasmiket lehetett olvasni a bűnügyi rovatban, hogy a 2000 fős vállalat gaz igazgatója a saját 20 m2-es nyaralója felépítéséhez szállíttatott 20 mázsa cementet meg egy teherautó sódert. Ilyen volt az, amikor egy felsővezető durván lenyúlta az államot. Manapság meg?

2024. jún. 28. 06:19
 10/24 anonim ***** válasza:
60%

Igen, amúgy ezt én is imádom, hogy “bezzeg régen saját kezükkel építettek házat”! Bakker, nem derogál a munka, építenék én is saját kézzel, de hát a telkek meg az építőanyagok ára az egekben. (Arról nem beszélve, hogy az engedélyeket, kötelező terveket stb nem tudom megcsinálni saját kezűleg)

2024. jún. 28. 06:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!