Idös emberek hogy képesek ilyenekre emlékezni?
#4 hát én krvára nem... Gyerekkori emlékem alig van, de még a most 8 éves fiam kiskorából is alig van meg valami...
Ilyenek, hogy mi volt az érettségin vagy a szakmai vizsgákon? Ammyira emlékszem, hogy a tanár rosszat súgott valamiből... De a tantárgyat sem tudom 🤷
37 vagyok
Eléggé életszerű példa erre a távíró jelek tanulása.
Ahogy tanulja az ember a távírójelek vételét (de akár beszélhetnénk bármelyik idegen nyelvről is), egyre több ismeretből kell leválogatni a legújabbat és azt kell magabiztosra beépíteni a már ismert jelek körébe.
Tanulás közben viszont eléggé komoly kihívás leválogatni az újat, döntést hozni, hogy az új ismeretet hallottuk-e éppen vagy nem, - és ha nem, melyik régit hallottuk. Az emlékek kopása nagyon jól megfigyelhető a távírójelek esetében: ha nem gyakorolják a vételét, - nem idézik fel egészséges időközönként az ismeretet, emléket, - akkor elkopik, törli a memória és csak újratanulással, gyakorlással orvosolható a probléma!
Elsősorban a nem használt ismereteket teszi perifériára az elme!
Példa: leltárellenőrként nem okozott egy év leforgása alatt felpörgetni a szorzótábla ismeretét úgy, hogy fejből ment a számok négyzete 33-ig.
Most nagyjából 12-13 körül kezdenék el zavartan pislogva gondolkodni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!