Idös emberek hogy képesek ilyenekre emlékezni?
Ha már most nem emlékszel a dolgokra, az baj. 🤨
25 vagyok, de simán mesélek óvodás sztorikat, tudom az összes óvónéni/dadus nevét, a csoporttársaim nagyrészét stb. Sőt olyan 2-3 éves koromtól rengeteg emlékem van.
Oké, nem kell mindenkinek emlékeznie ennyi mindenre, de azért az EGYÁLTALÁN NEM RITKA, hogy általános iskolai emlékei legyenek valakinek felnőtt/idős korában. Pláne, ha sokszor meséli/felidézi őket, így még kevésbé kopnak.
És nem volt jó élmény a középiskola?
Csak mert a trauma például gyakran van olyan hatással az emberre, hogy nem nagyon tud felidézni később részleteket. Nem feltétlenül egy konkrét traumatikus eseményre gondolok, hanem ha pl. nagyon nem érezted jól magad, akkor lehet, hogy direkt elfojtja az agyad, nem gondolsz rá. Ezekből az emlékekből sok minden előhozható lenne valahogy, de lehet, hogy a gyakori felidézés hiánya miatt elfelejtettél konkrét infókat, mondjuk teljes neveket.
Egyszer olvastam erről hogy miért van ez, hogy az öregek a 60 évvel ezelőttre emlékeznek, de az 1 héttel ezelőttre nem. Megpróbálom leírni. Szóval adott mondjuk egy 8 éves gyerek. Ő még csak 8 évet élt, tehát az agyának a 100%-át ugymond az a 8 év teszi ki. Neki annyi az élet (eddig), így azt a 8 évet fejben tudja tartani. 16 évesen már dupla ennyit élt meg, tehát az agyának is dupla annyit kellene tudnia, de nyilván az agykapacitás is véges, nem tudsz mindenre emlékezni. Egy 80 évesnek pedig az elsö 8 év az élete 10%-a, amire sokáig és könnyebben visszaemlékezett az agya, hiszen sokáig csak azok az infok voltak benne. De amit 79 évesen csinált, azt már az életének a 99.%-ában csinálta, arra kevesebb ideje van az agynak emlékezni.
Nem tudom mennyire volt érthető :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!