Egy gyerek neve nem számít?
Olyan elit intézményben érettségiztem évtizedekkel ezelőtt, ahol a tanárok nem küzdöttek azon, hogy megjegyezzék a nevünket, hisz sokan voltunk.
Random elneveztek minket Katikának, Julikának, s ha szólni mertünk, hogy "de én Erika vagyok!", ránkförmedtek, hogy mi ez a visszabeszélés? Nem mindegy?? Így is érted, hogy rólad van szó! A gyerek neve amúgy sem számít, így is megérted, amit meg kell!
Viszont nekünk hamar meg kellett tanulnunk a felnőttek nevét: Judit néni, Gabi néni, nem volt elég csak a "tanárnő", ránk szóltak, hogy JUDIT tanárnő.
Az évek alatt pár tanár azért akarva-akaratlanul is megjegyezte a nevemet, mert nem tucat, már akkor is ritkának számított. Érdekes módon tudta a becenevemet is, mert nem hétköznapi névnek nem hétköznapi a becézése sem.
El is kezdte használni. Mondok egy példát, a nevek kitalált nevek:
Amikor épp szeretett, akkor Cili voltam neki, amikor meg rühellt, akkor Cecília.
És amikor az osztálytársaim is elkezdtek bántani, mert magamnakvaló, tanulós, szemüveges, ügyetlen, az a tipikus stréber idióta lány voltam, és már az osztálytársaim is csak Cecíliának hívtak, semmi becézés, a távolságtartás miatt, ekkor nála is maradt a Cecília. Meg is mondta nekem, hogy soha nem leszek többé Cili.
Utált, mint a férget, és irritálta, hogy a többiek is utálnak, vérszemet kapott.
És ez végigment az egész iskolán, mindenki átvette, hogy én vagyok a Cecília. Hiába mondtam, hogy én Cili vagyok, nem idegen, hanem Cili, miért érdemli meg a sok Zsóka, Kati, hogy becézzék, csak én nem? Se gyerek, se felnőtt nem foglalkozott ezzel.
A gyerek azért nem, mert ha mindenki így hív, akkor ők is, a felnőttek pedig azért nem, mert egy gyerek neve nem számít.
Eltelt pár évtized. Felnőttem. Nagyon is.
Az egész életem azzal telt, hogy azt figyeltem, hogy becéznek-e vagy sem, mert innen tudtam, hogy befogadtak-e vagy sem.
A mostani munkahelyemen nem érzem, hogy lenne bármilyen probléma, de már évek óta mondom, hogy a Zsókák és a Katik közt én is hadd legyek Cili. Ha valaki véletlenül így hív, rendesen hálás vagyok érte3
De nem, évek óta Cecília vagyok itt is.
Mert a felnőtt neve sem számít. Az én nevem nem számít.
Igen, és már megint én. Nem ők.
Egy pszichológus is csak beszélget. Ha úgy vesszük, én meg itt beszélgetek. Itt és most.
#3: igen, Te, mert Te vagy itt, nem ők, és ha ők is lennéek, nem lehetne a múltba visszamenni.
De ha haszontalannak érzed a válaszokat, olvasd vissza a kérdésed, és nagyjából vázold fel, milyen lenne szerinted a hasznos válasz.
#5: jó, akkor legyen.
Egy gyerek neve nem számít? De, számít, ezért gondolkodnak rajta ennyit a szülők.
Téma lezárva.
Értelmi vagy érzelmi fogyatékosok járnak ide, azt érzem.
A 7-es meg nem is a kérdésre válaszolt, mert nem ilyen vonatkozásban írtam a gyerek nevéről.
Így kezded: "Olyan elit intézményben érettségiztem évtizedekkel ezelőtt, ahol a tanárok nem küzdöttek azon, hogy megjegyezzék a nevünket, hisz sokan voltunk."
Vagyis Te is tisztában van azzal, hogy nem ez az általános. Különben nem így fogalmaznál.
Ahogyan az sem általános, hogy egy gúnynevet mindenki átvegyen.
Mégis kiírtad a kérdésed, mintha nem lennél tisztában a valósággal.
De persze mi vagyunk a fogyatékosok...
Ja, és bármelyik munkahelyen jártam eddig, ha azt mondta valaki, "Józsi, kérlek, a József túl komoly", akkor onnantól Józsinak hívták. Kérdés, hogy Te megszólalsz-e. (azt persze előre látom, hogy ebből megint álfozathibáztatást olvasol ki)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!