Lakosság hány százaléka nem szül gyereket 20 és 30 éves kor között ma Magyarországon?
13.: Szerinted, ha egy nő mondjuk 26 évesen szül, az primitív és műveletlen? Értem az eszmefuttatást, mert sokszor valóban nem fér bele a gyerek 30 alatt, de önmagában nem lehet ilyet kijelenteni.
Orvosilag amúgy egészségesebb fiatalabb korban szülni, pont 20-30 közt.
Érdekes, a két cikk alapján a szüleink idején se volt 60-30%-nak gyerek 27-32 évesen.
Valószínűleg nálunk is a kitolódás lesz, nem a tudatos gyermektelenség. Csak a mai világban +5/10 évvel tolódik a szüleink tolódásához képest
17-es: Nem tudom, hogy a te szüleid melyik generációba tartoznak. Az enyémek az 1940-es években születtek. Az ő generációjukban elég alacsony volt a gyermektelenek száma, az első gyerek vállalásának átlagéletkora is alacsonyabb volt, mint ma.
A tudatos gyermektelenség is növekszik. Én is az vagyok. Fiatalon még terveztem, hogy lesz gyerekem, de 35 körül rájöttem, hogy már nem akarok. Most meg már gyakorlatilag kinn vagyok a termékeny korból. A kitolódás amúgy csökkenti az össz gyerekszámot, mert ha egy nő pl. 33 évesen szüli az első gyerekét, maximum még egyet szül 40 éves kora előtt, utána már nehezebb menet a gyerekvállalás. Nehezebb teherbe esni, nehezebb kihordani, stb. Amikor a nők átlagosan a húszas éveik elején szülték az első gyereküket, még plusz három-négy is belefért 35 éves korig.
Ma jobban fel lehet vállalni a gyermektelen életet. A hetvenes években a nőkre sokkal nagyobb nyomás nehezedett, hogy menjenek férjhez és szüljenek. Sokan csak azért tették meg ezt, mert féltek, hogy a környezetük selejtesnek tartja majd őket, ha nem ezt az utat követik. Ma már a maradiakat leszámítva nem bélyegzik meg azokat a nőket, akik nem akarnak családot.
19.: Igen, a cigányság más szokásokat követ.
De attól még országszerte átlagosan csökken a népesség.
Attól tartok, ez 50 év múlva átfordul és megint szaporodni fog a népesség, mert a romák szaporodnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!