Élhetnek még olyanok akik harcoltak a II Vágháborúban?
Egyértelműen igen. USA nyilvántartása szerint 2023-ban még 120 ezer élő amerikai veterán volt. [link]
Azt tegyük hozzá számuk 2021-ben még 220 ezer volt szóval érthető módon néhány év és kihalnak.
Számomra hihetetlen, mikor olyat olvasok-hallok, hogy "ismertem egyet"... hihetetlen, mégis ez a valóság. Pedig nem volt az olyan messze, srácok... nekem mindkét nagyapám részt vett harcokban, voltak hadifoglyok, ahogy szinte az összes testvérük, hasonló korú rokonok és a teljes baráti körük is... (már aki megélte.) Az egyik nagyapámat huszonpár, a másikat csupán néhány éve temettük. Ő nagyon fiatalon vonult be de lehettek nála fiatalabbak is, elég ha a "leventekorúakra" gondolunk... szóval kis eséllyel ugyan, de találhattok még ilyen embert.
Nekem ez az egész egy élő valóság, 30-x évesen, a korosztályom nagy részének meg egy másik univerzum, a huszonévesekről nem beszélve.
Egy érdekes adalék, hogy egyikőjük egy speciális alakulatban szolgált.
Néhány évvel a halála előtt jelent meg egy cikk az "utolsó túlélőjéről" annak a bizonyos alakulatnak. Akkor ezt nem olvastam, csak a Nagyapám halála után pár héttel. Nem volt erőm akkor, azóta se helyesbítést kérni... ugyanis ha valaki lehetett az utolsó, akkor ő (ezt nem tudjuk), de, hogy nem az ismeretlen öregúr, azt biztos.
Nagy kár egyébként, a személyes hiányon túl is, hogy ezek a történetek már nincsenek velünk. Nekem ez adta az útravalót, akinek meg nem, annak mi? Háborús filmek? Számítógépes játékok?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!