Rosszul gondolom vagy tényleg nem mindenkinek automatikus
ilyen esetekben a visszategezés?
Figyelt kérdés
40es férfi vagyok, boltban dolgozom. Úgy szoktam, hogy a ránézésre velem időseket és a fiatalabbakat tegezem, az idősebbeket nem, de ha ő tegez, akkor minden további nélkül visszapertuzom. Hozzánk elsődlegesen férfiak jönnek (barkácsbolt), senki nem kérte ki magának az ilyen megszólítást, lazán kezeli mindenki. Ugyanakkor azt vettem észre, hogy - bár nem nézek ki idős embernek - nem mindenki akar vagy mer automatikusan visszategezni, leginkább a fiatalabbak. Pl. a társasházban ahol lakom, ott is többször "Helló"-ra "Jó napot" a válasz, de szóltam érte, nyugodtan tegezzen vissza, akkor már "köszi, akkor helló" és onnantól már így megy tovább. Egyébként amikor annak idején gyakorlaton voltam, ott egy elektronikai gyárban az ötvenes művezető szaki is szinte minden fiatalnak külön szólt, hogy ez munkahely, ahol most erre az időre kollégák vagyunk és merjék már őt visszategezni korra való tekintet nélkül. Én ezt egyébként is így tettem, és ő sem értette azt amit most én sem, mert szerintem az idősebb által fölajánlott tegezést automatikusan lehet viszonozni. Vagy mégsem? Szerintetek?
10-es, 2-es vagyok. Én 31 éves vagyok. Nem csak az 50 éveseknek kényelmesebb az, ha magázódnak. Lehet azért, mert én vendéglátóiparban dolgozom, de nekem eszembe se jutna tegeződni random emberekkel. Soha nem volt belőle röhejes szituáció. Ugyanúgy lehet kommunikálni magázódásban, mint tegeződésben.
2024. jan. 22. 10:50
12/19 anonim válasza:
Eléggé bunkó dolog ismeretleneket tegezni, csak mert veled egykorúak, vagy mert fiatalabbak.
Ennél már csak az a jobb, amikor a 40-es fazon tegez, és még odabiggyeszt egy "kislány", vagy "kedveském" megszólítást (igen, nő vagyok, elég sok tahó mögé teszi)
Eleve a tegezésre is megy a hűvös: nem vagyunk ismerősök, szóval lesz szíves magázni válasz, de a lealacsonyító kislányozás az a tiszteletlenség netovábbja.
2024. jan. 22. 14:11
13/19 A kérdező kommentje:
Nos szerintem a bolt vagy bármilyen szolgáltató egyáltalán nem hivatalos hely. De én is tegeződni szoktam futárral, vagy ha pl. kábelszolgáltatótól kijönnek, ilyenek. Hivatalos szituációban nem, igaz ritkán van részem ilyesmiben. Egyszerűen ilyen a személyiségem, ez jön egyszerűbben a nyelvemre - ismétlem a velem korabeliekkel vagy fiatalabbakkal. Lehet hogy hozzánk ilyen emberek járnak de soha senki nem kérte ki magának vagy tett volna emiatt panaszt. Szerintem ezt fiatalabb korosztályban igenis lehet lazán kezelni, végül is 2024-et írunk és a felfogások változnak. Persze kinek hogy, mindenki véleményét tiszteletben tartjuk.
2024. jan. 22. 19:21
14/19 A kérdező kommentje:
Még valami. Nekem egyik hobbim a horgászat, elég sokszor járok horgászboltokba, és ott is az a tapasztalatom, hogy ismeretlenül is tegezni szoktak az eladók, ott azért van kommunikáció rendesen, mert nem mindegy milyen szerelék kell pontyozáshoz vagy rablóhoz, de ott is lazán pertuzunk. Szóval akkor nemcsak bennem van a "hiba"
2024. jan. 22. 19:40
15/19 A kérdező kommentje:
Nekem ezzel is más tapasztalataim vannak, amit te írsz 11-es (azért nyugodtan tegezz vissza!), vagy pont ilyen emberekhez volt szerencsém, de akár a korlátlan fogyasztású étteremláncba (nem nevezem meg, nem reklám!), akár egy talponállóba tértünk be sörözni, minket is legtöbbször tegeztek a kiszolgálók. Ha mégsem, talán fel sem tűnt. Jó, elit belvárosi étterembe nem nagyon járunk (nem az én pénztárcámnak való), ott biztos konzervatívabbak. De mondom, semmi problémám az önözéssel sem, csak én szélesebb körben alkalmazom a pertut.
2024. jan. 22. 19:55
16/19 anonim válasza:
40 voltam két éve, amikor a vakbelemet műtötték, és a velem egyidős sebész simán tegezett. Én meg visszategeztem. De azért fura szitu volt.
F/42
2024. jan. 23. 12:06
17/19 anonim válasza:
Nagyon helyzet függő a dolog. Közgazdász vagyok, amikor szakmai továbbképzés van, ott vagyunk kb. 23-80 között, keresztül-kasul tegeződik mindenki mindenkivel. Egy szakma, nincs mese, ez van.
Viszont pl. egy NAV ellenőrzésnél (vagy csak ügyintézésnél is), ugyanaz az ügyintéző szakmája, végzettsége, mint nekem, mégis magázódunk, fel sem merül a tegeződés.
N/42
2024. jan. 23. 12:09
18/19 anonim válasza:
17-eshez még: Úgy értem, akkor sem tegeződünk, ha egyidősek vagyunk, és akkor sem, ha amúgy lehetnénk egymás legjobb munkatársai is adott esetben. Mert más a helyzet.
2024. jan. 23. 12:10
19/19 A kérdező kommentje:
Egyébként valóban helyzetfüggő. Hivatalos eljárásra persze nem is gondoltam itt. A rendőrrel, ha intézkedik veled szemben, nemigen kellene tegeződni ebben az eljárásban. De ugyanazzal a rendőrrel, ha netán civilben van és így találkoztok, simán pertuzhatsz egy könnyűzenei koncerten vagy egy sportrendezvényen. De egy színházban már vele sem feltétlenül.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!