Aki nem a szakmájában dolgozik! Hogy éled meg, hogy évekig tanultál és nem ért karrier szempontjából semmit?
#1 és szerinted mindenki megengedheti magának, hogy még évekig tanulgasson...?
- Pénzből élnek az emberek, ami azt jelenti, hogy pénzbe kerül a víz-gáz-villany, a kaja, az alapvető higiénia és tisztálkodás is, ha nem a rokonaidnál/pároddal együtt laksz, akkor magáért a lakhatásért is fizetned kell.
- Nem mindenki bír napi 8 órás munka mellett - akár csak estin vagy levelezőn - tanulni, és nem is ajánlott. A kávé és/vagy energiaital nem csodaszer, az embernek muszáj pihennie, különben romlik a teljesítménye a munkahelyén -> kirúgják -> nem lesz pénze.
- Nem mindenkinek van kedve tanulni (sokszor = könyvek/füzetek felett vagy számítógép előtt görnyedve seggelni, majd félévenként 300-400 oldalnyi anyagot visszaböfögni 8-9 vizsgán, majd fél évvel később szinte semmire nem emlékezni belőle). A munkában gyakorlatban old meg feladatokat az ember, nem pedig az elméletről beszél (kivéve, ha tanárként vagy professzorként dolgozik, esetleg kutatóként előadást tart egy konferencián, bár ott is inkább a saját eredményeiket taglalják).
- A gyakorlat/elmélet aránya a legtöbb oktatási intézményben borzalmas, amúgy is nappalira kell mennie az embernek, ha gyakorlatban is szeretne tanulni valamit (és ezt - anyagi okok miatt - nem mindenki engedheti meg magának).
Képezze otthon magát? Ez megint nem jó, mert 1) nem lesz végzettséget igazoló papírja - ezt szinte mindenhol kérik, 2) ha internetről tanulgat, oda bárki feltölthet bármit, és ha még nincs kellő érzéke eldönteni, hogy mi hülyeség és mi nem, a kontárok által írt "tananyagokat" is simán megtanulhatja (legalább kezdetben kizárólag szakemberek által írt tankönyvekből kell tanulnia, már csak azért is, hogy az adott terület alapjaival tisztában legyen).
Úgy, hogy nem költök mögé kisarkított, önsorsrontó ideológiákat. ;-)
- Személy szerint már csak azért sem hátrány, mert emiatt a jelenlegi, nem-diplomás munkakörömben is többet kapok, mivel van diplomám.
- Ahol most dolgozok, az rokon terület azzal, amiből diplomáztam (igaz, utána konkrétan ebből a szakmából is letettem az OKJ-t), sok olyat tanultam, amit a mostani munkámban is hasznosíthatok.
- A jövőt tekintve kifejezetten előnyös, hogy több területen is el tudok helyezkedni. Soha nem lehet tudni, hogy mikor jön még jól az a végzettség.
- És végül: a megszerzett tudást senki nem veheti el tőlem. Azt pedig nem csak közvetlenül a munkában tudom hasznosítani. Még ha ténylegesen soha nem is használnám, akkor is azzal a tudással én magam is több lettem. Egyszerűen jó érzés tudni valamit, jó érzés az, hogy "ehhez is értek". És ki tudja, hogy amit megtanultam, mikor tudom majd akár közvetlenül, akár közvetetten hasznosítani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!