Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Egyenlőség a fogyatékosoknak,...

Egyenlőség a fogyatékosoknak, de csak pozitívan?

Figyelt kérdés

Irtózatosan idegesít, hogy mindig megy a vergődés, hogy az autisták stb is emberek, adjunk nekik is munkát, adjunk ugyanolyan esélyt... Mégis ha vita helyzet jön akkor kussoljunk és rendeljük alá magunkat?! Most akkor tekintsük őket egyenlőnek vagy sem???

Adott a helyzet, beszólt nekem egy autista. Én meg mondtam neki hogy "amihez nem értesz, abba ne szólj bele"... És elkezdtek nekem esni hogy hogy lehetek ilyen szívtelen ő fogyatékos...

És ki nem szarja le??? Ha ugyanolyan joga van használni mindent is és beszólni másnak akkor azt is megérdemli ha valaki leoltja nem??

Végtére is a pozitív diszkrimináció is diszkrimináció.

2023. dec. 27. 01:07
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
68%

Ha valaki autista, az tényleg nem mentség a viselkedésére, mondom ezt autistaként. De szerintem ez olyan esetekre vonatkozik, amikor valaki pl. dühroham miatt összever valakit.

Ez az autista illető viszont pusztán annyit tett, hogy hozzászólt egy témához, amihez nem ért annyira. Szerintem aránytalan a reakciód, úgy jön le, mintha legalábbis anyázott volna neked, vagy hasonló.

Így konkrét részletek nélkül csak következtetni tudok, de a többiek reakciójából nekem az jön le, hogy nem csupán azt közölted vele, hogy "szerintem nem releváns a tudásod, ezért kérlek, ne szólj hozzá úgy, mintha értenél hozzá", hanem a hangnemed kifejezetten bántó lehetett, ezért kezdték védeni azt az autistát.

Más hozzászóló is mondta már, hogy a bunkó, flegma hangnem nem csak autistákkal szemben nem oké sokszor, és egyetértek ezzel.

Persze biztosan van, akit nem zavar az ilyen hangnem, de teljesen normális, ha valakinek ezzel baja van.

Szerintem konstruktívabb lenne elgondolkoznod rajta, hogy talán nem mindenkinek oké a lekezelő hangnem. Lehet ezt máshogy is megfogalmazni.

2023. dec. 29. 21:11
 12/15 anonim válasza:
23%
Lefognak pontozni, de nem érdekel, az is csak azt bizonyítja hogy nekem van igazam. Vagy ha törölve lesz, akkor még fáj az igazság. A mai überPC világban, ahol mindenki önjelölt szocmunkás, ott el kell fogadni, hogy a fogyatékosnak több joga van mint egy normális embernek. Előbb veszik fel pl takarítani a mekibe, mert kell a fogyi-kvóta. Aztán csodálkoznak hogy egyre kevesebben ülnek be mert nincs kedvük őket nézni éves közben.... A minap engem is kioktatott egy fogyatékos hogy ennek a szónak nem az a jelentése, hanem az hogy .... És mit csináltam? Semmit. Ha beírtam volna neki hogy "ez meg irónia volt" akkor rögtön jött volna hogy én vagyok az érzéketlen bunkó paraszt... Ahogy látod máris többen neked estek. Biztos hazudsz biztos bunkón szóltál. Persze jött a gagyi mentegetőzés hogy normális embernek sem illik így beszólni, de az a harci helyezet, hogy azt magasról lesz-rják. A fogyiknak csak azt szabad mondani hogy "jól van buksi, ügyes vagy, köszi a kéretlen kioktatást, most már tudom". Mert ha tök normálisan szólsz nekik (vissza!!!) akkor azt is kiforgatják - lásd itteni idióták. Szóval ja. Fogyikkal csak pozitívan lehet diszkriminálni. xD
jan. 13. 21:56
 13/15 anonim ***** válasza:

"Lefognak pontozni, de nem érdekel, az is csak azt bizonyítja hogy nekem van igazam"

Hát a logikus gondolkodás az nem az erősséged, annyi kiderül. A kérdező annyit állított, minden konkrétum nélkül, hogy "beszólt nekem egy autista". Ha valaki egy tényleg védhetetlen dolgot mondana nekem, én szó szerint idézném, hogy de igazoljam magam. Ebből a félmondatból te itt levezeted az élet értelmét, és aki mást mond az megy szembe az autópályán.

jan. 14. 21:25
 14/15 Tehetség másként ***** válasza:
100%

Amúgy szerintem ott a kulcs, hogy nem ugyanúgy kell kezelni, hanem ugyanolyan értékű embernek. Tehát mondjuk figyelembe venni azt, ha a fogyatékosság miatt nem tudta jól kezelni az adott helyzetet (nem ráhagyva, hanem normálisan direkten megfogalmazva, hogy mi a gondod). Pont ez jelenti ebben az esetben az, hogy ugyanolyan értékű emberként kezeled.

Nyilván semmi konkrétumot nem tudok, így abban sincs véleményem, hogy kinek volt igaza. De ezt az ellentmondást szerintem így lehet feloldani: nem ugyanúgy kell viselkedni mindenkivel, hanem úgy, ahogy az számára érthető.

És rosszat tesz, ha valakire ráhagynak mindent, mert autista. Ahogy az is, ha azt gondoljuk, hogy "biztos azt gondolja, hogy mindenhez joga van, mert autista" (kevéssé valószínű, hogy amúgy tényleg így gondolja). Egyébként arra is gondolj, hogy a leírt szituációban nem az autista ember szólt be neked, hogy ne beszélj vele így, hanem valaki külső szemlélő. De ez akkor is valahogy az ő hibája lesz.

jan. 15. 19:23
 15/15 LaudeturJesusChristzs válasza:
Idefigyelj én is autista vagyok. Hetedikben Curie kémia emlékversenyen területi döntőn első, országoson második lettem, nyolcadikban Curie területi első, országos hetedik-nyolcadik holtversenyben. Hevesy 8.ban megyei első országos 13-14. Memóriám sokkal jobb átlagnál, 135ös IQ-m van.
febr. 23. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!