Akinek teljesen tönkrement az önbizalma az hogyan tornázta fel?
Pszichológus
3as (Név szerint Andrew Tate:D) érvelése csak rövid távon helytálló. Tud adni boostot a dolog (bár én bármilyen másik sportot ajánlok inkább, nem súlyok emelgetését).
De külső forrásból nem fogsz stabil önbecsülést építeni. Ha bármi közbejön, valaki beszól, egyből omlik össze az egész. Értsd: te jó testűnek látod magad. Aztán jön valaki és azt mondja, hogy nincs jó tested. Mivel valódi önbizalmat nem építettél ki, csak ön-megelégedést, így a kétely beférkőzik az agyadba és tadam, máris ott vagy ahol a legelején. Najó, kivéve azt, hogy vlaójában jobb a tested mint az elején, de ha ezt más negatívan értékeli, máris bizonytalan leszel. Ez az alacsony önbecüslés lényege. Mások simán meg tudják dönteni, akármennyire is szuperhíró vagy objektíven nézve.
Éppen ezért pszichológiai eszközökre van szükség. Igen, fontos, hogy sikereket érj el, és erre a sport jó eszköz, de önmagában nem elegendő. El is kell hinned, hogy vlaójában a sikerek nélkül is elég jó vagy.
5, értelek
De szerintem ez simán megoldható úgy is, ha nem edzel. MÁrmint igen, sportoljunk, jót tesz, abszolút nem ez ellen vagyok, csak a kérdés szempontjából vitatom amit mondasz.
Hiszen miért ne lehetnél egészséges önbecsülésű, erős önbizalmú úgy, ha amúgy valójában nincs nagyon semmi eredmény, amit felmutathatsz?
Irreálisnak hangzik, ugyanakkor mégiscsak ez az erős psziché jele. Nem kell objektíven jónak lenni ahhoz, hogy jónak érezd magad.
Ha le kell tenni valamit az asztalra azért, hogy ne érezd magad egy szarkupacnak, akkor az azt is jelenti, hogy teljesítményhez van kötve az, hogy ne érezd szarul magad. Persze úgymond "élethasznosság" szempontjából nem árt, ha az ember teljesít is, de valójában psziché szempontjából ez nem kell, hogy erős faktor legyen. Oké, valamennyire vlaóban szerepel, de nem kell.. ténylegesen elérni valamit, elég... hogy mondjam... úgy gondolni, hogy leértél valamit:D
Próbálj apró sikereket elérni, és azoknak örülni. Nem gondolok most nagy dolgokra: pl.lemosni az ablakot, készíteni valami finomat, megjavítani ami elromlott stb. utána pedig elégedetten gyönyörködhetsz a "művedben", hogy milyen ügyes vagy!
6-os válaszát is ajánlom figyelmedbe.
FELépíteni nem sikerült, de valamelyest építeni igen.
Elértem dolgokat, amiket akartam.
Jó munkám van, jó szakterületen, és igen, én is sportolok (nálam ez kardió, erősítés csak annyi, amennyi szükséges hozzá).
Szerintem ha az ember megküzd azért, amit akar és eléri, az jó "trükk".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!