Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogy lehet összeegyeztetni a...

Hogy lehet összeegyeztetni a munkát a magánélettel, főleg úgy, hogy családos az ember?

Figyelt kérdés
28 éves vagyok, munka után az az első, hogy bezuhanok az ágyba. Képtelen lennék másokról gondoskodni meg időm sincs eljárni otthonról. Ezt hogy oldják meg az emberek?

2023. nov. 9. 10:40
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

1# vagyok, úgy látom, nem igazán kaptál használható válaszokat :)

Saját példám:

31 éves férfi vagyok. Van egy fiam, 1 éves.

Rendszeresen megkapom azt a kérdést, hogy "de mikor jön a kistestvér?!?", amire azt a választ szoktam adni, hogy "Soha.". Erre ugye szokott jönni a meglepődés, hogy miért, és elkezdik magyarázni, hogy testvér az márpedig kell. (Poén: olyan emberek is, akiknek még egy gyerekük sincs, és idősebbek nálam!)

Az én egyéni adottságaim egy gyermekre elegendőek. A fiamnak nagyon jó apja vagyok, erről meg vagyok győződve, de kettőt már nem bírnék el.

Az én akkumulátorom ehhez nem elegendő. A csökkent mennyiségű és minőségű alvás, a gyerekkel járó energia-ráfordítás számomra eléri a határaimat. Kettőnél félek, hogy már nem bírnám idegileg. Olyan kimerült lennék, hogy képtelen lennék megfelelően gondoskodni a családomról úgy, hogy mellette még ugye teljes állásban dolgozok is. És ugye ilyenkor jön az ivás, a dohányzás, a zabálás, a menekülés a problémák elől.

Rengeteg - de tényleg rengeteg! - esetben látom, hogy mi a helyzet a többgyermekesekkel: hullafáradtak, mint a zombik, nincs se pénzük, se idejük, se energiájuk, idegbetegek, és persze jönnek az előbb említett függőségek (alkohol, cigi stb.)

Az a baj, hogy ebben az országban a gyermekvállalást mennyiségi feladatnak tekintik. A politika is azt sugallja, hogy ahány gyereked van, annyit érsz. És sajnos nagyon sokan túlvállalják magukat. Több gyermeket vállalnak, mint amennyivel elbírnak, ezzel pedig tönkreteszik a saját, a párjuk és a gyermekeik életét is.

Pedig a helyes hozzáállás az volna, hogy minőség a mennyiség előtt. Annyi gyermeket vállalj, amennyivel valóban elbírsz. Ha neked elég néhány óra alvás, ha nem hiányzik a szabadidő, ha fel tudod áldozni magadat a gyermekeidért, ha türelmes vagy, nyugodt, erős idegzetű, ha friss, energikus ember vagy: akkor nyugodtan vállalj akár 3-4 gyermeket is. Mert személyiségileg megfelelsz (persze nem árt hozzá anyagilag is megfelelő szinten lenni, de ez most nem a kérdés tárgya).

És mégegyszer hangsúlyozom: ha te úgy érzed, hogy egyetlen gyermekkel sem bírnál el, nem tartod magad megfelelőnek ehhez: akkor ne vállalj gyermeket. A gyermekvállalás lehetőség. Nem pedig egy "must" kategória.

A gyermektelenek semmivel sem kevesebbek, mint mások! Ezt sose felejtse el senki. A gyermekek száma az nem egy olyan tényező, ami befolyásolná a te emberi értékedet.

A magam részéről én egyáltalán nem bánnám, ha Magyarországon csak 5 millió ember lenne, nem pedig 10. Feltéve, HA az az 5 millió megfelelő emberi minőségű, az együttélési normákat betartó, törvénytisztelő, becsületes, értelmes állampolgárokból áll, akik tanulnak, dolgoznak, adót fizetnek, és építik a társadalmat.

Annak viszont semmi értelmét nem látom, hogy sokan csak lefialnak, aztán a gyerekükből lesz egy senkiházi balhés tróger, aki csak nyűg a környezete számára.

Hosszúra sikerült, de remélem sikerült néhány hasznos gondolatot adnom mindenki számára :)

Jó éjt mindenkinek!

2023. nov. 10. 22:38
 12/12 anonim ***** válasza:
2023. nov. 11. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!